Η υποπαραλλαγή της Όμικρον, γνωστή και ως BA.2, δεν είναι μόνο πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος της Όμικρον (BA.1), αλλά φαίνεται ότι μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή νόσηση, σύμφωνα με νέα εργαστηριακή μελέτη από την Ιαπωνία. «Οι έρευνές μας υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος της Όμικρον 2 για την παγκόσμια υγεία είναι δυνητικά υψηλότερος από αυτήν την αρχικής παραλλαγής» δήλωσαν οι ερευνητές της μελέτης, που έχει δημοσιευθεί στο bioRxiv, χωρίς να έχει αξιολογηθεί ακόμα από ομότιμους.

Γιατί η Όμικρον 2 προκαλεί ανησυχία

Οι ερευνητές μόλυναν πειραματόζωα και με τις δύο παραλλαγές. Αυτά που μολύνθηκαν με την Όμικρον 2 αρρώστησαν περισσότερο, παρουσιάζοντας μεγαλύτερη βλάβη στους πνεύμονες και απώλεια σωματικού βάρους. Τόσο η υποπαραλλαγή όσο και η Όμικρον «φαίνεται να αποφεύγουν την ανοσία των εμβολίων», αναφέρεται στην μελέτη.

Ωστόσο, η λήψη της ενισχυτικής δόσης εμβολίου φαίνεται να μειώνει την νόσηση κατόπιν μόλυνσης σε επίπεδο 74%, σύμφωνα με τους ερευνητές. Επιπλέον, τα θεραπευτικά μονοκλωνικά αντισώματα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ατόμων που είχαν μολυνθεί με COVID-19 φάνηκαν να μην έχουν ιδιαίτερη επίδραση στην Όμικρον 2, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης.

«Συνοπτικά, τα δεδομένα μας υποδηλώνουν την πιθανότητα η Όμικρον 2 να είναι πιο επικίνδυνη για την παγκόσμια υγεία» επισημαίνουν οι ερευνητές. «Επί του παρόντος και οι δύο παραλλαγές ορίζονται μαζί ως Όμικρον και διακρίνονται με δυσκολία».

Εξελίσσεται παράλληλα και το ανοσοποιητικό;

Μία από τις επιφυλάξεις που πρέπει να σκεφτούμε, καθώς προκύπτουν νέες παραλλαγές που μπορεί να φαίνονται πιο επικίνδυνες, είναι ότι υπάρχουν δύο όψεις στο ζήτημα, επισημαίνουν άλλοι ειδικοί ιολόγοι. «Το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξελίσσεται επίσης. Και έτσι αυτό μπορεί να ανατρέψει τα πράγματα» εξηγούν.

Ακόμα δεν είναι πλήρως σαφές εάν η Όμικρον 2 μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή νόσηση στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι ωστόσο, πιο μεταδοτική συγκριτικά με την αρχική της παραλλαγή.