Έγκριση για χρήση σε ενήλικες εξασφάλισε στον Καναδά το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid-19 που παράγεται από γενετικά τροποποιημένα φυτά καπνού.

Η αποτελεσματικότητα του «φυτικού» εμβολίου της Medicago Inc. υπολογίζεται στο 71% για όλα τα στελέχη του κορωνοϊού με εξαίρεση την παραλλαγή Όμικρον, η οποία δεν είχε ακόμα εμφανιστεί όταν ξεκίνησε η κλινική μελέτη.

Το εμβόλιο βασίζεται σε «σωματίδια σαν ιούς», ή VLT, συνδυασμούς πρωτεϊνών που μιμούνται τη δομή του SARS-CoV-2 αλλά δεν περιέχουν το γενετικό υλικό του και επομένως δεν είναι μολυσματικοί.

Οι πρωτεΐνες απομονώνονται από φυτά της άγριας ποικιλίας καπνού Nicotiana benthamiana, στα οποία έχουν εισαχθεί τα αντίστοιχα ιικά γονίδια.

Εκτός από τις πρωτεΐνες του ιού, το εμβόλιο περιέχει επίσης μια ενισχυτική ουσία της GlaxoSmithKline.

Tο θερμοκήπιο της Medicago στο Κεμπέκ του Καναδά (Reuters)

H Medicago, η οποία έχει έδρα το Κεμπέκ του Καναδά και ανήκει στις εταιρείες Mitsubishi Tanabe Pharma και Phillip Morris International, έχει εξασφαλίσει συμφωνία με την καναδική κυβέρνηση για 76 εκατομμύρια δόσεις.

«Βρισκόμαστε στη φάση αύξησης της παραγωγικής ικανότητας προκειμένου να καλύψουμε τη συμφωνία» δήλωσε στο Reuters ο Μαρκ-Αντρέ ΝτΆούστ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος καινοτομίας και ανάπτυξης στη Medicago.

Η εταιρεία ετοιμάζεται να υποβάλει αίτημα έγκρισης στην Ιαπωνία και βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ασίας, ανέφερε.

Η Medicago ετοιμάζεται επίσης να αρχίσει τις κλινικές δοκιμές νέου εμβολίου ειδικά για την παραλλαγή Όμικρον.