Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Bianca» όπως ονομάστηκε από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιταλίας, που έχει ξεκινήσει από το βράδυ του Σαββάτου να σφυροκοπά την χώρα μας με βροχές, καταιγίδες και χιόνια.

Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι έντονα σε αρκετές περιοχές μέχρι τη Δευτέρα.

Χιονίζει από τις πρώτες πρωινές ώρες σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, με το ύψος του χιονιού να κυμαίνεται από τα 15 εκατοστά στα πεδινά μέχρι και 40 εκατοστά στα ορεινά.

Στην Εγνατία οδό έχει απαγορευτεί η κίνηση για τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων για προληπτικούς λόγους, ενώ η κίνηση στο ορεινό εθνικό και επαρχιακό δίκτυο γίνεται είτε με τη χρήση των χειμερινών ελαστικών είτε με αλυσίδες.

Στη Φλώρινα το χιόνι φτάνει τα πέντε εκατοστά και τη κίνηση των οχημάτων να γίνεται με τη χρήση χειμερινών ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων, όπου είναι απαραίτητο.
Τα μηχανήματα αποχιονισμού και οι αλατιέρες έχουνε ήδη βγει στο οδικό δίκτυο προκειμένου κανένα χωριό να μην αποκλειστεί και η κίνηση των οχημάτων να γίνεται με ευκολία χωρίς να αντιμετωπίζονται προβλήματα.

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού παρατηρείται από το πρωί  και στη Θεσσαλονίκη. Βρέχει δυνατά και πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι που δοκιμάζουν τις αντοχές των δένδρων και μετακινούν κάδους απορριμμάτων στους δρόμους ενώ έπεσε αισθητά η θερμοκρασία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ, κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι πυκνές χιονοπτώσεις στην κεντρική και βόρεια χώρα, οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη και η πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά:

Για σήμερα Κυριακή

α) Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις πρώτες ώρες της Κυριακής στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά, και βαθμιαία στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη.
β) Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και από το απόγευμα και της Θράκης.
γ) Θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Αιγαίο.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τις θερμοκρασίες στις 2 μ.μ

Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του KarditsaLive.Net οι χιονοπτώσεις σημειώνονται σε υψόμετρο άνω των 250-300 μέτρων όπου και υπάρχει χιονόστρωση με το ύψος του χιονιού στα 700-800 μέτρα να αγγίζει τα 10 εκατοστά. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αποχιονισμοί των δρόμων με όσους θέλουν να κινηθούν στα ορεινά – ημιορεινά να πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Αύριο Δευτέρα

α) Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
β) Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς.
γ) Θυελλώδεις βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη.
δ) Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κατά 3 με 5 βαθμούς Κελσίου στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα.

Μεθαύριο Τρίτη

α) Τις πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν κατά τόπους ισχυρές βροχές στην ανατολική και νότια χώρα και κυρίως στις Κυκλάδες, τη βόρεια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
β) Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν μέχρι το μεσημέρι στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας.