Έχουν χαρακτηριστεί και ως «καρποί ζωής» κι όχι αδίκως, αφού είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, δηλαδή καλά λιπαρά, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, όπως το μαγνήσιο, φυτικές ίνες, αλλά και σε πολλές βιταμίνες, όπως η Ε. Τώρα, όπως επισημαίνεται σε πρόσφατη επιστημονική μελέτη, η κατανάλωση μιας μικρής μερίδας ξηρών καρπών καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπέρτασης.

Ξηροί καρποί VS υπέρτασης

Στα πλαίσια της εν λόγω μελέτης ενηλίκων ηλικίας 40 ετών και άνω, οι ερευνητές μελέτησαν την πρόσληψη φιστικιών, αμυγδάλων ή/και σπόρων από κουκουνάρι σε περισσότερους από 10.000 συμμετέχοντες με βάση ερωτηματολόγια συχνότητας. Οι ερευνητές ανέλυσαν την πιθανή αθροιστική πρόσληψη ξηρών καρπών και φιστικιών κατά τη διάρκεια της ζωής των συμμετεχόντων.

Αυτό που ανακάλυψαν ήταν μια σημαντικά αντιστρεπτική συσχέτιση μεταξύ μιας μέσης εβδομαδιαίας κατανάλωσης 15 γραμμαρίων ή περισσότερο και της συχνότητας εμφάνισης υπέρτασης. Συγκεκριμένα προτείνουν ότι η κατανάλωση μιας μικρής εβδομαδιαίας μερίδας φιστίκια ή αμύγδαλα ή σπόροι από κουκουνάρι μπορεί να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη της υπέρτασης.

Τι μας προσφέρουν;

Το πιο σημαντικό διατροφικό χαρακτηριστικό τους είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά, κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, στα οποία έχουν αποδοθεί σημαντικές καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, όταν καταναλώνονται αντί των κορεσμένων, μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης.

Οι ξηροί καρποί (και κυρίως τα καρύδια) περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, η επαρκής πρόσληψη των οποίων φαίνεται να βοηθάει στη μείωση της «κακής» και της ολικής χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και γενικά στη καλή υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος.

Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες βοηθάει στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος αλλά και στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου του αίματος.