Ακόμη και μετά την ανάρρωσή τους από ήπια νόσηση με COVID-19, οι άνθρωποι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά ζητήματα έως και ένα χρόνο μετά την διάγνωση, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Τα καρδιαγγειακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας, του εγκεφαλικού επεισοδίου και της μυοκαρδίτιδας, φαίνεται να επηρεάζουν τους αναρρώσαντες ανεξάρτητα από την ηλικία ή άλλων παραγόντων κινδύνου.

Πώς επηρεάζει η COVID-19 την καρδιά;

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine, μας δίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, μια πρώτη ολοκληρωμένη ματιά στα καρδιαγγειακά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν μετά την διάγνωση με κορωνοϊό, ανεξάρτητα από την σοβαρότητα των συμπτωμάτων. «Μέχρι τώρα είχαμε δεδομένα ότι η μόλυνση από τον κορωνοϊό θα μπορούσε να επηρεάσει την καρδιά βραχυπρόθεσμα», μας λένε οι ειδικοί. «Ωστόσο, τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης μας δείχνουν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες στην καρδιά».

Για να διερευνήσουν τις πιθανές μακροπρόθεσμες καρδιαγγειακές επιπτώσεις της COVID-19, οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από εθνικές βάσεις δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης που επιμελήθηκε το Department of Veteran Affairs των ΗΠΑ (VA). Τα δεδομένα χωρίστηκαν σε 3 διαφορετικές ομάδες: Άτομα που είχαν διαγνωστεί με κορωνοϊό (153.760 άτομα), άτομα που δεν μολύνθηκαν από τον ιό (5.637.647 άτομα) και άτομα των οποίων τα δεδομένα συλλέχθηκαν πριν από την πανδημία (5.859.411 άτομα).

Σε γενικές γραμμές, οι αναρρώσαντες από COVID-19 διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις σε διάφορες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών αγγειακών διαταραχών, της δυσρυθμίας, της φλεγμονώδους καρδιακής νόσου, της ισχαιμικής καρδιακής νόσου, των θρομβωτικών διαταραχών και άλλων καρδιακών διαταραχών.

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος

Πιο συγκεκριμένα, η διάγνωση της COVID-19 αύξησε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 63%, εγκεφαλικού κατά 52% και καρδιακής ανεπάρκειας κατά 72% σε διάστημα 12 μηνών, σε σύγκριση με εκείνους που δεν νόσησαν από κορωνοϊό. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματα ακόμη και άτομα χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου πριν από τη διάγνωση με κορωνοϊό διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο μετά την μόλυνση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνθρωποι επηρεάστηκαν παρά τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και οι καρδιαγγειακοί κίνδυνοι ήταν εμφανείς ακόμη και σε άτομα που δεν νοσηλεύτηκαν κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης της ασθένειάς τους, κάτι που αντικατοπτρίζει την πλειονότητα των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη είχε περιορισμούς καθώς όσοι ήταν στην ομάδα ελέγχου (δεν είχαν μολυνθεί από τον ιό) να είχαν όντως COVID-19 αλλά να μην τον γνώριζαν ή να μην είχαν διαγνωστεί επισήμως. Και καθώς η πανδημία συνεχίζεται, νέες παραλλαγές και η μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα δεδομένα και αλλαγές στην σχέση του κορωνοϊού και των καρδιαγγειακών ζητημάτων.