Εκτός από την πρόωρη γήρανση που προκαλεί ο ήλιος στο δέρμα, υπάρχει κι άλλος ένας παράγοντας που απειλεί την υγεία του. Κι αυτός είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, ένα αόρατο φαινόμενο που παρατηρείται στα αστικά κέντρα.

Σύμφωνα με δερματολόγους, η ρύπανση που επικάθεται καθημερινά στην επιφάνεια της επιδερμίδας μας είναι ένας συνδυασμός από σκόνη, βλαβερά σωματίδια και καυσαέρια τα οποία φράζουν τους πόρους, προκαλούν οξειδωτικό στρες και ασφυξία στα κύτταρα. Επιπλέον δημιουργούν βλάβες στο κολλαγόνο και στα μελανοκύτταρα, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό λεπτών γραμμών, ρυτίδων, τη χαλάρωση και την εμφάνιση δυσχρωμιών.

Ωστόσο το σημάδι που παρατηρούμε άμεσα είναι η μείωση της λάμψης μας. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που χαρίζει φρεσκάδα και νεανικότητα. Επίσης, μπορεί να παρατηρήσουμε αυξημένη ευαισθησία, όπως ερεθισμούς, κνησμό και αφυδάτωση. Αυτό σημαίνει ότι έχει διαταραχθεί ο επιδερμιδικός φραγμός, κάτι που προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στον αμυντικό μηχανισμό του δέρματος. Αλλα συμπτώματα είναι η διαστολή των πόρων και η εμφάνιση μαύρων στιγμάτων, η αύξηση της λιπαρότητας και η τραχύτητα.

Η αντιμετώπιση

Τέσσερα είναι τα καθοριστικά βήματα στην περιποίηση μας που μπορούν να περιορίσουν τις φθορές.

* Βαθύς καθαρισμός

Ένα αφρώδες καθαριστικό ή ένα νερό micellaire 3 σε 1, εκτός από τα υπολείμματα μακιγιάζ και των προϊόντων περιποίησης, θα απομακρύνουν τις συσσωρευμένες τοξίνες και τα ρυπογόνα σωματίδια που προκαλούν ελεύθερες ρίζες. Σε περίπτωση που η επιδερμίδα μας εμφανίζει αντιδράσεις, τότε επιλέγουμε ένα υποαλλεργικό καθαριστικό, χωρίς άρωμα, κατάλληλο για τον ευαίσθητο τύπο.

Εxtra tip: Αν η επιδερμίδα μας παρουσιάζει δερματικές διαταραχές, την καθαρίζουμε αμέσως μετά την επιστροφή από την εργασία μας.

* Αντιοξειδωτικός ορός

Εντάσσουμε στην καθημερινή μας περιποίηση έναν ορό πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, υαλουρονικό οξύ και βιταμίνες C και Ε, ο οποίος ενισχύει την άμυνα της επιδερμίδας ενάντια στις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν πρόωρη γήρανση. Ταυτόχρονα προσφέρει ελαστικότητα και νεανική λάμψη στην όψη μας.

* Βιταμινούχα κρέμα

Στη συνέχεια, εφαρμόζουμε μία βιταμινούχα ενυδατική σύνθεση με λιπαρά οξέα, φυτικά εκχυλίσματα από ισχυρούς αντιοξειδωτικούς παράγοντες όπως αργκάν, ελαιόλαδο, λεβάντα, καλέντουλα κ.ά. Ο συνδυασμός αυτός θα θωρακίσει την επιφάνεια της επιδερμίδας συγκρατώντας την υγρασία στο εσωτερικό των κυττάρων.

* Αντηλιακό

Τέλος, για να αποφύγουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις της μόλυνσης και του ήλιου στην επιδερμίδα, το καθοριστικής σημασίας βήμα είναι το αντηλιακό. Ένα SPF 30 σε συνδυασμό με αντιγηραντικούς παράγοντες προλαμβάνει τα ίχνη της πρόωρης γήρανσης και την προστατεύει από περαιτέρω φθορές.