Ενώ η προπόνηση έχει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου του βάρους, της πρόληψης ασθενειών, ακόμη και της βελτίωσης της διάθεσης, τα μικρόβια μπορούν να ευδοκιμήσουν στο γυμναστήριο. Αυτό θα μπορούσε να θέσει τους επισκέπτες του γυμναστηρίου σε κίνδυνο για μια ποικιλία κοινών δερματικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της δακτυλίτιδας (ή αλλαντοειδές δάκτυλο), των πελματιαίων κονδυλωμάτων ή του μολυσματικού κηρίου, εκτός εάν λαμβάνουν ορισμένες προφυλάξεις.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες που προκαλούν την ανάπτυξη δερματικών λοιμώξεων ευδοκιμούν σε ζεστά και υγρά μέρη, όπως στον ιδρωμένο εξοπλισμό γυμναστικής και στα ντους των αποδυτηρίων. Αν και οι δερματικές λοιμώξεις δεν είναι λόγος για να ακυρώσετε τη συνδρομή σας στο γυμναστήριο, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε μερικά απλά βήματα για να αποφύγετε τα μικρόβια ενώ είστε στο γυμναστήριο.

Για την πρόληψη δερματικών λοιμώξεων στο γυμναστήριο, οι δερματολόγοι συνιστούν τις ακόλουθες συμβουλές:

  • Φοράτε φαρδιά ρούχα που απομακρύνουν την υγρασία. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το δέρμα σας στεγνό και να αποτρέψετε την ανάπτυξη μικροβίων. Θυμηθείτε να πλένετε τα ρούχα του γυμναστηρίου σας αφού τα φορέσετε.
  • Ποτέ μην περπατάτε ξυπόλητοι σε δημόσιο γυμναστήριο. Κρατήστε ένα ζευγάρι σαγιονάρες στην τσάντα του γυμναστηρίου σας για να τις χρησιμοποιείτε ειδικά γύρω από τις πισίνες, τα αποδυτήρια και τα ντους.
  • Κρατήστε τυχόν αμυχές καθαρές και καλυμμένες. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε σάουνες, ατμόλουτρα και τζακούζι μέχρι να επουλωθεί η πληγή σας.
  • Απολυμάνετε τον εξοπλισμό πριν και μετά τη χρήση του, με ειδικά μαντηλάκια ή σπρέι. Για πρόσθετη προστασία, σκεφτείτε να προσθέσετε ένα «φράγμα», όπως μια πετσέτα, μεταξύ του δέρματός σας και των κοινών επιφανειών, όπως παγκάκια προπόνησης και καθίσματα ποδηλάτου. Όποτε μπορείτε φέρτε από το σπίτι τον δικό σας εξοπλισμό, όπως ένα χαλάκι γιόγκα, αντί να χρησιμοποιήσετε τον εξοπλισμό του γυμναστηρίου.
  • Πλύνετε ή απολυμάνετε τα χέρια σας αμέσως μετά την άσκηση.
  • Κάντε ντους το συντομότερο δυνατό. Μετά το ντους, φορέστε καθαρά ρούχα, καθαρές κάλτσες και καθαρά εσώρουχα. Ποτέ μην μοιράζεστε είδη προσωπικής περιποίησης, συμπεριλαμβανομένων πετσετών και ξυραφιών.

Χωρίς θεραπεία, οι λοιμώξεις του δέρματος μπορεί να επιδεινωθούν. Παρακολουθήστε το δέρμα σας και εάν παρατηρήσετε σημάδια λοίμωξης, όπως αυξημένο πόνο ή οίδημα, πύον ή επίμονη ερυθρότητα, κλείστε ραντεβού για να δείτε έναν δερματολόγο.