Το λεμφικό μασάζ πιθανώς δεν είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε τρόπους για να μειώσετε την κυτταρίτιδα και να ξεπρηστείτε. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε και άλλους τρόπους με τους οποίους η τεχνική αυτή μπορεί να σας φανεί επωφελής.

Τι είναι το λεμφικό σύστημα

Περίπου 20 λίτρα πλάσματος ρέουν μέσα από τις αρτηρίες του σώματός σας, τα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία και τα τριχοειδή αγγεία του σώματός σας. Μετά την παροχή θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος και την παραλαβή των αποβλήτων τους, περίπου 17 λίτρα επιστρέφουν στην κυκλοφορία μέσω των φλεβών. Τα υπόλοιπα 3 λίτρα διαρρέουν από τα τριχοειδή αγγεία και στους ιστούς του σώματός σας.

Το λεμφικό σύστημα – ένα δίκτυο ιστών, αγγείων και οργάνων – συλλέγει αυτό το πλεονάζον υγρό από τους ιστούς του σώματός σας, για να το καθαρίσει και το μετακινεί μέχρι να επιστρέψει τελικά στην κυκλοφορία του αίματός σας. Το υγρό αυτό ονομάζεται «λέμφος».

Το λεμφικό μας σύστημα έχει πολλές λειτουργίες. Μεταξύ άλλων:

  • Διατηρεί τα επίπεδα υγρών στο σώμα
  • Απορροφά τα λίπη από το πεπτικό σύστημα
  • Προστατεύει το σώμα από ξένους εισβολείς όπως βακτήρια, ιούς, παράσιτα και μύκητες
  • Μεταφέρει και αφαιρεί άχρηστα προϊόντα και μη φυσιολογικά κύτταρα από τη λέμφο

Πώς λειτουργεί η τεχνική της λεμφικής παροχέτευσης

Σε αντίθεση με την καρδιά, το λεμφικό σύστημα δεν έχει αντλία για να «σπρώξει» την λέμφο γύρω από το σώμα. Επομένως η λέμφος βασίζεται κυρίως στη μυϊκή δράση και την κίνηση του σώματός μας για να διατηρήσει τη ρευστή κίνησή της.

Η λεμφική παροχέτευση είναι μια χειροκίνητη τεχνική μασάζ που λειτουργεί στο λεμφικό σύστημα, διεγείροντάς το να λειτουργήσει γρήγορα μετακινώντας τη λέμφο στους λεμφαδένες. Οι τελευταίοι βρίσκονται σε όλο το σώμα σας και περισσότερο στον λαιμό, τις μασχάλες και τη βουβωνική χώρα. Η κύρια λειτουργία της τεχνικής αυτής είναι να επιταχύνει τη διαδικασία απομάκρυνσης του συσσωρευμένου υγρού μεταξύ των κυττάρων και των υπολειμμάτων τους, κατευθύνοντάς το στα τριχοειδή αγγεία και, μέσω ειδικών κινήσεων προς τα εμπρός, ώστε να εξαλειφθούν.

Αυξάνοντας τη ροή του λεμφικού υγρού μέσω του συστήματός σας, το λεμφικό μασάζ μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία, να μειώσει το πρήξιμο και την κατακράτηση και να βελτιώσει την όψη της επιδερμίδας σας.

Οφέλη από το λεμφικό μασάζ

Συνολικά, μπορούμε να πούμε πως η τεχνική αυτή:

  • Διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και την αναγέννηση των ιστών
  • Κατευθύνει και αυξάνει τη λεμφική ροή, προάγοντας την ταχύτερη απομάκρυνση του πλεονάζοντος διάμεσου υγρού
  • Μειώνει το πρήξιμο και την κατακράτηση νερού
  • Βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, λόγω της σημαντικής αποβολής των τοξινών
  • Ελαχιστοποιεί την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, μειώνοντας την ποσότητα του υγρού που πιέζει τις διασταυρούμενες ίνες κάτω από το δέρμα σας
  • Προωθεί τη σωματική και ψυχική χαλάρωση
  • Παρέχει μια συνολική ελαφρότητα στο σώμα
  • Δίνει ενέργεια στο σώμα

Πώς είναι η εμπειρία ενός λεμφικού μασάζ

Αν κάποιος σας κάνει μασάζ λεμφικής παροχέτευσης, προετοιμαστείτε να τον νιώσετε να «δουλεύει» πάνω σας – το μασάζ αυτό είναι βαθύ. Αλλά επίσης, να περιμένετε να αισθάνεστε πιο ανάλαφροι όταν τελειώσει και να φαίνεστε πιο γραμμωμένοι.

Μετά την συνεδρία σας θα παρατηρήσετε μια ροζ απόχρωση στο δέρμα σας που σχετίζεται άμεσα με την αυξημένη ροή αίματος και μην εκπλαγείτε αν πονάτε τις επόμενες δύο ημέρες από την πίεση που θα ασκήσει ο θεραπευτής κατά τη διάρκεια του μασάζ.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε περισσότερη κινητικότητα σε ορισμένους μύες απ’ ό,τι είχατε προηγουμένως καθώς και μια αίσθηση ενέργειας μέσα στο σώμα σας, μαζί με την ανάγκη να ουρήσετε περισσότερο. Αυτό συμβαίνει επειδή η λέμφος σας θα κινείται σωστά, αλλά και επειδή θα πρέπει να παραμείνετε ενυδατωμένοι μετά το μασάζ για να διατηρήσετε τα οφέλη.

Περιορισμοί

Δεν θα πρέπει να κάνετε λεμφικό μασάζ εάν έχετε καρδιακή ανεπάρκεια, θρόμβους, προβλήματα στα νεφρά, λοιμώξεις ή προβλήματα κυκλοφορίας. Ακόμη, υπάρχει αντένδειξη για αυτή την τεχνική εάν είστε έγκυος. Τέλος, εάν έχετε οποιαδήποτε ιατρική πάθηση, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό πριν δοκιμάσετε ένα λεμφικό μασάζ.