Οι μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες που εμβολιάστηκαν με μια δεύτερη ενισχυτική δόση του σκευάσματος κατά του κορωνοϊού της Pfizer–BioNTech είχαν κατά 78% μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας από την covid-19 σε σχέση με εκείνους που εμβολιάστηκαν μόνο με μια αναμνηστική δόση, όπως προκύπτει από μια ισραηλινή μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών υγείας στη χώρα, ο Clalit Health Services, ανέφερε ότι η μελέτη διάρκειας 40 ημερών περιελάμβανε πάνω από 500.000 πολίτες ηλικίας από 60 ως 100 ετών.

Περίπου το 58% των συμμετεχόντων είχαν εμβολιαστεί με δεύτερη ενισχυτική δόση, δηλαδή με τέσσερις δόσεις συνολικά.

Οι υπόλοιποι είχαν εμβολιαστεί μόνο με τρεις δόσεις κατά του κορωνοϊού. Οι ερευνητές κατέγραψαν 92 θανάτους από την πρώτη ομάδα και 232 θανάτους από την δεύτερη, μικρότερη ομάδα.

Η δεύτερη ενισχυτική δόση σώζει ζωές

«Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η δεύτερη ενισχυτική δόση σώζει ζωές», λέει ο Ρόνεν Άρμπελ, ερευνητής στο Clalit και στο Sapir College.

Η έκθεση αυτή ωστόσο δεν έχει αξιολογηθεί από ομότιμους. Από την έρευνα εξαιρέθηκαν πολίτες που είχαν εμβολιαστεί με το αντίπαλο σκεύασμα της Moderna και όσοι είχαν λάβει φαρμακευτική θεραπεία κατά της COVID.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι υγείας έχουν εκδώσει μια σειρά μελετών για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στη διάρκεια της πανδημίας, οι οποίες έχουν επηρεάσει τις αποφάσεις των αρχών σε άλλες χώρες.