Τα γάλατα φυτικής προέλευσης όπως και τα vegan έχουν αποκτήσει ένα ευρύ κοινό υποστηρικτών και για καλούς λόγους. Έτσι πολλοί είναι οι γονείς που τα βλέπουν ως μια καλή εναλλακτική αντί του αγελαδινού. Ένα από αυτά τα γάλατα είναι το γάλα καρύδας, δεδομένης της κρεμώδους σύστασής του, της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και της νόστιμης γεύσης του. Ωστόσο, επειδή είναι μια τροφή που μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν επιτρέπεται ή και πώς να εισάγουν το γάλα καρύδας στην διατροφή του μωρού.

Γάλα καρύδας για μεγαλύτερα μωρά

Κανένα γάλα, είτε αγελαδινό είτε φυτικό, όπως από αμύγδαλα ή βρώμη, δεν πρέπει να δίνεται στα βρέφη πριν να συμπληρώσουν τους 12 μήνες. Αυτό περιλαμβάνει και το γάλα καρύδας. Πριν από αυτή την ηλικία, τα μωρά θα πρέπει να λαμβάνουν μητρικό γάλα ή φόρμουλα έως ότου αναπτυχθούν επαρκώς.

Όταν τα μωρά είναι μεγαλύτερα από 12 μηνών μπορείτε να δοκιμάσετε να τους δώσετε γάλα. Ωστόσο, δεδομένης της υψηλής περιεκτικότητας του γάλακτος καρύδας σε λιπαρά, η ποσότητα που δίνεται στα μωρά θα πρέπει να είναι περιορισμένη, ώστε να μην καταναλώνουν υπερβολικές θερμίδες.

Πώς θα το δοκιμάσουν

Όταν εισάγετε γάλα καρύδας στην διατροφή ενός μωρού ηλικίας κάτω των 12 μηνών, θα πρέπει να το κάνετε προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα στα πρώτα τους φαγητά αντί να τους δίνετε ένα γεμάτο μπουκάλι για κατανάλωση. Μερικοί τρόποι περιλαμβάνουν:

  • Προσθέστε το ως βάση για δημητριακά ή ρύζι.
  • Ενσωματώστε το σε πολτοποιημένα φρούτα ή λαχανικά.
  • Προσφέρετε λίγο τυρί από γάλα καρύδας,

Η εισαγωγή τροφών με βάση την καρύδα θα πρέπει να γίνεται αργά όπως με όλα τα νέα τρόφιμα για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν αλλεργίες ή πεπτικά προβλήματα που προκαλούνται από το γάλα καρύδας.

Πώς ωφελεί το μωρό

Όσον αφορά το γάλα καρύδας, υπάρχουν πολλά οφέλη. Μερικά από τα πιο σημαντικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, περιλαμβάνουν:

  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος που μπορεί να βοηθήσει στην περίπτωση των λιποβαρών βρεφών.
  • Περιέχει λαυρικό οξύ που μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ισχυρής ανοσίας.
  • Δεν περιέχει λακτόζη, οπότε τυχόν ενοχλήσεις αποφεύγονται.
  • Ενισχυμένη υποστήριξη της εγκεφαλικής ανάπτυξης του βρέφους χάρη στα λιπαρά οξέα που περιέχει.

Όπως με όλα τα τρόφιμα, το γάλα καρύδας θα πρέπει να αποτελεί μέρος μιας συνολικής διατροφής, με ποικιλία υγιεινών τροφών.

Πότε να αποφεύγεται

Όλες οι τροφές δεν επηρεάζουν κάθε μωρό το ίδιο. Ως εκ τούτου, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν εισαγάγετε γάλα καρύδας ή προϊόντα με βάση το γάλα καρύδας στην διατροφή τους. Σύμφωνα με την Australian Society of Clinical Immunology and Allergy, οι αλλεργίες στην καρύδα είναι σπάνιες όταν πρόκειται για την κατανάλωση του φρούτου.

Ωστόσο,  τα μωρά που έχουν διαγνωστεί με δερματίτιδα εξ επαφής στην καρύδα, μια δερματική πάθηση που μπορεί να σχετίζεται με δερματικές αλλεργίες στην καρύδα, είναι σημαντικό να τα αποφεύγουν. Τα μωρά δεν πρέπει επίσης να καταναλώνουν γάλα καρύδας εάν παρουσιάζουν σημάδια ενόχλησης λίγο μετά την ενσωμάτωσή του στο φαγητό τους.