Ποια ήταν η τελευταία φορά που διαπίστωσες πρόοδο στην προπόνησή σου; Οι περισσότεροι δρομείς – αλλά και αθλούμενοι εν γένει – ανά διαστήματα φτάνουν σε μια στασιμότητα, η οποία δεν αποκλείεται ακόμη και να τους αποθαρρύνει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να εγκαταλείψουν το άθλημα. Και είναι κρίμα, αφού στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, πίσω από το «πρόβλημα» κρύβονται συγκεκριμένα λάθη που μπορούν εύκολα να διορθωθούν. Ας δούμε, λοιπόν, ποιοι είναι οι συνήθεις ύποπτοι που δεν σε αφήνουν να καλπάσεις – και πώς θα τους αφήσεις πίσω σου.

Το λάθος: Έχεις πάθος, αλλά όχι μέθοδο

Δίνεις την ψυχή σου στις καθημερινές σου διαδρομές και αυτό εκφράζεται σε όλο σου το σώμα: τα πόδια σου βιάζονται να προχωρήσουν όσο το δυνατόν πιο μακριά, ανοίγοντας πολύ τον διασκελισμό σου, τα χέρια σου επιχειρούν να δώσουν ώθηση και σχεδόν διασταυρώνονται μπροστά στο σώμα σου και, όταν τρέχεις σε κατηφόρα, εκμεταλλεύεσαι την κλίση για να σπάσεις κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Το σωστό: Εν αρχή ην η τεχνική

Όσο δελεαστικό και αν είναι να αυτοσχεδιάσεις για να επιταχύνεις, μακροπρόθεσμα μόνο η τεχνική θα σε μετατρέψει στη δρομέα των ονείρων σου – και θα σε προστατεύσει από τραυματισμούς. Φρόντιζε τα πόδι σου να πατά πάντα ακριβώς κάτω από τον κορμό σου και προτίμησε τα ελαφριά και γρήγορα βήματα από τους μεγάλους διασκελισμούς που θα σε εξαντλήσουν και θα σε τραυματίσουν. Τα χέρια σου θα πρέπει να βρίσκονται πάντα σε γωνία 90 μοιρών και να κινούνται εμπρός-πίσω και όχι στο πλάι, βελτιώνοντας την αναπνοή σου και δίνοντας ώθηση. Και όσο για τις κατηφόρες, είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι τα βήματά σου θα παραμείνουν μικρά και γρήγορα, για να προστατεύσεις τις αρθρώσεις σου.

Το λάθος: Δεν επενδύεις στο σωστό εξοπλισμό

Διάλεξες το τρέξιμο επειδή δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό ή συνδρομές στο γυμναστήριο, κι έτσι μπορείς να το απολαμβάνεις με τους δικούς σου όρους. Στις καθημερινές σου διαδρομές φοράς τα leisure αθλητικά παπούτσια σου – ή ένα running ζευγάρι αγνώστων λοιπών στοιχείων. Πέραν των υπόλοιπων σχεδιαστικών «κενών», για εμάς τις γυναίκες ελλοχεύει και άλλος ένας κίνδυνος: τα περισσότερα καλούπια που χρησιμοποιούνται για τον σχεδιασμό αθλητικών στηρίζονται στο ανδρικό πόδι, με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζουν καλά στα δικά μας πέλματα, να μας κρατούν πίσω, αλλά και να μας καθιστούν ευάλωτες σε τραυματισμούς.

Το σωστό: Ώθηση στα πόδια σου

Αν δεν έχεις δοκιμάσει ακόμη ένα καλό ζευγάρι παπούτσια running, σε περιμένει μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Όλες αυτές οι τεχνολογίες με τα παράξενα ονόματα, είναι ικανές να σου δώσουν την έξτρα ώθηση που έχεις ανάγκη για να βελτιώσεις άμεσα τις επιδόσεις σου. Και πλέον, μεγάλες εταιρείες όπως η adidas, έχουν επενδύσει και σε παπούτσια running σχεδιασμένα από γυναίκες για γυναίκες, βάσει των διακριτών χαρακτηριστικών της γυναικείας ανατομίας.

Δικά μας αγαπημένα πρόσφατα παραδείγματα είναι τα ULTRABOOST 22, που επανακυκλοφόρησε σε νέα, δυναμική απόχρωση και το ολοκαίνουργιο SOLARGLIDE 5 σε εκδοχή προσαρμοσμένη στις γυναικείες running ανάγκες.

Η αποκλειστικά γυναικεία ομάδα που εργάστηκε για τον επανασχεδιασμό του ULTRABOOST φρόντισε να σου παρέχει 4% μεγαλύτερη επιστροφή ενέργειας στην πρώτη γραμμή σε σχέση με το γυναικείο ULTRABOOST 21, ενώ αξιοποίησε ειδικές γνώσεις για τις γυναίκες και μια διαδικτυακή βάση δεδομένων ανατομίας με 1,2 εκατομμύρια σαρώσεις ποδιών για να επιτύχει τη βέλτιστη εφαρμογή 360 μοιρών.

Το SOLARGLIDE 5, από την άλλη, είναι η πιο πρόσφατη μετεξέλιξη της αγαπημένης σειράς των δρομέων, SOLARGLIDE. Το νέο μοντέλο, που έχει κατασκευαστεί με γνώμονα το καθημερινό τρέξιμο, είναι εξοπλισμένο με Bubble Boost, μια ενδιάμεση σόλα από εκατοντάδες κάψουλες Boost, συγχωνευμένες και έτοιμες να «εκραγούν» σε κάθε σου βήμα, για ακόμη περισσότερη ενέργεια και ώθηση, αλλά και με το ανανεωμένο LEP 2.0 και το Control Platform που σου επιτρέπουν να απολαμβάνεις πιο ομαλές διαδρομές. Και σε αυτή την περίπτωση, το νέο παπούτσι της adidas, το οποίο είναι κατασκευασμένο εν μέρει από ανακυκλωμένο πλαστικό, έχει αποδείξει την εξαιρετική εφαρμογή του στα γυναικεία πόδια μέσα από πλήθος δοκιμών.

Το λάθος: Θυμάσαι τη μαμά σου να σου λέει «ζακέτα να πάρεις»

Είτε πηγαίνεις για τρέξιμο το πρωί, πριν τη δουλειά, είτε μετά το σχόλασμά σου, όταν έχει ήδη νυχτώσει, ανησυχείς ότι θα κρυώσεις κι έτσι… κρεμμυδοποιείσαι. Όμως όταν τρέχεις, η θερμοκρασία του σώματός σου ανεβαίνει σημαντικά, κι έτσι καταλήγεις να «σκας», να ιδρώνεις και, φυσικά, να εξαντλείσαι. Το καλοκαίρι υπάρχει ο αντίθετος κίνδυνος. Σκέφτεσαι ότι είναι προτιμότερο να φορέσεις όσο το δυνατόν λιγότερα ρούχα, κι έτσι βγαίνεις μόνο με το αθλητικό σου μπουστάκι και το σορτσάκι σου.

Το σωστό: Η γκαρνταρόμπα της καλής δρομέα

Δεν είναι τυχαίο που εκτός των παπουτσιών, έχουν και τα ρούχα ολόκληρη κατηγορία running. Στη διάρκεια της προπόνησής σου, το δέρμα σου θα πρέπει να αναπνέει και εσύ να προστατεύεσαι από τα στοιχεία της φύσης χωρίς να επιβαρύνεσαι – οπότε δώσε έμφαση στα κατάλληλα υφάσματα. Το καλοκαίρι, προτίμησε φαρδιά ρούχα, επίσης από εξειδικευμένα υλικά, ώστε να αποφύγεις τα ηλιακά εγκαύματα, αλλά και εκείνα που προκαλούνται από τον ιδρώτα.

Το λάθος: Περιμένεις μέγιστη απόδοση με ελάχιστα καύσιμα

Ξεκινάς για τρέξιμο νηστική ή διψασμένη, πιστεύοντας ότι διαφορετικά θα βαρύνεις ή απλώς επειδή δεν έχεις συνηθίσει να τρως το πρωί. Το αποτέλεσμα; Δεν έχεις ενέργεια και είσαι αφυδατωμένη την ώρα της προπόνησης, κι έτσι δεν μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου – και αυξάνεις την πιθανότητα τραυματισμού.

Το σωστό: Τρώγοντας έρχεται η όρεξη για τρέξιμο

Ίσως σου πάρει λίγο καιρό να το συνηθίσεις, όμως είναι σημαντικό να έχεις καταναλώσει ένα ελαφρύ σνακ περίπου μιάμιση με δύο ώρες πριν την προπόνηση, αλλά και να μην βγαίνεις για τρέξιμο διψασμένη. Το ιδανικό είναι να πιεις λίγο νερό τη στιγμή που θα ξυπνήσεις, έπειτα να σταματήσεις για να μην χρειαστεί να διακόψεις την προπόνησή σου για να πας στην τουαλέτα και αμέσως πριν την προπόνηση να πιεις λίγο ακόμη.

Το ίδιο ισχύει και για την επιστροφή από το τρέξιμο, όταν θα πρέπει να πιεις αρκετό νερό για να αναπληρώσεις τον ιδρώτα σου, αλλά και να φας ένα σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνες όσο πιο σύντομα γίνεται. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μύες σου είναι πιο δεκτικοί στην αποκατάσταση του γλυκογόνου τα πρώτα τριάντα λεπτά μετά την άσκηση. Ένα μικρό γεύμα σε αυτό το χρονικό παράθυρο, θα σε βοηθήσει να ελαχιστοποιήσεις τον κίνδυνο πιασιμάτων και μυϊκού πόνου.

Το λάθος: Βιάζεσαι και σκοντάφτεις

Κάθε μέρα θέλεις να ξεπερνάς το χθεσινό ρεκόρ, δεν έχεις παραλείψει ούτε μια προπόνηση από την πρώτη φορά που φόρεσες τα running shoes σου και είσαι αποφασισμένη να προετοιμαστείς για ημιμαραθώνιο μέσα σε λιγότερους από δυο μήνες. Μετά τους πρώτους θριάμβους, ξαφνικά ένιωσες το σώμα σου να μη σε ακολουθεί – και δεν είσαι καν σίγουρη αν σου αρέσει ακόμη το τρέξιμο.

Το σωστό: Αργά βήματα προς το γρήγορο τρέξιμο

Ειδικά αν είσαι ακόμη αρχάρια, προσπάθησε πρώτα από όλα να απολαμβάνεις την προπόνησή σου. Ξεκίνα εναλλάσσοντας τρία λεπτά τρεξίματος με τρία λεπτά περπάτημα, μέχρι να αναπτύξεις αντοχή, και μην αυξάνεις την απόσταση που διανύεις κατά περισσότερο από 10% κάθε εβδομάδα. Ποτέ μην υποτιμάς την αξία της ξεκούρασης και της αποκατάστασης. Το σώμα σου έχει ανάγκη από τουλάχιστον μια ημέρα «κενό» κάθε εβδομάδα, προκειμένου να επιτευχθεί η αναδόμηση των μυών και να αποφευχθούν οι τραυματισμοί.

Ανακάλυψε όλο τον εξοπλισμό που χρειάζεσαι για τις μέγιστες επιδόσεις στα καταστήματα adidas, στο adidas.gr, αλλά και σε συνεργαζόμενα καταστήματα αθλητικών ειδών σε όλη την Ελλάδα.