Όσο ενωμένοι και αν είστε με τον πατέρα του παιδιού σας όσον αφορά το καλύτερο για το μέλλον του, άλλο τόσο θα διχαστείτε όταν έρθει η ώρα να επιλέξετε το όνομα που θα του δώσετε. Αν, μάλιστα, μπουν στη μέση οι γονείς και τα πεθερικά, τότε τα πράγματα ενδέχεται να γίνουν ακόμα πιο δύσκολα, πριν ξεμείνετε οικογενειακώς από… ιδέες κι από θυμό.

Ωστόσο, η επιλογή ενός ονόματος δεν χρειάζεται να είναι αγχωτική.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς να κάνετε αυτή τη διαδικασία όσο πιο ανώδυνη γίνεται:

Ένας τρόπος για να αποφύγετε τις προστριβές είναι να συντάξετε και οι δύο μια λίστα με πιθανά ονόματα ενώ είστε ακόμα έγκυος. Φτιάξτε μια στήλη για τα κορίτσια και μια άλλη για τα αγόρια, με κενά για «ναι» και «όχι» δίπλα σε καθένα από αυτά. Διαβάστε όλη τη λίστα με τις προτιμήσεις του συντρόφου και τις δικές σας και ζητήστε του να κάνει το ίδιο.

Χρησιμοποιήστε αυτή τη λίστα για να δημιουργήσετε μια νέα, πιο σύντομη με τις αγαπημένες σας επιλογές. Ανατρέχετε σε αυτήν συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, καθώς τα συναισθήματά σας μπορεί να αλλάξουν. Εάν έχετε περισσότερες από μία κοινές προτιμήσεις θα μπορούσατε πάντα να συμβιβαστείτε δίνοντας δύο ονόματα στο μωρό σας.

#1 Προτάσεις για το όνομα του μωρού

Μόλις ανακοινώσετε την εγκυμοσύνη σας, θα κατακλυστείτε από προτάσεις για ονόματα – ειδικά αν ανακοινώσετε και το φύλο. Προσπαθήστε να μην είστε απόλυτοι και πληγώσετε τους αγαπημένους σας. Εξάλλου, είναι καλό που οι άνθρωποι ενδιαφέρονται τόσο πολύ για εσάς και το αγέννητο μωρό σας και μπορεί να χάσετε ένα όνομα που πραγματικά σας αρέσει. Σημειώστε όλες τις προτάσεις που σας ενδιαφέρουν, αφού δεν υπάρχει κανόνας που να λέει ότι πρέπει να βάλετε στην κορυφή της λίστας σας την πρώτη πρόταση που σας έγινε.

#2 Σε κανέναν δεν αρέσει το όνομα του μωρού που επιλέξατε

Μόλις καταλήξετε σε ένα όνομα με το οποίο μπορείτε να ζήσετε και οι δύο, μπορεί να είναι αποκαρδιωτικό όταν οι άλλοι άνθρωποι δεν συμμερίζονται τον ενθουσιασμό σας. Ορισμένοι αγενείς μπορεί ακόμη και να σας πουν ευθέως ότι δεν τους αρέσει η επιλογή που κάνατε. Αλλά αυτή είναι μια εντελώς προσωπική απόφαση και δεν θα μπορέσετε ποτέ να τους ευχαριστήσετε όλους, οπότε προσπαθήστε να μην το πάρετε προσωπικά.

Τα πράγματα ίσως να είναι πιο δύσκολα αν ένα μέλος της οικογένειάς σας δεν είναι πρόθυμο να αποδεχτεί την επιλογή σας. Ωστόσο, να θυμάστε ότι τα ονόματα «μεγαλώνουν» στους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι μόλις το παιδί σας γίνει γνωστό με το όνομά του, όλοι θα το συνηθίσουν γρήγορα.

#3 Δημοφιλή ονόματα μωρών

Τα ονόματα έρχονται και φεύγουν από τη μόδα. Το πρόβλημα με την επιλογή ενός ιδιαίτερα δημοφιλούς ονόματος είναι ότι το παιδί σας μπορεί να είναι ένα από τα πολλά στον κοινωνικό του κύκλο. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να καταλήξει να γίνει γνωστό με το πλήρες όνομά του ή να κολλήσει το αρχικό γράμμα του ονόματός του στο τέλος του μικρού του ονόματος (βλέπε Γιάννης – «Κ»)

Εάν πραγματικά προτιμάτε ένα όνομα που βρίσκεται ψηλά στα στοιχήματα δημοτικότητας, θα μπορούσατε να το προσαρμόσετε ελαφρώς σε κάτι λιγότερο κοινό. Για παράδειγμα, αν σας ενδιαφέρει το όνομα Μαρία, αλλά δεν θέλετε το πλήρες όνομα του μωρού σας να είναι η πάντα δημοφιλής Μαίρη, γιατί να μην το κάνετε Ρία;

#4 Οικογενειακά ονόματα μωρών

Ορισμένες οικογένειες έχουν «οικογενειακά ονόματα» που παραδοσιακά μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά. Αυτά μπορεί να είναι αρχαϊκά και παράξενα λόγω της διάρκειας της παράδοσης ή ίσως απλώς να μην είναι του γούστου σας. Στη χώρα μας συνηθίζεται ένα παιδί να πάρει το όνομα των γονιών, των παππούδων ή άλλων συγγενών του, είτε το όνομα σας είναι συμπαθές είτε όχι.

Και οι δύο καταστάσεις μπορεί να είναι δύσκολες, αλλά υπάρχουν τρόποι να «σπάσετε» την παράδοση χωρίς να προσβάλλετε τους αγαπημένους σας. Θα μπορούσατε να «θάψετε» το όνομα χρησιμοποιώντας το ως μεσαίο όνομα για το παιδί. Εάν το χρησιμοποιείτε ως το μικρό όνομα του παιδιού σας, θα μπορούσατε να επινοήσετε ένα μοντέρνο υποκοριστικό. Για παράδειγμα, αν η οικογένειά σας περιμένει από εσάς να φωνάξετε τον πρωτότοκο γιο σας Χαρίλαο, θα μπορούσατε να το κάνετε, αλλά βεβαιωθείτε ότι θα τον προσφωνούν συνήθως ως Χάρη.

#5 Ονόματα μωρών από διαφορετικές κουλτούρες

Εάν εσείς και ο σύντροφός σας προέρχεστε από διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο, αξίζει να προσπαθήσετε να τα συνδυάσετε. Μπορεί να βοηθήσει να δώσετε στο παιδί σας μια αίσθηση και των δύο πλευρών των ριζών του.

Εάν, για παράδειγμα, ο πατέρας του παιδιού σας είναι Άγγλος κι εσείς Ελληνοκύπρια, μπορεί να είστε σε θέση να συμβιβαστείτε επιλέγοντας ένα ελληνικό όνομα που προφέρεται εύκολα στα αγγλικά, όπως το «Clio» ή το «Anna». Ή θα μπορούσατε να επιλέξετε ένα όνομα που έχει αντίστοιχο αγγλικό (Γιώργος για τον George, για παράδειγμα). Θα μπορούσατε επίσης να επιλέξετε ένα μικρό όνομα από τη μία κουλτούρα και ένα μεσαίο όνομα από την άλλη.

#6 Μεσαία ονόματα

Τα μεσαία ονόματα είναι προαιρετικά, αλλά βοηθούν να ξεχωρίσετε το παιδί σας από άλλα που έχουν το ίδιο όνομα και επίθετο. Αυτό θα μπορούσε να είναι το όνομα ενός αγαπημένου παππού και γιαγιάς, ή ακόμα κι ενός από κάθε πλευρά της οικογένειας.

Ίσως μπορέσετε να εντοπίσετε κάποιο από το γενεαλογικό σας δέντρο και να βρείτε έναν πρόγονο με ένα ασυνήθιστο, ελκυστικό όνομα για να δώσετε στο παιδί σας μια αίσθηση ιστορίας. Ή μπορεί να θέλετε να τιμήσετε τον καλύτερό σας φίλο, τον αγαπημένο σας δάσκαλο, τον αθλητικό σας ήρωα ή το γιατρό σας!

Μερικά παιδιά μεγαλώνουν αντιπαθώντας τα μικρά τους ονόματα και επιλέγουν να χρησιμοποιούν τα μεσαία τους ονόματα, επομένως αξίζει να επιλέξετε κάτι που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί, έστω και σε σύντομη μορφή.

#7 Σας τελειώνει ο χρόνος

Μην πανικοβάλλεστε! Έχετε προθεσμία πολλούς μήνες μετά τη γέννηση του μωρού σας για να καταχωρίσετε το όνομά του. Αυτό θα σας δώσει αρκετό χρόνο για να αποφασίσετε.

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι μόλις γεννηθεί το μωρό σας, η απόφαση είναι εύκολη. Πολλά νεογέννητα φαίνεται να επιλέγουν τα δικά τους ονόματα, απλά ταιριάζοντάς τους. Μπορεί να βρείτε τον εαυτό σας να σκέφτεται «Μοιάζει με Δημήτρης» ή «Είναι ξεκάθαρα Ελισάβετ».

Εάν έχετε ποτέ αμφιβολίες, επιλέξτε κάτι που μπορεί να συντομευτεί ή που έχει ήδη συνδεδεί με ένα ψευδώνυμο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να διατηρήσετε τις επιλογές σας ανοιχτές όταν αποφασίζετε πώς να αποκαλείτε το παιδί σας στην καθημερινή ζωή.