Εάν έχετε επιλέξει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson για να προστατευτείτε κατά του κορωνοϊού, τότε είναι πιθανό να έχετε μειωμένη προστασία από την σοβαρή νόσηση και τον κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με νέα έρευνα από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Τα τελευταία δεδομένα υποδηλώνουν, σύμφωνα με τους ερευνητές ότι όσοι έκαναν το εμβόλιο Johnson & Johnson θα πρέπει να λάβουν τουλάχιστον μία αναμνηστική δόση του εμβολίου Pfizer ή Moderna για πιο ισχυρή ανοσία.

«Είναι σημαντικό τα άτομα που έλαβαν μόνο μία δόση του εμβολίου Johnson & Johnson, να κάνουν, κατά προτίμηση, ένα εμβόλιο με mRNA» επισημαίνουν οι ειδικοί. Η ερευνητική ομάδα του CDC εξέτασε πόσο καλά λειτουργούν οι συνδυασμοί αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων μετά από μία δόση του εμβολίου Johnson & Johnson.

Πώς να συνδυάσετε τα εμβόλια για ισχυρή ανοσία

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερες από 80.000 επισκέψεις έκτακτης ανάγκης και επείγουσας περίθαλψης, καθώς και περισσότερες από 25.000 νοσηλείες, σε 10 πολιτείες των ΗΠΑ, ανάμεσα στα μέσα Δεκεμβρίου του 2021 και τις αρχές Μαρτίου 2022, περίοδος που η παραλλαγή Όμικρον κυριαρχούσε.

Διαπίστωσαν ότι τρεις δόσεις mRNA εμβολίων (είτε Pfizer είτε Moderna) ήταν 83% αποτελεσματικές στην πρόληψη των επισκέψεων στα επείγοντα, συγκριτικά με την προστασία της τάξεως του 79% στην πρόληψη των επισκέψεων στα επείγοντα σε συνδυασμό με την μία ενισχυτική mRNA δόση. Δύο δόσεις από το εμβόλιο Johnson & Johnson ισοδυναμούν με 54% προστασία ενώ μία με 24%.

Η προστασία από τη νοσηλεία ήταν ελαφρώς υψηλότερη ή περίπου η ίδια, σύμφωνα με την έκθεση. Τρεις δόσεις του εμβολίου Pfizer ή Moderna ήταν 90% αποτελεσματικές, προστασία που μειώθηκε στο 78% για το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson σε συνδυασμό με μία δόση mRNA εμβολίου. Δύο δόσεις J&J ήταν αποτελεσματικές κατά 67% και μία μόνο δόση ήταν 31% αποτελεσματική κατά της νοσηλείας.