Όταν η ντουλάπα σας έχει κομμάτια που φοράτε κι αγαπάτε, το να ντυθείτε γίνεται πολύ πιο εύκολο και διασκεδαστικό. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να την καθαρίσετε απ’ όλα εκείνα τα κομμάτια που δεν σας εξυπηρετούν, δεν σας κάνουν ή δεν ταιριάζουν στον τρόπο ζωής σας και να την οργανώσετε σωστά.

Ωστόσο, καμιά δεν θέλει να ασχοληθεί με τον καθαρισμό και την οργάνωση της ντουλάπας της. Αλλά, αυτό είναι ένα αναγκαίο κακό στο τέλος κάθε σεζόν και ειδικά την άνοιξη, αφού ο καιρός και η διάθεση επιτάσσουν να φορέσετε πιο ανάλαφρα και χρωματιστά «κομμάτια». Γιατί όταν είναι τα πουλόβερ είναι ανακατεμένα με τα t-shirt και τα μποτάκια με τα πέδιλα, το styling από fun δραστηριότητα γίνεται «πονοκέφαλος».

Συμβουλές για να καθαρίσετε τη ντουλάπα σας

#1 Βγάλτε τα όλα έξω

Το να βγάλετε τα πάντα από την ντουλάπα είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε τι ακριβώς υπάρχει εκεί μέσα και να διευκολύνετε την επανατοποθέτηση των κομματιών που χρειάζεστε με τακτοποιημένο τρόπο.

#2 Ταξινομείστε τα περιεχόμενα σε 4 στοίβες

Κάθε τι πρέπει να μπει σε μία από τις ακόλουθες στοίβες:

  • Κρατήστε στοίβα
  • Πετάξτε το σωρό
  • Πουλήστε ή δωρίστε σωρό
  • Επισκευή ή αλλαγή

Αυτό η ταξινόμηση θα κρατήσει τα πράγματα όσο πιο οργανωμένα γίνεται.

#3 Τι να κρατήσετε και τι να διώξετε

Στην ιδανική περίπτωση, θέλετε η ντουλάπα σας να είναι γεμάτη με πράγματα που αγαπάτε, πράγματα που σας ταιριάζουν καλά, πράγματα που δεν έχουν λεκέδες και τα οποία ταιριάζουν με πολλά άλλα κομμάτια της γκαρνταρόμπας σας.

Πώς να αποφασίσετε τι να κρατήσετε

Κάντε αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σας όταν αποφασίζετε τι να κρατήσετε:

  • Το λατρεύω;
  • Ταιριάζει στο στυλ και τον τρόπο ζωής μου;
  • Χρειάζεται επισκευή ή έχει κάποια ζημιά;
  • Είναι ευέλικτο;
  • Μου ταιριάζει καλά;
  • Είναι ένα κομμάτι που απαιτεί περισσότερη φροντίδα απ’ ό,τι θέλω να του αφιερώσω (δηλαδή στεγνό καθάρισμα, ευαίσθητο κ.λπ.);

Πώς να αποφασίσετε τι να ξεφορτωθείτε

Αυτές είναι μερικές «κόκκινες σημαίες» που σας λένε ότι είναι ώρα να τα διώξετε:

  • Αντίγραφα. Πιθανότατα δεν χρειάζεστε πέντε μαύρα μπλέιζερ ή επτά μαύρα μπλουζάκια με λαιμόκοψη. Αποφασίστε τι φοράτε και τι χρειάζεστε πραγματικά, ποια είναι στην καλύτερη φόρμα και ξεφορτωθείτε τα υπόλοιπα.
  • Λεκιασμένα, σκισμένα, κατεστραμμένα ρούχα
  • Ρούχα Schlubby. Διαφημιστικά t-shirt, ξεχειλωμένες μπλούζες κ.λπ. Αποθηκεύστε ένα σετ για να βάψετε το σπίτι σας. Διώξτε τα υπόλοιπα.
  • Ρούχα που δεν έχετε φορέσει ποτέ. Επιστρέψτε τα αν μπορείτε στο κατάστημα ή πουλήστε διαδικτυακά.
  • Οτιδήποτε πρέπει να αλλάξετε μέγεθος για το φορέσετε. Αποθηκεύστε, δωρίστε ή πετάξτε. Δεν υπάρχει τίποτα πιο αποκαρδιωτικό από μια ντουλάπα γεμάτη ρούχα που δεν μπορείτε να φορέσετε.

Τι να κάνετε εάν είστε έγκυος ή μετά τον τοκετό

Εάν είστε έγκυος ή μόλις γεννήσατε και τα περισσότερα ρούχα σας δεν ταιριάζουν, καλύτερα να τα αποθηκεύσετε. Κρατήστε στην ντουλάπα σας τα αντικείμενα που σας ταιριάζουν αυτή τη στιγμή. Μπορεί να έχετε μόνο 10 κομμάτια στην ντουλάπα σας, αλλά τουλάχιστον ξέρετε τι έχετε και τι σας ταιριάζει.

Επίσης, καλό θα ήταν να βρείτε και μερικά φθηνά, ευέλικτα κομμάτια που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε αυτοπεποίθηση και να κάνετε εύκολους συνδυασμούς κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών, μέχρι τα ρούχα σας να αρχίσουν να σας ταιριάζουν ξανά.

#4 Πώς να οργανώσετε τη ντουλάπα σας

Μετά τον καθαρισμό, θέλετε η ντουλάπα σας να παραμείνει καθαρή και οργανωμένη όσο περισσότερο γίνεται. Σωστά;

Κρεμαστοί χώροι: Οργανώστε τα κρεμαστά σας αντικείμενα ανά κατηγορία για να εξοικονομήσετε χρόνο όταν ετοιμάζεστε. Ταξινομήστε πρώτα ανά τύπο αντικειμένου (τζάκετ μαζί, φορέματα μαζί, μπλουζάκια μαζί κ.λπ.) και μετά ταξινομήστε από ανοιχτό σε σκούρο ή ανά χρώμα.

Χώροι ραφιών: Τα πουλόβερ πρέπει να διπλώνονται και να φυλάσσονται σε ένα ράφι. Μπορείτε επίσης να βάλετε και όλα τα τζιν σε ένα ράφι. Εάν υπάρχει κάτι που δεν σας ενδιαφέρει να δείτε, πάρτε καλαίσθητα καλάθια για να τοποθετήσετε εκεί μέσα όλα τα αντικείμενα που δεν θέλετε να έχετε στο οπτικό σας πεδίο.

Εσώρουχα: Αποθηκεύστε τζιν, πιτζάμες, εσώρουχα, κάλτσες και αθλητικά ρούχα στα συρτάρια σας. Μπορείτε επίσης να βρείτε διαχωριστικά συρταριών για να κρατάτε τα πράγματα οργανωμένα μέσα στα συρτάρια σας.

#5 Βρείτε τα κενά στη ντουλάπα σας

Αφού τακτοποιήσετε τα πάντα και τα βάλετε ξανά στην ντουλάπα σας, είναι πολύ πιο εύκολο να δείτε τι έχετε και να αναγνωρίσετε ποια κομμάτια λείπουν από την γκαρνταρόμπα ας.

  • Χρειάζεστε ένα μαύρο τζιν;
  • Σας λείπει ένα καλό ζευγάρι λευκά αθλητικά παπούτσια;
  • Ένα floral τζάκετ θα σας βοηθούσε να γεμίσετε τη ντουλάπα σας;

Φτιάξτε μια σημείωση στο smartphone σας (για να είναι εύκολα προσβάσιμη) με είδη που θέλετε να προσθέσετε στην ντουλάπα σας. Την επόμενη φορά που θα ψωνίσετε ή θα σας ρωτήσει η μαμά σας τι θέλετε για τα γενέθλιά σας, η λίστα σας θα είναι έτοιμη.