Πολλές είναι οι διασημότητες που αμέσως μετά τον τοκετό επιστρέφουν στο παλιό τους νούμερο, γεγονός που έχει δημιουργήσει την εσφαλμένη αντίληψη στις περισσότερες γυναίκες ότι μόλις γεννήσουν θα επιστρέψουν στα κιλά τους πριν την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, επειδή παίρνουν περισσότερο βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από το βάρος των μωρών, χρειάζεται λίγος χρόνος για να επιστρέψουν όχι μόνο στο βάρος που είχαν οι γυναίκες πριν μείνουν έγκυες, αλλά και για να χάσουν το λεγόμενο «baby bump», το χαρακτηριστικό φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς.

Πόσο αυξάνεται το βάρος σας στην εγκυμοσύνη

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει ένα εύρος βάρους που πρέπει να πάρουν οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη με βάση το βάρος που έχουν όταν μείνουν έγκυες. Για τις περισσότερες αυτό ισοδυναμεί με περίπου 11 έως και 16 κιλά. Τα έξτρα κιλά δεν οφείλονται αποκλειστικά στα μωρά, για αυτό και δεν τα χάνετε μόνο αμέσως μετά τον τοκετό. Αντίθετα, το βάρος μπορεί να προέρχεται από το μωρό, τον πλακούντα, το αμνιακό υγρό, την υπερβολική άντληση αίματος στο σώμα, την μήτρα αλλά και τα επίπεδα λίπους.

Όσο περισσότερο αυξάνονται τα κιλά, τόσο αυξάνεται και η αποθήκευση λίπους. Και αυτό περιλαμβάνει κιλά που θα πρέπει να «κάψετε» μετά τον τοκετό.

Πόσα κιλά θα χάσετε αμέσως μετά τον τοκετό

Εφόσον οι γυναίκες δεν πρόκειται να χάσουν όλο το βάρος της εγκυμοσύνης τους κατά τον τοκετό, πόσα κιλά περίπου θα χάσουν; Σύμφωνα με την Mayo Clinic, οι γυναίκες μπορούν να περιμένουν να χάσουν περίπου έξι κιλά όταν γεννήσουν τα μωρά τους. Η απώλεια βάρους μπορεί να αποδοθεί στο βάρος του μωρού περίπου τέσσερα κιλά, τον πλακούντα περίπου ένα με ενάμιση και το αμνιακό υγρό, περίπου ένα με ενάμιση.

Εξαιτίας αυτού, εκτός εάν οι γυναίκες δεν έβαλαν το συνιστώμενο βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχει τουλάχιστον κάποιο βάρος που θα παραμείνει μετά τον τοκετό, πράγμα φυσιολογικό αλλά και υγιές, όπως εξηγούν οι ειδικοί.