Παρά τους απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας και την αποξένωση των ανθρώπων που ζουν σε αστικά κέντρα, το οικογενειακό τραπέζι για τους Έλληνες είναι παράδοση. Φέτος το Πάσχα, μάλιστα, το οικογενειακό τραπέζι έχει την τιμητική του, αφού μπορούμε να γιορτάσουμε και πάλι στο χωριό, ανταμώνοντας αγαπημένα πρόσωπα, μετά από τρία ολόκληρα χρόνια περιορισμών.

Τα οφέλη για την υγεία μας από αυτή την βαθιά ριζωμένη στην ελληνική παράδοση συνήθεια, είναι πολύ περισσότερα από την ψυχική ανάταση και ευεξία που νιώθουμε όταν χαλαρώνουμε παρέα με αγαπημένα πρόσωπα…

Έρευνες δείχνουν, συγκεκριμένα, ότι πολλές κοινότητες αιωνόβιων πληθυσμών στον κόσμο οφείλουν την μακροζωία τους στις στενές οικογενειακές σχέσεις και την έντονη κοινωνική αλληλεπίδραση που έχουν, σε τακτική βάση. Γι’ αυτό και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι στις Μπλε Ζώνες του πλανήτη τρώνε συχνά μαζί με συγγενείς και φίλους.

Το οικογενειακό τραπέζι στις Μπλε Ζώνες

Σε μια χώρα όπου οι άνθρωποι υποφέρουν συνήθως από ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, το Αλτσχάιμερ και ο διαβήτης, ίσως μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για την υγεία και την ευτυχία από τα μέρη του κόσμου που είναι γνωστά ως «Μπλε Ζώνες».

Οι περιοχές αυτές έχουν ονομαστεί έτσι καθώς διαθέτουν μερικούς από τους πλέον αιωνόβιους πληθυσμούς στον κόσμο, ενώ παράλληλα θεωρούνται και τα πιο υγιεινά μέρη που υπάρχουν σήμερα. Η έρευνα δείχνει πως η διατροφή, η κίνηση, ο σκοπός και η κοινότητα είναι βασικοί «πυλώνες» αυτών των κοινοτήτων.

Σύμφωνα με ερευνητές που σχετίζονται με τις Μπλε Ζώνες, οι οικογενειακές σχέσεις και η κοινωνική αλληλεπίδραση, αποτελούν προγνωστικούς παράγοντες για το προσδόκιμο επιβίωσης. Αυτός, όπως υποστηρίζουν, είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι σε αυτές τις κοινότητες δεν κάθονται ποτέ να φάνε μόνοι.

Δείτε πώς προσεγγίζουν την ενσωμάτωση του φαγητού, της οικογένειας και της φιλίας, οι κάτοικοι σε τρεις Μπλε Ζώνες του πλανήτη:

Οκινάουα, Ιαπωνία

Η κοινότητα της Οκινάουα ευδοκιμεί με την αίσθηση του σκοπού σε κάθε τομέα της ζωής της, ειδικά όταν πρόκειται για φαγητό και φιλίες. Όσον αφορά το φαγητό, οι κάτοικοι της Οκινάουα ασκούν σκόπιμα την τέχνη του hara hachi bu, που σημαίνει ότι τρώνε μόνο μέχρι να χορτάσουν κατά 80% σε κάθε γεύμα.

Και όταν πρόκειται για φιλία, βλέπουν την κοινότητα ως έναν από τους θεμελιώδεις πυλώνες μιας υγιούς ζωής. Πολλοί κάτοικοι της Οκινάου ασκούν μια παράδοση που ονομάζεται Μοάι, που είναι μικρά συστήματα υποστήριξης που έχετε σε όλη σας τη ζωή. Αυτές οι ομάδες ξεκινούν από την παιδική σας ηλικία και επεκτείνονται στην υπόλοιπη ζωή σας, και αυτές οι κοινότητες παρέχουν συναισθηματική, ψυχική, σωματική, ακόμη και μερικές φορές οικονομική υποστήριξη η μια στην άλλη.

Γνωστές μερικές φορές ως δεύτερη οικογένεια, οι ομάδες Μοάι μοιράζονται συχνά γεύματα μαζί και συναντιούνται σε τακτική βάση, κάτι που βοηθά τους κατοίκους της Οκινάου να ζήσουν περισσότερο, πιο υγιείς σε μια σκόπιμη κοινότητα.

Νικόγια, Κόστα Ρίκα

Η χερσόνησος Νικόγια είναι μια άλλη περιοχή της Μπλε Ζώνης και το σπίτι μερικών από τους μακροβιότερους ανθρώπους του κόσμου. Ενώ οι ερευνητές έχουν αποδώσει την υγεία των Nicoyans σε πράγματα όπως το να έχουν άφθονο ηλιακό φως και χρόνο στη φύση, να τρώνε ελαφριά και υγιεινά δείπνα και να πίνουν πολύ νερό, έχουν επίσης ανακαλύψει ότι η αλληλεπίδραση πρόσωπο με πρόσωπο παίζει επίσης μεγάλο ρόλο.

Σύμφωνα με ερευνητές της Blue Zone, οι άνθρωποι στη Nicoya περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους γύρω από τις οικογένειες και την κοινότητά τους. Συχνά πολλές γενιές ζουν σε ένα σπίτι μαζί και συνήθως ακολουθούν μια πολιτική «ανοιχτών θυρών» όταν πρόκειται να περάσουν χρόνο με γείτονες και φίλους.

Οι Nicoyan εκτιμούν επίσης τη σημασία της οικογένειας. Εξαιτίας αυτού, οι περισσότεροι από τους ηλικιωμένους πληθυσμούς σε αυτήν την κοινότητα φροντίζονται από τα παιδιά, τα εγγόνια τους ή άλλα άτομα της οικογένειας.

Σαρδηνία, Ιταλία

Η Σαρδηνία, ένα νησί που βρίσκεται στην Ιταλία, είναι άλλο ένα σπίτι πολλών αιωνόβιων στον κόσμο. Σύμφωνα με ερευνητές της Blue Zone, οι κάτοικοι της Σαρδηνίας επιτυγχάνουν τη μακροζωία τους με συνήθειες όπως το να τρώνε κυρίως φυτικές τροφές, να κάνουν καθημερινούς περιπάτους και να εξοικονομούν χρόνο για τακτικές κινήσεις – ακόμη και να πίνουν ένα έως δύο ποτήρια κόκκινο κρασί κάθε βράδυ.

Μαζί με αυτές τις καθημερινές συνήθειες, οι Σαρδηνοί δίνουν επίσης μεγάλη αξία στις οικογένειες, τους φίλους και τους γείτονές τους. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι κάτοικοι της Σαρδηνίας βάζουν τους μεγαλύτερους και την οικογένεια πρώτα και αφιερώνουν καθημερινό χρόνο για να γελούν με την κοινότητά τους. Το να μοιράζονται τα γεύματα με τους φίλους και την οικογένειά τους σε τακτική βάση, μπορεί υποστηρίζουν οι ερευνητές, να είναι το κλειδί για την ευτυχία, τη μακροζωία και την συνολική υγεία τους.

Για καλή και μακρά ζωή, επομένως, φροντίζουμε να τρώμε όσο πιο συχνά μπορούμε – αν όχι καθημερινά – με τους αγαπημένους μας.