Η Ανάσταση είναι η ελπίδα για την αιωνιότητα της ψυχής μας και τη συναντούμε στις περισσότερες θρησκείες.

Αλλωστε στον κύκλο ζωής όλα γεννιούνται, εξελίσσονται, πεθαίνουν και πάντα υπάρχει η ελπίδα της ανάστασης ή της αναγέννησης. Αλήθεια, πόσο κοντά είναι ο μέσος άνθρωπος με τις άγιες ημέρες του Πάσχα;

Παρατηρώντας αυτές τις ημέρες θα έλεγα ότι είναι μια αναπαράσταση της ζωής που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Οι διάφορες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, ο πόνος, η απώλεια, ο φόβος, η θλίψη, είναι δυσάρεστες συναισθηματικές καταστάσεις που καλούμαστε να βιώσουμε μέσα από την ανθρώπινη φύση μας.

Κανείς όμως δεν επιθυμεί να τις βιώσει, κανείς δεν μπαίνει ευχάριστα σε μια διαδικασία πόνου είτε μέσα από μια απώλεια είτε μέσα από μια αποτυχία είτε μέσα από έναν χωρισμό είτε από μια γενικότερη κρίση.

Αυτό πιθανότατα να συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν στο μυαλό τους σαν αδυναμία την έκφραση του δυσάρεστου συναισθήματος. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει όμως είναι ότι όταν ο άνθρωπος επιτρέπει στον εαυτό του να βιώσει μια προκλητική κατάσταση και ένα δυσάρεστο συναίσθημα οδηγείται πιο ομαλά στην προσωπική του ανάσταση.

Αλλωστε δεν μπορούμε να προσδοκούμε την εσωτερική μας ανάσταση εάν πρώτα δεν βιώσουμε τον θάνατο, τον θάνατο όσων δεν μας βοηθούν να εξελιχθούμε και να προχωρήσουμε τη ζωή μας σε ένα ανώτερο επίπεδο.

Πώς να αφεθούμε

Κρατάμε τόσο σφιχτά πράγματα που δεν μας οδηγούν σε όσα επιθυμούμε, ίσα-ίσα θα έλεγα ότι μας απομακρύνουν όλο και πιο πολύ και επειδή είναι κομμάτια του εαυτού μας αρνούμαστε να τα αφήσουμε πίσω. Κι όσο τα κρατάμε τόσο πονάμε και τόσο απομακρυνόμαστε από το Αναστάσιμο Φως.

Πόσο εύκολο είναι να επιτρέψουμε τον θάνατο σε σχέσεις, συνεργασίες και όνειρα;

Αρχικά χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια του τέλους, όπου υπάρχει ένα τέλος υπάρχει και μια νέα αρχή και χρειάζεται να εστιάσουμε στο νέο, το ζωντανό, το φωτεινό κομμάτι της ζωής μας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Χρειάζεται να διατηρήσουμε την ελπίδα μας ζωντανή, ότι η ανάσταση είναι εκεί όποτε το αποφασίσουμε. Μπορούμε άλλωστε να παραδειγματιστούμε από την ίδια τη φύση, η οποία τον χειμώνα βιώνει μια περίοδο τέλους διώχνοντας οτιδήποτε δεν τη βοηθά και περιμένοντας την άνοιξη να την αναστήσει.

Με τη δύναμη της παρατήρησης

Είναι τόσο μαγικό εάν το παρατηρήσετε, περιοχές στη φύση ξεραμένες, χωρίς φύλλα, μας δίνουν την εικόνα ότι είναι εντελώς κατεστραμμένες και εάν επισκεφθείτε το ίδιο μέρος κατά την άνοιξη είναι ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο.

Το Πάσχα είναι η περίοδος που το παλιό, η φθορά και οτιδήποτε μας νοσεί δεν έχει πια χώρο στη ζωή μας αλλά ξεκινά μια περίοδος προσωπικής ανάτασης, μεταμόρφωσης και αυτοεξέλιξης.

Η ροή δεν κάνει λάθος

Χρειάζεται λοιπόν να είμαστε ξεκάθαροι με αυτά που επιθυμούμε και να καλλιεργήσουμε το έδαφος για να μας αποδώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσω της δράσης μας. Η ελπίδα και η εσωτερική αναζωπύρωση ότι όλα θα γίνουν εξαιρετικά είναι υπέροχα κίνητρα που όμως χρειάζονται προσωπική δράση για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Χρειάζεται να έχουμε εμπιστοσύνη στη ροή των πραγμάτων και να αφεθούμε πολλές φορές αφού πρώτα δηλώσουμε την πρόθεσή μας στη διαδικασία. Η ροή δεν κάνει λάθος ακόμα κι αν αρκετές φορές δεν κατανοούμε τη διαδικασία και πιστεύουμε ότι «χάνουμε», εκεί συνήθως υπάρχει το τυφλό σημείο που δεν κατανοούμε απόλυτα και εκεί χρειάζεται να εμπιστευθούμε, αλλά και να πιστέψουμε ακόμα πιο πολύ πως ό,τι γίνεται, γίνεται γιατί αυτό θα μας οδηγήσει εκεί που λαχταράει η ψυχή μας.

Πότε θα έλθει η προσωπική και εσωτερική μου ανάσταση;

Είναι μια ερώτηση που δέχομαι πολύ συχνά. Ο μόνος δρόμος για να αναστηθούμε είναι να επιτρέψουμε σε ορισμένα κομμάτια του εαυτού μας να πεθάνουν, να τα αποχωριστούμε και να θρηνήσουμε για αυτά. Καμία ανάσταση δεν έρχεται χωρίς ένα τέλος, όμως είναι λυτρωτικό να γνωρίζουμε ότι η ροή των πραγμάτων θα μας οδηγήσει εκεί που χρειάζεται να είναι ο καθένας από εμάς.
Εύχομαι το Αναστάσιμο Φως να μας δώσει όλη τη γνώση που χρειαζόμαστε για να οδηγηθούμε εκεί που επιθυμούμε.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Χριστίνα Πίκουλα, Human Connection Specialist, Motivational Speaker.