Σκόνη, μούχλα, γύρη και άλλα αλλεργιογόνα της άνοιξης «τρυπώνουν» παντού μόλις ανοίξετε το παράθυρο για να αερίσετε το σπίτι σας, καθιστώντας ανυπόφορη την ατμόσφαιρα στον χώρο. Και δεν υπάρχει τίποτα πιο βασανιστικό από μια μπουκωμένη μύτη… Εάν υποφέρετε από αλλεργίες, ίσως πιστεύατε ότι μέχρι τώρα ήσασταν σχολαστικοί με την καθαριότητα του σπιτιού. Ωστόσο, οι παράγοντες που μπορούν να ερεθίσουν το αναπνευστικό σας εισβάλλουν και επικάθονται σε μέρη που δεν πάει ο νους σας.

Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θα κάνετε γενική καθαριότητα ασχοληθείτε επιπλέον με τα ακόλουθα μέρη του σπιτιού και θέστε υπό έλεγχο τις αλλεργικές εξάρσεις:

#1 Παράθυρα

Τα παράθυρα ευνοούν την ανάπτυξη μούχλας, η οποία όμως δεν είναι πάντα εμφανής εκ πρώτης όψεως. Τα σπόρια της μούχλας εμφανίζονται ως μικρές, αποχρωματισμένες περιοχές στα περβάζια των παραθύρων σας και, εάν δεν αντιμετωπιστούν, μπορούν να βλάψουν το παράθυρο και την ποιότητα του αέρα του σπιτιού σας. Η έκθεση στη μούχλα μπορεί να προκαλέσει σε άτομα με άσθμα και αλλεργίες στη μούχλα συμπτώματα όπως βουλωμένη μύτη, συριγμό, κόκκινα μάτια, φαγούρα στα μάτια ή στο δέρμα.

Η έρευνα έχει δείξει, επίσης, ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της έκθεσης στη μούχλα και των συμπτωμάτων της ανώτερης αναπνευστικής οδού, του βήχα και του συριγμού ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους.

Tip: Καθαρίστε τη μούχλα και τα σπόρια αυτής από κουφώματα και περβάζια παραθύρων, με χλωριούχο διάλυμα: Αναμείξτε ¾ του φλιτζανιού χλωρίνη με 3,7 λίτρα νερό. Φροντίστε να φοράτε προστατευτική μάσκα και λαστιχένια γάντια.

#2 Φίλτρα αέρα

Εάν το σπίτι σας διαθέτει κλιματιστικά, ενεργειακό τζάκι ή εξαερισμό, αλλάζετε τακτικά τα φίλτρα τους. Τα φίλτρα αυτά «φυλακίζουν» σωματίδια που επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα μέσα στο σπίτι σας, συμπεριλαμβανομένης της γύρης, των αλλεργιογόνων που προέρχονται από τα οικόσιτα ζώα και των σπορίων μούχλας. Εάν αφήσετε τα φίλτρα να γεμίσουν και να μείνουν έτσι πολύ καιρό, τα συμπτώματα αλλεργίας και άσθματος μπορεί να επιδεινωθούν.

Tip: Αντικαταστήστε τα φίλτρα αέρα περίπου κάθε τρεις μήνες. Ξεκινήστε αυτή τη νέα ρουτίνα κατά τον ανοιξιάτικο καθαρισμό.

#3 Βάση λεκάνης

Ακόμη κι αν καθαρίζετε τις τουαλέτες σας τακτικά, το πιθανότερο είναι να παραλείψετε τη βάση με την οποία η λεκάνη κρατιέται στο έδαφος. Συχνά, ειδικά σε σπίτια μια μικρά παιδιά, η βάση της λεκάνης έχει ούρα. Τα ούρα που μένουν στη βάση της λεκάνης (ή οπουδήποτε) μπορούν να φιλοξενήσουν μικρόβια, ενώ η υγρασία μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία μούχλας που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για αναπνευστικές παθήσεις όπως αλλεργίες και άσθμα, ή να τις επιδεινώσει.

Tip: Χρησιμοποιήστε χλωριούχο διάλυμα ή ένα προϊόν με την επισήμανση «αντιβακτηριακό» ή «αντιμικροβιακό» για τον καθαρισμό αυτών των εστιών μικροβίων. Τα συστατικά που πρέπει να αναζητήσετε στην ετικέτα των καθαριστικών περιλαμβάνουν τα εξής: λάδι πεύκου, ενώσεις τεταρτοταγούς αμμωνίου, υποχλωριώδες νάτριο, φαινόλες και αιθανόλη.

#4 Φίλτρα νερού

Αν και όλο και περισσότερα νοικοκυριά εγκαθιστούν φίλτρα νερού, τα περισσότερα μπορεί να μη σκεφτούν για μήνες ή και χρόνια να τα καθαρίσουν ή να τα αντικαταστήσουν με νέα βάσει των σχετικών ενδείξεων. Ενα παλιό φίλτρο νερού μπορεί να πιάσει μούχλα, η οποία επηρεάζει άμεσα την ποιότητα του νερού σας και κατ’ επέκταση την υγεία της οικογένειάς σας. Η κατάποση ορισμένων ειδών μούχλας μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και αναπνευστικά προβλήματα, ενώ άλλα μπορεί να σας αρρωστήσουν.

Tip: Το πόσο συχνά χρειάζεται να καθαρίζετε ή να αντικαθιστάτε ένα μεμονωμένο φίλτρο νερού, εξαρτάται από τη συσκευή – επομένως ελέγξτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για καθοδήγηση. Εάν το ψυγείο σας έχει φίλτρο νερού, αντικαταστήστε το κάθε 3 έως 9 μήνες. Εάν έχετε ένα ολόκληρο σύστημα επεξεργασίας νερού στο σπίτι, αντικαταστήστε το φίλτρο κάθε 3 έως 7 χρόνια.

#5 Ντουλάπες

Οι ντουλάπες έχουν πολλή «κίνηση» – μπότες, στοιβαγμένα παλτό, μπουφάν, ιδρωμένες τσάντες γυμναστικής. Τον χειμώνα, ειδικότερα, οι περιοχές αυτές έχουν πολλή υγρασία, όπως από νωπά ρούχα λόγω βροχής ή από χιόνι, η οποία αν αφεθεί ως έχει οδηγεί σε μούχλα.

Tip: Καθαρίστε τις ντουλάπες σας με τα προϊόντα καθαρισμού στην αρχή κάθε σεζόν. Αφαιρέστε όλα τα αντικείμενα πριν τον καθαρισμό, ώστε να μπορείτε να «τρυπώσετε» σε κάθε γωνιά.

#6 Κατοικίδια

Μην ξεχνάτε τους τετράποδους φίλους σας! Τα οικόσιτα ζώα μπορεί να φέρουν μέσα στο σπίτι σας βρωμιά, τρίχωμα και γύρη, επιδεινώνοντας τις αλλεργίες. Οι σκύλοι μπορούν να μεταφέρουν μικρόβια τα οποία προκαλούν δυνητικά ποικίλες ασθένειες στους ανθρώπους – από ελαφριές λοιμώξεις όπως η δακτυλίτιδα, έως σοβαρές ασθένειες όπως ο ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus. Οι γάτες μπορούν να προκαλέσουν πολλές από τις ίδιες λοιμώξεις και ασθένειες, μαζί με άλλες, όπως η νόσος από νυγμούς γάτας (μια ήπια λοίμωξη, η οποία μπορεί να γίνει πιο σοβαρή σε άτομα με ανοσοκαταστολή).

Tip: Για να ελαχιστοποιήσετε τις αλλεργικές εξάρσεις, είναι σημαντικό να περιποιείστε το τρίχωμα των κατοικιδίων σας. Κάντε τους ένα μπάνιο στο σπίτι ή πηγαίντε τα σε ένα σαλόνι ομορφιάς για ζώα. Φροντίστε, επίσης, να τους παρέχετε τακτική κτηνιατρική φροντίδα και να πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας αφού παίξετε μαζί τους, τα ταΐσετε ή τα χαϊδέψετε.