Ο σκόρος είναι φτερωτό παράσιτο που απολαμβάνει τα σκοτεινά μέρη. Μεταξύ άλλων προσβάλλει τα τρόφιμα και τα υφάσματα, γι’ αυτό και συνήθως συχνάζει σε ντουλάπια και συρτάρια.

Ο σκόρος μπορούν επίσης να προκαλέσει δερματίτιδα εφόσον έρθει σε επαφή με εκτεθειμένα μέρη του σώματος, οδηγώντας σε αγγειοοίδημα αλλά και αναφυλαξία σε περιπτώσεις εκτεταμένης έκθεσης.

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε σκόρο στο σπίτι

Μερικές ενδείξεις ότι αυτοί οι νυχτερινοί «κάτοικοι» έχουν εγκατασταθεί στο σπίτι σας, είναι οι ακόλουθες:

  • Οι ενήλικοι σκόροι (πεταλουδίτσες) δεν τρώνε, αλλά αν τους δείτε στο σπίτι σας, σημαίνει ότι πιθανότατα έχουν γεννήσει πρόσφατα αυγά κάπου κοντά, τα οποία σύντομα θα μετατραπούν σε αχόρταγες κάμπιες.
  • Οι τρύπες και τα αυλάκια σε ρούχα και άλλα υφάσματα από φυσικές ίνες – όπως μαλλί, μετάξι, βαμβάκι, γούνα – μπορεί να είναι σημάδι ότι οι σκόροι έχουν αποικίσει τη ντουλάπα σας.
  • Εάν τα γουναρικά σας μαδούν υπερβολικά αυτό είναι επίσης σημάδι ότι αντιμετωπίζετε πρόβλημα με σκόρο.
  • Εάν οι ξηρές τροφές – όπως αλεύρι, σιμιγδάλι, δημητριακά, ζάχαρη, κακάο, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα, ψωμί, φρυγανιές, μπισκότα, μπαχαρικά, κ.ο.κ. – έχουν σβολιάσει και κολλήσει στα τοιχώματα της συσκευασίας, πιθανότατα έχουν προσβληθεί από σκόρο. Τα κουκούλια στα ντουλάπια της κουζίνας είναι άλλη μία ένδειξη.

Πώς να απαλλαγείτε φυσικά από τον σκόρο

Το να βρείτε τρύπες στα ρούχα σας ή κάμπιες στο ντουλάπι σας είναι μεγάλη δυστυχία. Αντί να λύσετε το πρόβλημα με σκοροαπωθητικά (ιδιαίτερα τοξικά χημικά), χρησιμοποιήστε φυσικές μεθόδους.

Δείτε επτά εύκολους τρόπους για να απαλλαγείτε από τον σκόρο και να τον κρατήσετε μακριά από το σπίτι σας, με οικολογικό τρόπο:

#1 Βάζουμε ηλεκτρική σκούπα

Σκουπίζετε τακτικά το σπίτι σας με ηλεκτρική σκούπα για να καθαρίσετε τα αυγά ή τις προνύμφες που μπορεί να σέρνονται στο πάτωμα ή τυχόν βρωμιά και σκόνη που θα μπορούσαν να προσελκύσουν περισσότερους σκόρους στο σπίτι σας.

#2 Καθαρίζουμε με ξύδι

ΦΥΣΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΚΟΥΖΙΝΑ

Περάστε τα ράφια της ντουλάπας και τα ντουλάπια της κουζίνας σας με ένα διάλυμα καθαρισμού με ξύδι για να καθαρίσετε τυχόν φωλιές και να εξοντώσετε αυγά που μπορεί να κρύβονται εκεί.

#3 Αποθηκεύουμε σωστά το φαγητό μας

Χρησιμοποιήστε δοχεία αποθήκευσης με καλά προσαρμοσμένα καπάκια για να αποτρέψετε τον σκόρο από το να εισχωρήσει στις ξηρές τροφές σας και να γεννήσει αυγά.

#4 Αποθηκεύουμε τα ρούχα μας σωστά

ΣΚΟΡΟΣ

Διατηρήστε τις ντουλάπες και τα συρτάρια σας δροσερά και στεγνά. Σφραγίστε τα ρούχα που δεν φοράτε συχνά σε αεροστεγείς ή σφραγισμένες με ηλεκτρική σκούπα σακούλες, για να αποτρέψετε την είσοδο σκόρου σε αυτά.

#5 Χρησιμοποιούμε λάδι κέδρου

Επειδή οι σκόροι αντιπαθούν το λάδι κέδρου, η διάχυση του ελαίου αυτού στο σπίτι σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τους κρατήσετε μακριά.

#6 Σκορπίζουμε φακελάκια με βότανα

Ορισμένα βότανα – όπως το δεντρολίβανο, η λεβάντα, το γαρύφαλλο και τα φύλλα δάφνης – βοηθούν να κρατήσετε μακριά τους σκόρους. Τοποθετήστε μερικά φακελάκια με βότανα σε ντουλάπες και συρτάρια για φυσική πρόληψη του σκόρου.

#7 Παγώνουμε τις προνύμφες

Τοποθετήστε οποιαδήποτε τροφή ή ρούχα που έχει φάει ο σκόρος σε ξεχωριστή αεροστεγή σακούλα και καταψύξτε για τουλάχιστον τρεις ημέρες, για να εξοντωθούν τυχόν αυγά και προνύμφες. Αν δεν έχετε μεγάλο καταψύκτη, το σιδέρωμα θα σκοτώσει τυχόν προνύμφες και αυγά σκόρου.

Εάν χρειάζεται, τοποθετούμε σκοροπαγίδες και κάνουμε απολύμανση

Οι παγίδες για τον σκόρο είναι κολλώδη κομμάτια από μυγόχαρτο που έχουν εμποτιστεί με φερομόνες σκόρου για να προσελκύσουν και να παγιδεύσουν τα ενήλικα έντομα (πεταλουδίτσες).

Εάν η προσβολή σας είναι σοβαρή, καλέστε επαγγελματίες που ειδικεύονται σε φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.