Είναι απόλυτα σύνηθες να ξυπνάτε νιώθοντας δίψα και ελαφρώς αφυδατωμένοι. Το σώμα σας συνεχίζει να λειτουργεί όλη τη νύχτα χωρίς να ενυδατώνεται και βασικές λειτουργίες όπως η αναπνοή και η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος καθώς κοιμάστε μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια υγρών. Ωστόσο, η πρωινή αφυδάτωση μπορεί να γίνει περισσότερο ή λιγότερο σοβαρή, ανάλογα με τη νυχτερινή σας ρουτίνα το προηγούμενο βράδυ. Μερικά από τα λάθη που μπορεί να κάνουμε εντείνοντας την αφυδάτωση και επιδεινώνοντας συμπτώματα όπως κόπωση, πονοκέφαλος, ξηροστομία και ξηροδερμία, περιλαμβάνουν:

Δεν πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας

Αν και μπορεί να μην θέλετε να πίνετε νερό ακριβώς πριν να ξαπλώσετε για να μην χρειαστεί να διακόψετε τον ύπνο σας, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι είστε καλά ενυδατωμένοι κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες αλλά και καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας. Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να πίνετε περισσότερο είναι να ορίσετε υπενθυμίσεις για να πίνετε περισσότερα υγρά και νερό, μετριάζοντάς το καθώς πλησιάζει στην ώρα του ύπνου.

Επιλέξτε επίσης περισσότερα τρόφιμα που περιέχουν ηλεκτρολύτες (όπως ελληνικό γιαούρτι, μπανάνες, φυστικοβούτυρο και φυλλώδη λαχανικά) για το γεύμα ή το σνακ πριν τον ύπνο. Οι ηλεκτρολύτες βοηθούν στη μεγιστοποίηση και στην αναπλήρωση των αποθεμάτων ενυδάτωσης για να διατηρήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο όσο κοιμάστε.

Ήπιατε ένα ποτηράκι παραπάνω

Εάν ξυπνάτε με ζάλη ή έχετε πονοκεφάλους, σκεφτείτε το ρόφημα της επιλογής σας το προηγούμενο βράδυ. «Όταν πίνετε αλκοόλ το βράδυ, είναι λιγότερο πιθανό να πίνετε νερό και άλλα ενυδατικά ροφήματα. Το αλκοόλ εμποδίζει επίσης το σώμα να απελευθερώσει αντιδιουρητική ορμόνη, η οποία οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια νερού από το συνηθισμένο και βοηθά να εξηγηθεί η αυξημένη ανάγκη για ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας», μας λένε οι ειδικοί.

«Άλλα σημάδια πρωινής αφυδάτωσης που προκαλείται από το αλκοόλ μπορεί να περιλαμβάνουν ξηρό δέρμα, ξηρά ή σκασμένα χείλη και ανεπαρκή σφριγηλότητα του δέρματος» συμπληρώνουν οι ειδικοί.

Υπερβολικά ζεστό δωμάτιο

Το πολύ ζεστό περιβάλλον ή η υπερβολική θερμότητα από τις κουβέρτες μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση. Αυτός είναι ο λόγος που συνηθίζουμε να ξυπνάμε υπερβολικά ιδρωμένοι και διψασμένοι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. «Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες είναι καλύτερες για ύπνο», μας λένε οι ειδικοί. Ο ξηρός αέρας του χειμώνα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αφυδάτωση, οδηγώντας σας να ξυπνήσετε διψασμένοι.