Ομελέτα, ποσέ, βραστά, όπως και να τα προτιμάτε, τα αυγά αποτελούν τα πλέον ευέλικτα και θρεπτικά για να τα καταναλώσετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι είναι γεμάτα με βιταμίνες και μέταλλα, όπως η χολίνη, ο σίδηρος, η βιταμίνη D και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι θεωρούνται «πολυβιταμίνες της φύσης».

Αλλά ακριβώς τη στιγμή που νομίζατε ότι ξέρετε ακριβώς πώς να προετοιμάσετε ένα αυγό σε όλες τις μορφές του, οι ειδικοί μας αποκαλύπτουν όλα όσα δεν γνωρίζαμε για να πετύχετε το τέλειο πιάτο, όπως ακριβώς οι σεφ. Στην περίπτωση των μελάτων αυγών, ενώ το εξωτερικό του μοιάζει με την κλασική εκδοχή του καλά βρασμένου, όταν το κόψετε στην μέση το εσωτερικό απελευθερώνει κάτι πολύ πιο ιδιαίτερο, τον κρεμώδες κρόκο του.

Μελάτα αυγά με κρεμώδη υφή

Τα μυστικά των σεφ για να τα καταφέρετε, περιλαμβάνουν:

Αρχικά αντί να προσθέσετε ξύδι στο βραστό νερό, επιλέξτε μια κουταλιά μαγειρικής σόδας.Η μαγειρική σόδα κάνει το επίπεδο pH του λευκώματος του αυγού υψηλότερο, το οποίο χαλαρώνει τον δεσμό μεταξύ της εσωτερικής μεμβράνης του κελύφους και των ασπράδιων αυγών, καθιστώντας τελικά πολύ πιο εύκολο το ξεφλούδισμα του αυγού.

Στην συνέχεια, πριν τα αφήσετε να βράσουν, δώστε τους ένα εξαιρετικά απαλό χτύπημα, καθώς και αυτό το βήμα θα κάνει το ξεφλούδισμα αφού βράσουν ακόμα πιο εύκολο. Πριν βράσετε το αυγό σας, είναι σημαντικό να χτυπήσετε το κάτω μέρος του αυγού σε μια επίπεδη επιφάνεια για να επιτρέψετε στο μείγμα της μαγειρικής σόδας να διεισδύσει στο κέλυφος και να αλληλεπιδράσει με το λεύκωμα, μας λένε οι ειδικοί.

Αν σπάσετε ελαφρά το αυγό στο στρογγυλεμένο κάτω μέρος δεν θα απελευθερώσει τα ασπράδια (ή θα δημιουργήσει ένα χάος), επιτρέπει μόνο τη διαφυγή του αέρα μεταξύ της εσωτερικής και της εξωτερικής μεμβράνης του κελύφους.

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για τα τέλεια μελάτα αυγά είναι, φυσικά, να τα βράσετε τόσο ώστε να στερεοποιηθεί το ασπράδι τους χωρίς όμως να στεγνώσει ο κρόκος τους. Αυτό ισοδυναμεί με εξίμισι λεπτά, ούτε περισσότερο αλλά ούτε και λιγότερο. Και τέλος, η προετοιμασία ενός παγόλουτρου για να «σοκάρει» το αυγό σας, διακόπτοντας απότομα την διαδικασία βρασμού, μόλις βγει είναι εξίσου σημαντικό.

Για να το κάνετε αυτό, ετοιμάστε ένα μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια όσο τα αυγά βράζονται. Και τέλος, μην ξεχάσετε να γαρνίρετε τα αυγά σας με μια πρέζα θαλασσινό αλάτι για να βελτιώσετε τις γεύσεις του πιάτου και να κάνετε τους πιο απαιτητικούς γευστικούς κάλυκες να εντυπωσιαστούν.