Εργατική και ταλαντούχα, η Ιφιγένεια Τζόλα αντιπροσωπεύει τη νεότερη γενιά ηθοποιών και τη γνωρίζουμε από μικρή. Μόλις στα οκτώ της χρόνια υποδύθηκε την Αλίκη Βουγιουκλάκη, παιδί στο σίριαλ «Εχω ένα μυστικό». Πλέον στα 23 της, έχει καταφέρει να γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα «it girls» της ελληνικής τηλεόρασης. Η ανερχόμενη ηθοποιός μιλάει στο «Vita» και αποκαλύπτει τα κοινά χαρακτηριστικά που έχει με τη «Βασιλική», την ηρωίδα που υποδύεται στη «Γη της Ελιάς» του MEGA, όσα τη γεμίζουν με ενέργεια, αλλά και τα όνειρά της για το μέλλον.

Πρώτη φορά στο MEGA σε είδαμε στο «Νησί». Τι ρόλο έπαιξε στην εξέλιξή σου; Στάθηκε αφορμή για να επιλέξεις τον χώρο αυτόν;

«Το “Νησί” για εμένα ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία. Είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με υπέροχους ανθρώπους μπροστά και πίσω από τις κάμερες. Ηταν ένα μεγάλο μάθημα, ένα όμορφο ταξίδι. Τότε κατάλαβα ότι η υποκριτική ήταν αυτό με το οποίο πράγματι ήθελα να ασχοληθώ και στο μέλλον. Θυμάμαι σαν παιδί ότι ανυπομονούσα να βρεθώ ξανά την επομένη ημέρα στο γύρισμα».

Φέτος λοιπόν, μετά από κάποια χρόνια, επέστρεψες στο MEGA. Πώς προέκυψε ο ρόλος σου στη «Γη της Ελιάς»;

«Είμαι πολύ χαρούμενη που επέστρεψα στο MEGA και στο πλούσιο πρόγραμμά του. Η συνεργασία με τους ανθρώπους του καναλιού είναι εξαιρετική. Εχω συνεργαστεί για δύο χρόνια στο παρελθόν με τον κ. Αντρέα Γεωργίου και τον κ. Κούλλη Νικολάου και έτσι όταν μου έγινε πρόταση να συνεχίσω στην ομάδα τους, δέχθηκα χωρίς δεύτερη σκέψη, καθώς είναι εξαιρετικοί άνθρωποι και συνεργάτες».

Πώς είναι το κλίμα on set; Με ποιον συνεργάζεσαι καλύτερα;

«Στα γυρίσματα επικρατεί υπέροχο κλίμα. Ξέρω ανά πάσα στιγμή ότι μπορώ να έχω βοήθεια και υποστήριξη από τους συνεργάτες μου. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να ξεχωρίσω έναν γιατί από κάθε συνεργάτη μου εισπράττω κάτι μοναδικό, κάτι εξίσου όμορφο».

Μοιάζεις στη «Βασιλική» ή είναι κόντρα ρόλος;

«Είναι κόντρα ρόλος, αν και έχω κάποια κοινά στοιχεία. Είμαι και εγώ ήπιων τόνων, δεν μου αρέσουν οι καβγάδες. Ως Ιφιγένεια όταν θέλω κάτι, έχω περισσότερο πείσμα και υπομονή.

Επιμένω σε αυτό που θέλω και το διαπραγματεύομαι. Προσπαθώ να μην επηρεάζομαι από δυσάρεστες συνθήκες, που με κρατούν πίσω. Για αυτά που θέλω θα αγωνιστώ μέχρι τελικής πτώσεως. Η “Βασιλική” τώρα ξεκινά να αποκτά αυτά τα χαρακτηριστικά».

Θα πήγαινες σε όλα κόντρα για έναν έρωτα;

«Πιστεύω ναι ως έναν βαθμό. Μπορεί να πήγαινα κόντρα σε αρκετά πράγματα για κάποιον που αγαπώ και θέλω να είμαι μαζί του αλλά δεν θα έκανα κάτι που θα επηρέαζε αρνητικά τη σχέση μου με την οικογένεια ή τη δουλειά μου. Μπορεί να διαφωνούσα με την οικογένειά μου αλλά δεν θα μπορούσα να καταστρέψω τα πάντα για έναν έρωτα».

Ποια η σχέση σου με τους πραγματικούς σου γονείς;

«Αριστη, δεν έχουμε συγκρούσεις, με στηρίζουν πολύ. Από παιδί με στήριξαν στην επιλογή μου να ασχοληθώ με την υποκριτική, με τον όρο όμως να μην αφήσω τις σπουδές μου. Αφού τους εξέφρασα την επιθυμία μου, με βοήθησαν και μετά από λίγο ήρθε ο πρώτος ρόλος».

Στην παιδική σου ηλικία τα προλάβαινες όλα; Και σχολείο και γυρίσματα και δραστηριότητες;

«Η παιδική μου ηλικία ήταν πολύ όμορφη. Μεγάλωσα στην Αθήνα, στο Ελληνικό και παράλληλα με την υποκριτική διάβαζα για το σχολείο. Συνέχιζα κανονικά τις εξωσχολικές μου δραστηριότητες, έκανα αγγλικά και γαλλικά, συγχρονισμένη κολύμβηση και σκάκι, δεν εγκατέλειψα κάτι.

Από παιδί ήθελα να δίνω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε οτιδήποτε και αν έκανα. Πείσμωνα με τον εαυτό μου όταν δεν τα κατάφερνα. Μου ασκούσα σκληρή κριτική, είχα υπομονή και προσπαθούσα για οτιδήποτε ήθελα μέχρι να το πετύχω».

Εχεις αδέλφια;

«Εχω μία μεγαλύτερη αδελφή, τη Ρενέ, με την οποία είμαστε πολύ κοντά. Είναι έναν χρόνο μεγαλύτερη, αεροσυνοδός και το στήριγμά μου σε κάθε δυσκολία. Ο,τι και να κάνουμε θα είμαστε πάντα η μία δίπλα στην άλλη».

Πότε κατάλαβες ότι ήθελες να γίνεις ηθοποιός;

«Από πολύ μικρή, πριν ακόμα υποδυθώ την Αλίκη. Από παιδί παρακολουθούσα ώρες τηλεόραση, έβλεπα άλλα παιδιά, προσπαθούσα να τα μιμηθώ είτε σε σειρές είτε σε ταινίες. Κάποια στιγμή είχα πει στους γονείς μου ότι αφού μπορούν εκείνα, θέλω και εγώ να βρεθώ εκεί, να είμαι μαζί τους».

Φοιτήτρια και ηθοποιός. Πού γέρνει η ζυγαριά;

«Σπουδάζω Διεθνείς Σχέσεις, το βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον. Είναι αλήθεια ότι όσο βρίσκομαι σε γυρίσματα δεν μου είναι εύκολο να παρακολουθώ. Σκοπεύω όμως, μόλις ολοκληρωθούν τα γυρίσματα, να συνεχίσω τις σπουδές μου. Εκτιμώ τις ακαδημαϊκές γνώσεις. Είναι ένα κομμάτι που το θέλω, είτε τελικά ασχοληθώ με τις Διεθνείς Σχέσεις είτε όχι, το χρειάζομαι στη ζωή μου. Εχω βάλει στοίχημα με τον εαυτό μου να τις τελειώσω».

Στον ελεύθερό σου χρόνο τι κάνεις;

«Διασκεδάζω με τους φίλους μου, πηγαίνουμε σινεμά, θέατρο. Μου αρέσει επίσης πολύ να διαβάζω βιβλία, είτε λογοτεχνικά είτε για το πανεπιστήμιο, και να ακούω μουσική. Αν βρω λίγο χρόνο θα πάω για ιππασία».

Γυμνάζεσαι;

«Προσπαθώ να περπατάω και ανά διαστήματα μπορεί να κάνω γυμναστική αλλά το πρόγραμμά μου δεν μου επιτρέπει να τη βάλω πιο εντατικά στην καθημερινότητά μου. Μικρότερη έκανα πρωταθλητισμό στη συγχρονισμένη κολύμβηση, τώρα θα ήθελα να δοκιμάσω Krav Maga».

Τι σε γεμίζει με ενέργεια;

«Τα αγαπημένα μου πρόσωπα και η δουλειά μου, η “Γη της Ελιάς”, που κάθε φορά ανυπομονώ για το επόμενο γύρισμα, μου χαρίζουν ένα πολύτιμο boost ενέργειας».

Τι κάνεις για την ευεξία σου;

«Οταν μου δίνεται η ευκαιρία, προσπαθώ να κοιμάμαι νωρίς για να αναπληρώσω τις ώρες ύπνου που μπορεί να έχω χάσει. Προσπαθώ να πίνω περισσότερο νερό και να ξεκινάω την ημέρα μου με καλή διάθεση».

Γλυκό ή αλμυρό; Ακολουθείς συγκεκριμένο πλάνο διατροφής;

«Αν και το πρόγραμμά μου είναι άστατο, τρώω αρκετά και συχνά αλλά δεν βάζω εύκολα βάρος. Θα ήθελα να πάρω 2-3 κιλά. Είμαι περισσότερο του γλυκού, γενικότερα λατρεύω οτιδήποτε έχει να κάνει με σοκολάτα. Ενα από τα αγαπημένα μου φαγητά είναι ο μουσακάς».

Αποκάλυψέ μας τα beauty μυστικά σου.

«Καθημερινά καθαρίζω όσο καλύτερα μπορώ το πρόσωπό μου. Μετά τη δουλειά, αφού ξεβαφτώ και βάλω λοσιόν, πάντα θα πλυθώ με σαπούνι προσώπου και άφθονο νερό. Πίνω πολύ νερό για να μην αφυδατώνομαι και μία φορά την εβδομάδα θα κάνω scrub και μετά θα βάλω κάποια μάσκα, ανάλογα με το τι χρειάζομαι».

Ποιες είναι οι αδυναμίες σου;

«Επειδή πάντα θέλω να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό σε όσα κάνω, μερικές φορές αυτή η σκέψη μπορεί να δημιουργήσει περιττό άγχος, να λειτουργήσει ανασταλτικά».

Απογοητεύεσαι εύκολα; Το βάζεις κάτω;

«Δεν το βάζω κάτω. Ακόμα και αν απογοητευτώ από ανθρώπους ή συμπεριφορές, δεν αφήνω πολλά πράγματα να με επηρεάζουν. Το δέχομαι και προχωράω».

Τι σε κάνει να γελάς;

«Πολλά πράγματα, οι παρέες μου, το σκυλάκι μου. Εκτιμώ τα αστεία και το χιούμορ αλλά πάντα με σεβασμό στα όρια του άλλου».

Αγαπημένη σου εποχή;

«Η άνοιξη και όχι μόνο επειδή τα γενέθλιά μου είναι τότε. Μου αρέσει να βλέπω τη φύση ανθισμένη. Μου αρέσει η σκέψη ότι μετά από έναν δύσκολο χειμώνα, πάλι θα γεννηθεί κάτι όμορφο, μπαίνοντας σιγά-σιγά στο καλοκαίρι».

Τι δεν αντέχεις;

«Αν κάτι δεν αντέχω σε καμία περίπτωση, αυτό είναι η αγένεια. Μπορεί να με στενοχωρήσει και να με κάνει έξαλλη. Πρέπει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον».

Κι αν σου πουν όχι; Πώς διαχειρίζεσαι την απόρριψη;

«Θα τη δεχθώ σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής μου. Στην περίπτωση μιας σχέσης, που έχει να κάνει με τη χημεία των ανθρώπων, δεν θα με ενοχλήσει γιατί σκέφτομαι ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι ο “ένας”.

Ούτε στο κομμάτι της δουλειάς θα με ενοχλήσει όμως, επειδή μια συνεργασία έχει να κάνει με πολλά, πέρα από το κομμάτι της υποκριτικής, όπως το πώς το έχει φανταστεί ένας σεναριογράφος ή σκηνοθέτης. Εχω μάθει να την αποδέχομαι από όπου και αν έρθει».

Εκθεση και social media. Συνέχεια στο κινητό;

«Περνάω αρκετές ώρες στο κινητό και στα social αλλά δεν είμαι συνεχώς ενεργή. Θα ανεβάσω κάποια πράγματα αλλά θα το αφήσω και στην άκρη».

Κριτική και σχόλια τα δέχεσαι;

«Ολα είναι ευπρόσδεκτα. Θα δώσω βάση και στην άποψη των σκηνοθετών μου αλλά θα διαβάσω και σχόλια του κοινού. Εμπιστεύομαι και εμένα την ίδια όταν σκέφτομαι αν τα έχω πάει καλά. Μπορεί σε κάποιον να μην αρέσει αλλά αν νιώσω ότι το έκανα καλά, είμαι καλυμμένη».

Πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια;

«Θα ήθελα να έχω εξελιχθεί στο κομμάτι της δουλειάς μου και να έχω πετύχει. Να έχω καταφέρει να έχω κάνει οικογένεια, εάν το φέρουν οι συνθήκες έτσι και να εξακολουθώ να έχω δίπλα μου τους ανθρώπους που αγαπώ και με αγαπούν».

Ποια τα πρότυπά σου στον χώρο;

«Εχω πολλούς, και έλληνες και ξένους ηθοποιούς. Αν ξεχώριζα δύο, αυτοί θα ήταν η Meryl Streep και ο Anthony Hopkins. Θαυμάζω τον τρόπο που προσεγγίζουν τον κάθε ρόλο, η προσέγγισή τους είναι μοναδική».

Θα σε βλέπουμε και την επόμενη χρονιά στο MEGA;

«Λογικά, μάλλον ναι. Φτάνοντας προς το φινάλε της φετινής σεζόν, η “Βασιλική” και ο “Φίλιππος” θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, που θα τους φέρουν σε δύσκολη θέση. Θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα και συγκρούσεις αλλά είναι δύο άνθρωποι που πραγματικά αγαπιούνται».

Τα πλάνα σου για το καλοκαίρι;

«Εάν και ακόμα δεν έχω αποφασίσει το μέρος, θα ήθελα πολύ να κάνω διακοπές σε κάποιο νησί της Ελλάδας με τους φίλους μου, να περάσω χρόνο με την οικογένειά μου και να χαλαρώσω».

Η καλύτερη συμβουλή που έχεις λάβει;

«Να αγωνίζομαι πάντα για αυτά που θέλω. Μπορεί κάτι να μην έρθει με την πρώτη ή τη δεύτερη προσπάθεια, αλλά αν θέλουμε κάτι πραγματικά, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια. Πρέπει να αγωνιζόμαστε μέχρι τέλους».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: STUDIO VRETTOS
STYLING: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
MAKE UP: ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΡΟΥΦΟΓΑΛΗ
ΜΑΛΛΙΑ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΡΟΥΛΑ