Είναι μία από τα πιο συνηθισμένες ανησυχίες που αφορούν τα μαλλιά μας. Η αφυδάτωση της τρίχας είναι ένα φαινόμενο που προκαλείται από πολλούς παράγοντες. Τα σημάδια της είναι η θαμπή όψη, η αδυναμία, το σπάσιμο, η άγρια υφή, το φριζάρισμα και το εύκολο μπέρδεμα. Επίσης παρά το ότι τα ισιώνουμε τέλεια, μετά από λίγη ώρα φαίνονται άγρια, πετάνε και είναι ατίθασα. Οταν πάλι τα αφήνουμε φυσικά, χάνουν το σχήμα τους με αποτέλεσμα να φουντώνουν.

Τι συμβαίνει

Μία υγιής τρίχα έχει λεία επιφάνεια, που αποκαλείται και αλλιώς επιδερμίδα. Η τρίχα φθείρεται είτε λόγω του επιθετικού στάιλινγκ (υψηλές θερμοκρασίες), των τεχνικών διεργασιών και της ελλιπούς περιποίησης.  Όταν λοιπόν αυτή δεν είναι λεία αλλά πορώδης, απορροφάει περισσότερο νερό και υγρασία από τον αέρα με αποτέλεσμα να «ανοίγουν» τα λέπια της. Το φαινόμενο ονομάζεται πορώδες και ανάλογα με τον βαθμό του το διαχωρίζουμε σε 3 κατηγορίες:

– Χαμηλό πορώδες

– Υψηλό πορώδες

– Μεσαίο πορώδες

Πώς θα ανακαλύψουμε το δικό μας πορώδες

Ενας πολύ απλός τρόπος είναι ο εξής: Τοποθετούμε λίγες τρίχες μας σε ένα ποτήρι με νερό. Αν βυθιστούν αμέσως στον πυθμένα του, σημαίνει ότι τα λέπια τους είναι ανοιχτά και απορρόφησαν μεγάλη ποσότητα νερού και βάρυναν. Αρα έχουμε υψηλό πορώδες. Αν παραμείνουν για λίγα λεπτά στην επιφάνεια κι έπειτα βυθιστούν, τότε τα μαλλιά μας έχουν μέτριο ή χαμηλό πορώδες και ως εκ τούτου είναι σχετικά υγιή.

Extra tip: O ειδικός στο κομμωτήριο μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια το πορώδες των μαλλιών μας και να μας προτείνει μία εξατομικευμένη περιποίηση.

Τα καλά νέα

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αφυδάτωση και το φριζάρισμα, ακόμα και το πιο έντονο. Αρκεί να προσθέσουμε στην περιποίησή μας τα κατάλληλα βήματα και κάποιες εξειδικευμένες συνθέσεις, πλούσιες σε θρεπτικές ουσίες, ανάλογα με την κατάσταση του πορώδους μας.

Πιο συγκεκριμένα:

# Πριν από κάθε θερμό στάιλινγκ εφαρμόζουμε μία προστατευτική σύνθεση

# Μετά το σαμπουάν, χρησιμοποιούμε οπωσδήποτε μάσκα που θρέφει την τρίχα.

# Στη συνέχεια απλώνουμε conditioner που θα διευκολύνει το ξεμπέρδεμα και θα λειάνει τη  επιφάνεια της τρίχας.

Ακολουθήστε το στο Google News