Επιστήμονες ανέπτυξαν ένα τεστ ούρων που μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία αντισωμάτων κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2 με ακρίβεια συγκρίσιμη – αν όχι καλύτερη – εκείνης του υπάρχοντος τεστ αίματος.

Το τεστ ELISA (Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay) παρέχει έτσι μια νέα μη επεμβατική μέθοδο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαπιστωθεί ο βαθμός στον οποίο ένας πληθυσμός έχει εκτεθεί στην Covid-19, καθώς επίσης να αξιολογηθεί ο ατομικός κίνδυνος λοίμωξης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Φερνάντα Λούντολφ της Ιατρικής Σχολής του βραζιλιάνικου Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Minas Gerais, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Science Advances», ανέφεραν ότι «το τεστ μπορεί πιθανώς να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση των αντισωμάτων κατά του κοροναϊού που δημιουργούνται από τα εμβόλια».

Το τεστ δοκιμάστηκε σε 209 δείγματα από 139 ασθενείς, δύο έως 60 μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων της Covid-19. Η σύγκριση των αποτελεσμάτων έγινε με το ομώνυμο τεστ αίματος ELISA. Διαπιστώθηκε ότι το τεστ ούρων ανίχνευσε επιτυχώς αντισώματα σε 187 δείγματα, εμφανίζοντας ευαισθησία (sensitivity) 94% και ειδικότητα (specificity) 100%, έναντι 88% και 100% αντίστοιχα του τεστ αίματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ