Με τα κρούσματα του κορωνοϊού να αυξομειώνονται καθημερινά, οι ειδικοί τονίζουν για ακόμη μία φορά την σημασία του εμβολιασμού. Τώρα, νέα σύγκριση των τεσσάρων εμβολίων κατά της covid-19 επισημαίνει ότι τα mRNA εμβόλια – Pfizer-BioNTech και Moderna – φαίνεται να έχουν καλύτερη απόδοση έναντι των παραλλαγών ανησυχίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, συγκριτικά με τα εμβόλια ιικών φορέων, AstraZeneca και J&J.

Εμβόλια mRNA vs νέων παραλλαγών

Αν και όλα προλαμβάνουν αποτελεσματικά σοβαρές ασθένειες, η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης PLOS Medicine, υποδηλώνει ότι τα άτομα που λαμβάνουν εμβόλιο ιικού φορέα φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα στη μόλυνση από νέες παραλλαγές.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022, η COVID-19 είχε προκαλέσει περισσότερες από 450 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες μολύνσεις και έξι εκατομμύρια αναφερόμενους θανάτους. Τα πρώτα εμβόλια που έλαβαν έγκριση στις ΗΠΑ ήταν το Pfizer και το Moderna, τα οποία παρέχουν γενετικό κώδικα, γνωστό ως mRNA ενώ το AstraZeneca και το J&J είναι εμβόλια ιικών φορέων που χρησιμοποιούν μια τροποποιημένη έκδοση ενός διαφορετικού ιού για να «εκπαιδευτεί» το ανοσοποιητικό μας.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από 165 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, τρεις και τέσσερις εβδομάδες μετά τον πρώτο και δεύτερο εμβολιασμό αντίστοιχα ενώ στην περίπτωση του J&J τέσσερις έως πέντε και οκτώ εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Τα δείγματα συλλέχθηκαν πριν και τέσσερις εβδομάδες μετά από την ενισχυτική δόση Pfizer-BioNTech.

Τέσσερις εβδομάδες μετά τις δύο αρχικές δόσεις, οι αποκρίσεις αντισωμάτων στο αρχικό ιικό στέλεχος SARS-CoV-2 ήταν υψηλότερες σε όσους έλαβαν το Moderna. Αμέσως μετά ακολουθούσαν οι συγκεντρώσεις σε όσους είχαν λάβει το Pfizer.

Σημαντικά χαμηλότερες ήταν σε εκείνους που έλαβαν εμβόλια ιικού φορέα.

Ποιες παραλλαγές καλύπτουν

Τα εξουδετερωτικά αντισώματα που δοκιμάστηκαν έναντι των παραλλαγών Άλφα, Βέτα, Γάμα, Δέλτα και Όμικρον, ήταν υψηλότερα σε όσους έλαβαν mRNA εμβόλια σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν εμβόλια ιικών φορέων.

Η ικανότητα εξουδετέρωσης των στελεχών αυτών μειώθηκε σε όλες τις ομάδες εμβολίων, με τη μεγαλύτερη μείωση ενάντια στην Όμικρον. Η ενισχυτική δόση της Pfizer αύξησε τις αποκρίσεις αντισωμάτων σε όλες τις ομάδες με σημαντική βελτίωση έναντι των προαναφερθέντων παραλλαγών, συμπεριλαμβανομένης και της Όμικρον.

Οι ερευνητές ωστόσο, προειδοποιούν ότι η ομάδα των συμμετεχόντων στην μελέτη που έλαβε το AstraZeneca ήταν σημαντικά μεγαλύτεροι ηλικιακά. Καθώς οι ανοσολογικές αποκρίσεις τείνουν να εξασθενούν με την ηλικία, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα ευρήματα.