Ενώ πολλοί γονείς και φροντιστές τείνουν να συνδέουν το body shaming με την εφηβεία, η έρευνα έχει δείξει πως οι ανθυγιεινές απόψεις για την εικόνα που έχουμε για το σώμα μας -και την εμφάνισή μας γενικότερα- μπορούν να ξεκινήσουν ήδη από την προσχολική ηλικία. Κάτι που δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση, αφού τα περισσότερα media να εξυμνούν μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς και εικόνας.

Κι επειδή το σώμα των παιδιών αλλάζει δραστικά καθώς μεγαλώνουν και αναπτύσσονται, είναι σημαντικό όσο πιο νωρίς να τα μάθουμε να έχουν μια υγιή σχέση με το σώμα τους.

Κι ενώ το να διδάξετε το παιδί σας το body positivity είναι μια πρόκληση, δεδομένων των ερεθισμάτων που λαμβάνει καθημερινά από το περιβάλλον του, είναι ένα από τα πιο σημαντικά εφόδια που μπορείτε να του δώσετε ως γονείς. Η έρευνα έχει δείξει ότι τα παιδιά που έχουν υγιή εικόνα για το σώμα τους τείνουν να:

  • έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση,
  • έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση,
  • εκτιμούν όλα τα σχήματα και μεγέθη, ενώ
  • είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν διατροφικές διαταραχές.

Συμβουλές για την ενθάρρυνση μιας υγιούς εικόνας σώματος

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να «καλλιεργήσετε» στο παιδί σας μια υγιή εικόνα για το σώμα του:

Ξεκινήστε από τον εαυτό σας

Κάθε μέρα «βομβαρδιζόμαστε» με μηνύματα για δίαιτες και εικόνες που τονίζουν την ελκυστικότητα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μια ανθυγιεινή εικόνα σώματος μπορεί να μας ακολουθήσει στην ενήλικη ζωή! Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα παιδιά μπορούν να είναι απίστευτα οξυδερκή σε θέματα εικόνας του σώματός μας. Προσέξτε τι λέτε για το σώμα σας μπροστά στο παιδί σας. Αφήστε το να σας δει να «αγκαλιάζετε» τις ατέλειες και να μιλάτε για το σώμα σας με θετικό τρόπο. Η μεγαλύτερη αποδοχή του σώματός μας δεν ωφελεί μόνο τα παιδιά – μας βοηθά να αναγνωρίσουμε τη μοναδική ομορφιά σε όλους μας.

Συζήτηση για το σώμα

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν πράγματα για το σώμα τους και ότι οι άνθρωποι έχουν όλα τα σχήματα και μεγέθη. Η εκμάθηση για το πώς λειτουργεί το σώμα μπορεί να αλλάξει την προσοχή τους από το πώς φαίνεται το σώμα τους. Παίξτε παιχνίδια ή δραστηριότητες που προσδιορίζουν τα μέρη του σώματος, τι κάνουν και πόσο υπέροχα είναι ακριβώς όπως είναι! Ακολουθεί ένα παράδειγμα για παιδιά προσχολικής ηλικίας: Ζητήστε τους να δείξουν τη μύτη τους, ρωτήστε τους τι κάνει η μύτη τους και πείτε τους πόσο όμορφη είναι η λόγω του τι μπορεί να κάνει (βοηθήστε τα να μυρίσουν λουλούδια ή μπισκότα από το φούρνο).

Εκθέστε το σε διάφορες εικόνες σώματος στα media

Κάντε μια προσπάθεια να εκθέσετε το παιδί σας σε καστ χαρακτήρων με διάφορα σχήματα σώματος, μεγέθη, αναπτυξιακές διαφορές και φυλές. Χωρίς ποικιλομορφία στα βιβλία, τις τηλεοπτικές εκπομπές ή τις ταινίες τους, μπορεί να είναι δύσκολο για τα παιδιά να νιώσουν ότι συμπεριλαμβάνονται ή αναγνωρίζονται. Θυμηθείτε να επισημάνετε χαρακτηριστικά πέρα ​​από την εμφάνιση των χαρακτήρων, όπως η εξυπνάδα, το χιούμορ και η ευγένεια.

Επικεντρωθείτε στην υγεία, όχι στο βάρος

Το 2016, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δημοσίευσε μια έκθεση που συμβούλευε τους γονείς και τους φροντιστές να μην συζητούν το βάρος, τη δίαιτα ή το μέγεθος του σώματος με μικρά παιδιά. Η έμφαση στο βάρος πάνω από την υγεία μπορεί να θέσει τα παιδιά σε κίνδυνο να αναπτύξουν μια διατροφική διαταραχή στην εφηβεία. Όταν πρόκειται για φαγητό και άσκηση, προσπαθήστε να εστιάσετε στα οφέλη για την υγεία και τη διασκέδαση. Η δημιουργία μιας υγιούς σχέσης με το φαγητό και τη σωματική δραστηριότητα σε νεαρή ηλικία μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να απολαμβάνουν θρεπτικά γεύματα και να ασκούνται μέχρι την ενηλικίωση. Επιπλέον, είναι λιγότερο πιθανό να απασχοληθούν με το μέγεθος και το βάρος του σώματος καθώς αναπτύσσονται.

Να θυμάστε ότι το body positivity ξεκινά από εσάς! Δίνοντας ένα καλό παράδειγμα από νωρίς στα παιδιά, μπορεί να τα βοηθήσει να μάθουν να αγαπούν τον εαυτό τους και την εμφάνισή τους και να βλέπουν τον κόσμο μέσα από έναν πιο αποδεκτό «φακό».