Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ έχουμε περάσει ένα πολύ όμορφο Σάββατο νιώθουμε αυτή την, οικία πια, «Μελαγχολία της Κυριακής». Αυτό συνήθως συμβαίνει γιατί η προσοχή μας τις Κυριακές στρέφεται προς την Δευτέρα, τις υποχρεώσεις της εβδομάδας και την ρουτίνα της δουλειάς. Ένα συναίσθημα που συνήθως εντείνεται αν δεν είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την δουλειά μας, αν δεν έχουμε προλάβει να ξεκουραστούμε το Σάββατο  ή αν δεν έχουμε προετοιμαστεί σωστά για τις υποχρεώσεις μας. Ακόμα όμως κι αν δεν μας συμβαίνει κάθε εβδομάδα είναι κάτι που, καλό θα ήταν, να αποβάλλουμε.

Πώς μπορούμε να μειώσουμε την μελαγχολία της Κυριακής;

Το κλειδί είναι να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας να επικεντρώνεται σε κάτι θετικό κάθε φορά που αρχίζει να μας κατακλύζει το συναίσθημα αυτό. Αντί λοιπόν για αρνητικές σκέψεις μπορούμε να σκεφτούμε τις όμορφες στιγμές που περάσαμε το Σαββατοκύριακο. Μπορούμε να επικεντρωθούμε σε κάτι καλό που περιμένουμε να συμβεί ή να σκεφτούμε τα θετικά  «σημεία» της δουλειάς μας. Χρειάζεται να έχουμε κατά νου ότι οι σκέψεις μας είναι και αυτές ένας «μυς» και μπορούμε να τις κατευθύνουμε, σε έναν βαθμό, με υπομονή και «άσκηση».

Τρόποι διαχείρισης

Κυριακάτικος διαλογισμός

Ο διαλογισμός βοηθάει μιας και είναι ένας σημαντικός «μηχανισμός» μείωσης αυτού του συναισθήματος. Κλείνουμε τα μάτια μας και παίρνουμε πολλές βαθιές ανάσες, αργές και ήρεμες. Προσπαθούμε να μην σκεφτόμαστε τι συνέβη εχθές ούτε τι μπορεί να συμβεί αύριο. Επικεντρωνόμαστε στο  να «ευθυγραμμιστούμε» με το παρόν και προσπαθούμε να «στείλουμε» το οξυγόνο που παίρνουμε με τις ανάσες, σε όποιο σημείο του σώματός μας πιστεύουμε ότι το χρειάζεται.

Με τον τρόπο αυτό εστιάζουμε στο σώμα μας. Πως νιώθουμε; Είναι πιασμένοι οι μύες μας; Πονάει η πλάτη μας; Σε εκείνα ακριβώς τα σημεία του σώματος χρειάζεται να στείλουμε το οξυγόνο την ώρα της εισπνοής. Όχι κυριολεκτικά αλλά με το μυαλό μας, με την σκέψη μας.  Καθόμαστε οκλαδόν και προσέχουμε την πλάτη μας να είναι ευθεία. Κινούμε κυκλικά τους ώμους και προσπαθούμε, με αργές κινήσεις, να απελευθερώσουμε κάθε σωματική ένταση που μπορεί να νιώθουμε.

Οργάνωση: Ένα σημαντικό «εργαλείο»

Κάτι που μπορεί να είναι αρκετά βοηθητικό στην μείωση του άγχους, το οποίο  μπορεί με την σειρά του να προκαλέσει μελαγχολία, είναι το να παραμείνουμε οργανωμένοι. Γι’ αυτό μπορούμε να επιλέξουμε μια στιγμή, μέσα στην Κυριακή, για να φτιάξουμε μία λίστα με τις υποχρεώσεις που έχουμε, να τις ιεραρχήσουμε και να οργανώσουμε τις δραστηριότητές μας. Tip: Θα βοηθούσε ακόμα περισσότερο εάν οργανώναμε και τα γεύματα της εβδομάδας μιας και αυτό είναι μια καθημερινή ασχολία η οποία μπορεί να μας προκαλέσει επιπλέον στρες.

Επιβραβεύουμε τον εαυτό μας

Είναι αρκετά σημαντικό να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και δεν χρειάζεται να νιώθουμε ενοχές απλά επειδή περάσαμε «χαλαρά» το Σαββατοκύριακό μας. Άλλωστε οι δουλειές του σπιτιού μπορούν να περιμένουν. Αυτό που παίζει πιο σημαντικό ρόλο είναι η συναισθηματική μας αρμονία και η ψυχική μας ευεξία. Μόλις τα κερδίσουμε αυτά θα μπορέσουμε, ακόμα πιο εύκολα, να διώξουμε και την «μελαγχολία της Κυριακής».