Αν και δεν πρόκειται για θέμα υγείας αλλά για ένα καθαρά αισθητικό φαινόμενο, η κυτταρίτιδα δεν είναι εύκολο να εξαφανιστεί ως διά μαγείας, καθώς είναι πολυπαραγοντική, τονίζουν οι ειδικοί. Πίσω της βρίσκεται μια σειρά αιτιολογικών παραγόντων, όπως οι ορμονικές μεταβολές, η αύξηση βάρους, το κάπνισμα, το άγχος, η λιπαρή διατροφή, η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και η έλλειψη κίνησης. Ωστόσο, μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα με βάσει τις σωστές τακτικές. Όμως επειδή υπάρχει αρκετή παραπληροφόρηση σε αυτό το κομμάτι, οι παρακάτω πληροφορίες θα αποσαφηνίσουν το ζήτημα που μας απασχολεί μια και καλή.

Η αύξηση του βάρους κάνει την κυτταρίτιδα να φαίνεται πιο έντονη.

Σχεδόν σωστό

Η αύξηση του σωματικού λίπους είναι ένοχη για αυτό και όχι η αύξηση των κιλών. Για παράδειγμα, η προπόνηση με βάρη δυναμώνει τους μύες οι οποίοι ζυγίζουν περισσότερο από το λίπος. Ετσι όταν τονώνουμε τη μυϊκή μας μάζα η ζυγαριά μπορεί να μας δείχνει περισσότερα κιλά χωρίς όμως αυτό να αντιστοιχεί σε πραγματικό πάχος.

Παρατηρείται όταν ο οργανισμός είναι γεμάτος τοξίνες.

Λάθος

Η διατροφή και ο τρόπος ζωής μας είναι οι καταλυτικοί παράγοντες που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την αντιαισθητική όψη φλοιού πορτοκαλιού.  Ομως  η αιτία της κυτταρίτιδας δεν είναι οι τοξίνες. Ωστόσο σίγουρα ένα μενού αποτοξίνωσης, πίνοντας άφθονα υγρά, και τρώγοντας λαχανικά και φρούτα, θα κάνει καλό και θα συμβάλλει στη μείωση του πρηξίματος και την κατακράτηση υγρών.  Η διαδικασία θα κάνει καλό και στο ήπαρ, ένα σημαντικό όργανο που συμβάλλει στη διάσπαση των λιπαρών στοιχείων.

Η κυτταρίτιδα παρουσιάζεται όταν το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του.

Λάθος

Όταν το υποδόριο λίπος διογκώνεται πιέζει τον συνδετικό ιστό προς τις ανώτερες στοιβάδες του δέρματος, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται στην επιφάνεια του η χαρακτηριστική ανομοιόμορφη όψη με βαθουλώματα.

Τα υπερηχητικά κύματα είναι μία καλή λύση για τη θεραπεία της κυτταρίτιδας.

Σωστό

Η μέθοδος των υπερηχητικών κυμάτων χαμηλής συχνότητας που ονομάζεται αλλιώς cavitation είναι μια μη επεμβατική διαδικασία η οποία βοηθάει στη μείωση των λιποκυττάρων.  Σε κάθε συνεδρία, η δομή τους λύεται και απομακρύνονται μέσω του λεμφικού συστήματος του σώματος. Κάτι ανάλογο πετυχαίνουν και οι ραδιοσυχνότητες (RF) οι οποίες διεγείρουν τη διαδικασία της λιπόλυσης αλλά και τους ινοβλάστες ώστε το δέρμα να ανακτήσει τη χαμένη του ελαστικότητα και σφριγηλότητα.

Η κρυολιπόλυση είναι μία αποτελεσματική μέθοδος που απομακρύνει την κυτταρίτιδα.

Σωστό

Πρόκειται για μία μη επεμβατική τεχνική λιπογλυπτικής που ελαττώνει το λίπος από συγκεκριμένα σημεία του σώματος με τη χρήση ενός εξειδικευμένου μηχανήματος το οποίο ψύχει τα λιποκύτταρα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες  προκαλούν “απόπτωση”, δηλαδή καταστροφή τους και στη συνέχεια την αποβολή τους από τον οργανισμό μέσω της λέμφου.

Η κυτταρίτιδα γίνεται πιο έντονη με την πάροδο των χρόνων.

Σωστό

Οσο μεγαλώνουμε, το δέρμα χάνει την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά του, και γίνεται πιο λεπτό, εξαιτίας της φθίνουσας παραγωγής κολλαγόνου. Επιπλέον, μεγαλώνοντας ενδεχομένως να μειώνουμε τον χρόνο άσκησης, ακόμα και της ήπιας, με αποτέλεσμα η μυϊκή μάζα να συρρικνώνεται.  Αυτά με τη σειρά τους έχουν ως αποτέλεσμα τη σταδιακή ένταση του φαινομένου.

Η μεσοθεραπεία δεν αποτελεί μέθοδο αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας.

Λάθος

Για την ακρίβεια, η μεσοθεραπεία είναι ενδεδειγμένη για την πετυχημένη καταπολέμηση του φαινομένου. Κι αυτό γιατί μέσω ενέσεων με λεπτή βελόνα διοχετεύεται στην επίμαχη περιοχή ένας συνδυασμός από βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και συσφιγκτικές ουσίες οι οποίες διεγείρουν τη μικροκυκλοφορία στην περιοχή και τους μηχανισμούς ανάπλασης του συνδετικού ιστού. Τελικό αποτέλεσμα είναι η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, που αποκαθιστά την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα του δέρματος εξαλείφοντας σε μεγάλο βαθμό  τα «βαθουλώματα». Πολλοί ειδικοί μάλιστα συνιστούν τον συνδυασμό της μεσοθεραπείας με microneedling για την ενίσχυση των αποτελεσμάτων.

Η γυμναστική εξαφανίζει την όψη «φλούδας πορτοκαλιού»

Σωστό

Η συστηματική άσκηση συσφίγγει και ανορθώνει π.χ. τους γλουτούς και κατ’ επέκταση το δέρμα. Ετσι όταν αυτό είναι σφριγηλό, δεν φαίνονται τόσο αυτές οι «λακούβες». Πράγματι λοιπόν η γυμναστική είναι ένας καταλυτικός παράγοντας για τη μείωσή της αλλά δεν φτάνει από μόνη της για την καταπολέμησή της. Μάλιστα οι έρευνες δείχνουν ότι το είδος της άσκησης που είναι πιο αποτελεσματικό είναι οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και τα βάρη,  αφού αυξάνουν τη μυϊκή μάζα και τη σφριγηλότητα του δέρματος.

Οι καλλυντικές κρέμες εξαφανίζουν την κυτταρίτιδα.

Σωστό και λάθος

Κάποιες εξειδικευμένες συνθέσεις προσφέρουν λείανση στο δέρμα βελτιώνοντας ορατά την όψη του. Ωστόσο δεν είναι σε θέση να την εξαλείψουν τελείως. Επιπλέον οι κρέμες που περιέχουν διεγερτικά συστατικά, όπως τα ρετινοειδή, η καφεΐνη και το πράσινο ή μαύρο τσάι κλπ. καθώς και διάφορα scrub μπορούν να βοηθήσουν την κυκλοφορία και να συμβάλλουν στη μείωση του πρηξίματος και της κατακράτησης. Ομως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι καταστρέφουν τα λιποκύτταρα. Τέλος, κανένα καλλυντικό δε λειτουργεί αποτελεσματικά, αν δεν ακολουθούμε ένα ολιστικό πλάνο (διατροφή, γυμναστική, καλή ψυχολογία) ενάντια στο πρόβλημα.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, δερματολόγο-αφροδισιολόγο MD, PhD.

Ακολουθήστε το στο Google News