Τα Τ κύτταρα, σύμφωνα με τους ειδικούς στο τομέα της βιολογίας, πρόκειται για τους “στρατιώτες” του ανοσοποιητικού, που είναι διαρκώς έτοιμοι να ανταποκριθούν σε ποικίλες απειλές, από ιούς έως και όγκους. Ωστόσο, χωρίς ανάπαυση ή συντήρηση, τα Τ κύτταρα μπορεί να πεθάνουν και να αφήσουν τους ξενιστές τους πιο ευαίσθητους στα παθογόνα, αναφέρουν οι επιστήμονες του Yale, σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.

Τ κύτταρα, τα πολύτιμα

Μέχρι να εντοπιστούν τα παθογόνα στον οργανισμό, τα Τ κύτταρα παραμένουν σε κατάσταση ηρεμίας. Ωστόσο, οι μοριακοί μηχανισμοί που διατηρούν τα Τ κύτταρα ανενεργά ήταν προηγουμένως άγνωστοι.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές του Yale δείχνουν ότι μια πρωτεΐνη γνωστή ως CD8a – η οποία βρίσκεται σε ένα υποσύνολο Τ κυττάρων που ονομάζονται κύτταρα CD8 – είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των κυττάρων σε αυτή την αδρανή κατάσταση. Όταν οι επιστήμονες διέγραψαν αυτή την πρωτεΐνη σε πειραματόζωα, τα προστατευτικά κύτταρα CD8 δεν μπόρεσαν να εισέλθουν σε κατάσταση ηρεμίας και πέθαναν, αφήνοντας τον ξενιστή ευάλωτο σε λοιμώξεις.

Επιπλέον, εντόπισαν μια άλλη πρωτεΐνη, την PILRa, που παρέχει βιοχημικό σήμα στο CD8a. Διαταράσσοντας αυτό το ζεύγος πρωτεϊνών, τόσο τα κύτταρα «μνήμης» CD8 -κύτταρα που είχαν προηγουμένως εκτεθεί σε παθογόνα – όσο και τα κύτταρα, που δεν είχαν εκτεθεί, πέθαναν επειδή δεν είχαν την ικανότητα να παραμείνουν σε κατάσταση ηρεμίας.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η κατανόηση του γιατί αυτή η κατάσταση ηρεμίας είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση και την επιβίωση των Τ κυττάρων μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.