Η πρακτική της συνειδητότητας κερδίζει ολοένα και περισσότερους και όχι αδίκως, αφού μας βοηθά να απαλύνουμε το άγχος, να καταπραΰνουμε τις επιπτώσεις του στρες, να είμαστε παρόντες στην στιγμή αλλά και αφοσιωμένοι στην καθημερινότητά μας. Η ενσωμάτωση δραστηριοτήτων ενσυνειδητότητας στη ρουτίνα σας μπορεί να είναι απίστευτα απλή, ανεξάρτητα από το πρόγραμμά σας, το φόρτο εργασίας και τις υποχρεώσεις σας, προσωπικές ή επαγγελματικές.

Με λίγη προνοητικότητα, σχεδόν ό,τι κάνετε μπορεί να γίνει μια ευκαιρία για να εξασκήσετε την συνειδητότητά σας. Οι παρακάτω καθημερινές δραστηριότητες ενσυνειδητότητας προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για να επιβραδύνετε, να είστε παρόντες και να έχετε μεγαλύτερη επίγνωση του εαυτού σας και του περιβάλλοντος γύρω σας.

Βρίσκουμε (ξανά) την ηρεμία μας

Μία από τις πιο κοινές και γνωστές δραστηριότητες συνειδητότητας είναι ο διαλογισμός. Αν και μπορεί να φαίνεται δύσκολος ή να σας παραξενεύει, ο διαλογισμός μπο ρεί στην πραγματικότητα να είναι πολύ απλός. Με αυτές τις απλές ασκήσεις μπορείτε να μετατρέψετε καθημερινές εμπειρίες σε στιγμές βαθιάς επίγνωσης.

Περίπατοι διαλογισμού

Οι περίπατοι διαλογισμού είναι ακριβώς αυτό που διαβάζετε. Μια μορφή διαλογισμού την οποία ασκείτε καθώς περπατάτε, συχνά σε ευθεία γραμμή ή κύκλο. Μπορείτε να το κάνετε σχεδόν οπουδήποτε, είτε περπατάτε στη δουλειά, κάνετε μια βόλτα στη γειτονιά ή κάνετε παρέα με τα παιδιά σας στο πάρκο.

Συνειδητή οδήγηση

Εάν οδηγείτε το αυτοκίνητό σας, μπορείτε να συμμετάσχετε στη διαδικασία εστιάζοντας στο βάρος του οχήματος από κάτω σας, στην υφή του δρόμου στον οποίο οδηγείτε, στον ήχο των ελαστικών στο δρόμο, ακόμη και στο σχήμα και την αίσθηση του καθίσματος στην πλάτη και την μέση σας.

Στην συνέχεια, μπορείτε να εστιάσετε στο περιβάλλον γύρω σας και να αντιληφθείτε όχι μόνο άλλα οχήματα, φώτα και πεζούς, αλλά και το έδαφος, το φύλλωμα και τον ορίζοντα. Με αυτήν την άσκηση, μπορεί να γίνεται ακόμα και καλύτερος οδηγός. Βάλτε το τηλέφωνό σας σε αθόρυβη λειτουργία και απενεργοποιήστε τη μουσική. Εστιάστε στον δρόμο και τις αισθήσεις σας.

Δοκιμάζουμε το single-tasking

Πιθανότατα (σωστά!) μαντέψατε ότι το single-tasking είναι το αντίθετο του multitasking. Το μόνο που χρειάζεται είναι να εστιάσετε πλήρως σε οποιαδήποτε δραστηριότητα κάνετε. Εάν εργάζεστε στον υπολογιστή, εστιάστε σε μία εργασία τη φορά.

Όσο και αν δεν θέλετε, κλείστε όλες τις καρτέλες του προγράμματος περιήγησης που δεν σχετίζονται με το έργο στο οποίο εργάζεστε. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση νοητικού χώρου και μπορεί ακόμη και να δημιουργήσει καλύτερη εστίαση.