Η ευτυχία είναι διαφορετική για τον καθένα. Ένα ασφαλές δίκτυο φίλων, η ελευθερία να κυνηγήσετε τα όνειρά σας ή απλά το αίσθημα της γαλήνης.. όλα αυτά αποτελούν διαφορετικές εκφάνσεις της για διαφορετικούς ανθρώπους. Ανεξάρτητα από την εκδοχή της αληθινής ευτυχίας σας, είναι εφικτό να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη, πιο ικανοποιημένη ζωή. Μερικές τροποποιήσεις στις συνήθειές σας μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε πιο χαρούμενοι.

Συνήθειες για να γίνουμε χαρούμενοι

Οι συνήθειες έχουν σημασία. Αν έχετε προσπαθήσει ποτέ να κόψετε μια κακή συνήθεια, ξέρετε πολύ καλά πόσο εδραιωμένη είναι. Τα καλά νέα είναι όμως, ότι και οι καλές συνήθειες είναι εξίσου βαθιά ριζωμένες. Γιατί να μην εργαστείτε για να κάνετε τις θετικές συνήθειες μέρος της ρουτίνας σας;

Αναπνεύστε βαθιά

Νιώθετε συσσωρευμένη ένταση, οι ώμοι σας είναι σφιγμένοι και νιώθετε τα αρνητικά συναισθήματα να συσσωρεύονται επικίνδυνα. Όλοι έχουμε βρεθεί σε παρόμοια θέση. Το ένστικτο μπορεί να σας πει να πάρετε μια μεγάλη, βαθιά ανάσα για να ηρεμήσετε και οι ειδικοί σας προτρέπουν να το ακούσετε, γιατί έχει δίκιο. Σύμφωνα με το Harvard Health, οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση του άγχους.

Την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε άγχος ή βρίσκεστε στα όριά σας, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

Κλείστε τα μάτια και προσπαθήστε να οραματιστείτε μια χαρούμενη ανάμνηση ή ένα όμορφο μέρος. Πάρτε μια αργή, βαθιά εισπνοή από τη μύτη σας. Εκπνεύστε αργά από το στόμα ή τη μύτη σας. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία αρκετές φορές, μέχρι να αρχίσετε να νιώθετε ηρεμία. Εάν δυσκολεύεστε να πάρετε αργές, εσκεμμένες αναπνοές, δοκιμάστε να μετράτε μέχρι το 5 με κάθε εισπνοή και εκπνοή.

Φαγητό ανάλογο της διάθεσης

Γνωρίζετε ήδη ότι οι επιλογές τροφίμων έχουν αντίκτυπο στη συνολική σωματική σας υγεία. Αλλά ορισμένες τροφές μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ψυχική σας κατάσταση. Για παράδειγμα οι υδατάνθρακες απελευθερώνουν σεροτονίνη, μια ορμόνη «καλής αίσθησης». Απλώς κρατήστε τους απλούς υδατάνθρακες, τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και άμυλο, στο ελάχιστο, γιατί αυτό το κύμα ενέργειας είναι σύντομο και φεύγει εύκολα. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως τα λαχανικά, τα φασόλια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, είναι καλύτεροι.

Το άπαχο κρέας, τα πουλερικά, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη. Αυτές οι τροφές απελευθερώνουν ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη, που ενισχύουν την ενέργεια και τη συγκέντρωση. Τα πολύ επεξεργασμένα ή τηγανητά τρόφιμα τείνουν να σας αφήνουν με ένα αίσθημα απογοήτευσης. Ξεκινήστε κάνοντας μία καλύτερη επιλογή φαγητού κάθε μέρα.

Αναγνωρίστε τις δύσκολες στιγμές

Η θετική στάση είναι γενικά κάτι καλό αλλά δυσάρεστα πράγματα συμβαίνουν σε όλους. Είναι απλώς μέρος της ζωής. Εάν λάβετε κάποιο δυσάρεστο νέο, κάνατε ένα λάθος ή απλώς αισθάνεστε «πεσμένοι», μην προσπαθήσετε να προσποιηθείτε ότι είστε χαρούμενοι. Αναγνωρίστε το συναίσθημα της θλίψης και αφήστε τον εαυτό σας να το βιώσει την δεδομένη στιγμή, που το αισθάνεστε.

Στην συνέχεια, στρέψτε την προσοχή σας σε αυτό που σας έκανε να νιώσετε έτσι και τι μπορεί να χρειαστεί για να ανακάμψετε. Θα βοηθούσε μια άσκηση βαθιάς αναπνοής; Μια μεγάλη βόλτα έξω; Να το συζητήσετε με κάποιον; Αφήστε τη στιγμή να περάσει και φροντίστε τον εαυτό σας. Θυμηθείτε, κανείς δεν είναι χαρούμενος όλη την ώρα.