Ποιος δεν ανυπομονεί για τις διακοπές, την χαλάρωση, την ξεκούραση και το απόλυτο αίσθημα ανανέωσης που μας χαρίζουν; Μάλιστα η συμβολή τους στην συνολική μας ευεξία φαίνεται να είναι τόσο μεγάλη που οι ερευνητές κάνουν λόγο για την “travel therapy” (ταξιδιωτική θεραπεία), παρόμοια με την γνωστή μουσικοθεραπεία ή την εικαστική θεραπεία.

Η νέα διεπιστημονική έρευνα από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan (ECU) προτείνει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον τουρισμό, θεωρώντας τον όχι μόνο ως μια ψυχαγωγική εμπειρία αλλά ως έναν τομέα που μπορεί να προσφέρει πραγματικά οφέλη για την υγεία.

Στην συνεργασία μεταξύ του Centre for Precision Health του ECU και της Σχολής Business and Law διαπιστωθηκε ότι πολλές πτυχές του να πηγαίνει κανείς διακοπές θα μπορούσαν να έχουν θετικό αντίκτυπο σε άτομα που αντιμετωπίζουν ζητήματα ή παθήσεις ψυχικής υγείας.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις επιδράσεις του τουρισμού σε μια ομάδα ανθρώπων που ζουν με άνοια. «Οι ιατροί μπορούν να συστήσουν θεραπείες για την άνοια όπως μουσικοθεραπεία, άσκηση, γνωστική διέγερση, θεραπεία αναπόλησης, αισθητηριακή διέγερση και προσαρμογές στις ώρες γευμάτων και στο περιβάλλον του ασθενούς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Όλα αυτά τα βρίσκουμε συχνά στις διακοπές» συμπλήρωσε.

Διακοπές για διασκέδαση ή για… θεραπεία;

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι η ποικιλόμορφη φύση του τουρισμού σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για την ενσωμάτωση θεραπειών για παθήσεις όπως η άνοια. Για παράδειγμα, το να βρίσκεται κάποιος σε νέα περιβάλλοντα και να έχει νέες εμπειρίες θα μπορούσε να προσφέρει γνωστική και αισθητηριακή διέγερση.

«Η άσκηση έχει συνδεθεί με την ψυχική ευεξία και τα ταξίδια συχνά περιλαμβάνουν ενισχυμένη σωματική δραστηριότητα, όπως περισσότερο περπάτημα», συμπληρώνουν.

«Οι ώρες γευμάτων είναι συχνά διαφορετικές στις διακοπές, περιλαμβάνοντας συνήθως πιο κοινωνικές σχέσεις με πολλά άτομα και τα οικογενειακά γεύματα έχει βρεθεί ότι επηρεάζουν θετικά τη διατροφική συμπεριφορά των ασθενών με άνοια.

Και μετά υπάρχουν τα βασικά όπως ο καθαρός αέρας και η ηλιοφάνεια που αυξάνουν τα επίπεδα βιταμίνης D και σεροτονίνης.

«Όλα αυτά που συνδυάζονται για να αντιπροσωπεύουν μια ολιστική τουριστική εμπειρία, καθιστούν εύκολο να δούμε πώς οι ασθενείς με άνοια μπορούν να επωφεληθούν από τον τουρισμό ως παρέμβαση».

Αλλαγή στον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα

«Ο τουρισμός δεν περιλαμβάνει μόνο τα ταξίδια και την διασκέδαση. Πρέπει να ξανασκεφτούμε τον ρόλο που παίζει ο τουρισμός στη σύγχρονη κοινωνία» επισημαίνουν οι ερευνητές.

«Ο τουρισμός έχει διαπιστωθεί ότι ενισχύει τη σωματική και ψυχολογική ευεξία. Έτσι μετά τον κορωνοϊό είναι μια καλή στιγμή να προσδιορίσουμε τη θέση του τουρισμού στη δημόσια υγεία — και όχι μόνο για υγιείς τουρίστες, αλλά για ευάλωτες ομάδες» καταλήγουν.