Έντονη ανησυχία επικρατεί στους επιστήμονες για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού καθώς και την εκτόξευση των νοσηλειών.

Οι προβλέψεις των ειδικών μιλούν για πάνω από 20.000 κρούσματα καθημερινά τις επόμενες ημέρες, με την κορύφωση να αναμένεται κοντά στα μέσα Ιουλίου.

Οι ειδικοί πάντως, παρακολουθώντας την σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων και την πλήρη χαλάρωση των μέτρων, χτυπούν καμπανάκι σημειώνοντας ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία.

Το ζητούμενο είναι πως θα μπορέσουμε να συνυπάρξουμε τον ιό το καλοκαίρι χωρίς να ξεφύγει η κατάσταση με τεράστια διασπορά κρουσμάτων και επιδείνωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας. Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που προχωρούν σε ισχυρές συστάσεις για χρήση μάσκας σε χώρους με συνωστισμό ώστε να προστατευτούν οι πιο ευάλωτοι.

«Δεν έχουμε τελειώσει με τηνπανδημία και ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Θεοκλής Ζαούτης.

Υπογράμμισε ακόμη πως «η μεγάλη αύξηση στακρούσματα, πάντα προκαλεί προβληματισμό και εγρήγορση και υπενθυμίζει για άλλη μια φορά ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και ότι ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Η πρόσφατη έξαρση οφείλεται κυρίως στην κυκλοφορία των υποπαραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 που παρουσιάζουν αυξημένη μολυσματικότητα και ικανότητα ανοσιακής διαφυγής», τόνισε χαρακτηριστικά o πρόεδρος του ΕΟΔΥ. 

Δεν έχουν καταργηθεί τα μέτρα

Αναφορικά με το ενδεχόμενο λήψης ενισχυμένων μέτρων προς αναχαίτιση ενός νέου κύματος της πανδημίας, ο Θεοκλής Ζαούτης υπογράμμισε: «Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα μέτρα δεν έχουν καταργηθεί αλλά, όπως για παράδειγμα η χρήση της μάσκας, έχει ανασταλεί η υποχρεωτικότητα τους. Η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική στις αστικές συγκοινωνίες, στους χώρους παροχής φροντίδας και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και, επίσης, συστήνεται ισχυρά στους κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει συνωστισμός.

Η παραλλαγή 5 ίσως είναι η χειρότερη όλων

Πάντως, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες, φαίνεται πως οφείλεται κυρίως στις νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον.

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος και σύμβουλος της δημόσιας Υγείας της Νέας Υόρκης, ο Δρ. Τζέι Βάρμα, τονίζει πως είμαστε αντιμέτωποι με τα χειρότερα υποστελέχη της Όμικρον.

«Ένα νέο κύμα COVID φαίνεται να ξεκινά στη Νέα Υόρκη, τροφοδοτούμενο από την ισχυρότερη υποπαραλλαγή του στελέχους Όμικρον του κορωνοϊού μέχρι σήμερα», δήλωσε.

Όπως τονίζει ο Δρ. Βάρμα, η υποπαραλλαγή BA.5, που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και στη συνέχεια στην Πορτογαλία, θεωρείται από ορισμένους ειδικούς ως η «χειρότερη εκδοχή» της Όμικρον που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα, δεδομένης της προφανής ικανότητάς της να διαφεύγει από την προηγούμενη ανοσία και να μεταδίδεται ευκολότερα.

Ο ίδιος δηλώνει πως οι μολύνσεις φαίνεται να έχουν σταθεροποιηθεί σε υψηλό επίπεδο στη Νέα Υόρκη, χωρίς να μειωθούν.

Ο ειδικός τονίζει πάντως μιλώντας στο NBC πως είναι ακόμη σαφές τι θα σήμαινε ένα κύμα με την Όμικρον 5 για τις νοσηλείες και τους θανάτους. 

Ελλάδα: Αυξάνονται οι εισαγωγές, έπονται οι διασωληνώσεις

Δυστυχώς το αποτύπωμα των υποπαραλλαγών έχει αρχίσει να φαίνεται και στη χώρα μας.

Τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν πως θα υπάρξει επιπλέον  αύξηση στις νοσηλείες στην Ελλάδα, η οποία θα οδηγήσει και στην αύξηση των σκληρών δεικτών.

Το ερώτημα είναι αν το σύστημα Υγείας θα μπορεί να διαχειριστεί αυτό τον αριθμό εν μέσω καλοκαιριού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι pπροχθες, οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 260 (ημερήσια μεταβολή +12.55%) ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 221 ασθενείς.