Όταν είστε σε μια σχέση, μπορεί μερικές φορές να νιώθετε ότι υπάρχει μια εγγενής πίεση να κάνετε τα πάντα με τον σύντροφό σας. Αυτή η πίεση δεν προέρχεται απαραίτητα μέσα από τη σχέση (αν και μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο να θέλουν να κάνουν τα πάντα με τον σύντροφό τους από άλλους). Μάλλον, προέρχεται από την κοινωνία, η οποία φαίνεται να προωθεί την ιδέα ότι αν τα ζευγάρια δεν κάνουν τα πάντα μαζί, από το να πηγαίνουν στο παντοπωλείο μέχρι να κάνουν μαζί διακοπές, αυτό σημαίνει ότι επίκειται χωρισμός.

Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε ότι οι χωριστές ζωές και τα χόμπι είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιούς σχέσης κι ότι είναι άδικο να περιμένεις από τον σύντροφό σου να έχει τα ίδια ενδιαφέροντα με εσένα. Αλλά, δεν μπορείτε να αρνηθείτε ότι βλέποντας έναν φίλο να κάνει μόνος του διακοπές ενώ εκείνος είναι σε μια μακροχρόνια σχέση, θα αναρωτηθείτε πιθανότητα αν ακόμη είναι με τον σύντροφό του ή όχι.

Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς σχέσεων, ωστόσο, αυτός είναι ένας τρόπος σκέψης από τον οποίο πρέπει όλοι να απομακρυνθούμε. Αντιθέτως, το να πάτε διακοπές μόνοι σας μπορεί να είναι εξαιρετικά υγιές για τη σχέση σας, υποστηρίζουν.

Φυσικά, το να κάνετε διακοπές χωρίς τον σύντροφό σας είναι κάτι που και θα πρέπει να συζητήσετε εκτενώς μεταξύ σας, πριν κάνετε οποιαδήποτε σχέδια. Αλλά υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους τα solo ταξίδια θα μπορούσαν να κάνουν πραγματικά να βελτιώσουν την ερωτική σας ζωή και την προσπάθεια να αξίζει τον κόπο:

1 Σας επιτρέπει να ακολουθείτε τα δικά σας πάθη

Το ότι είμαστε σε σχέση, δεν σημαίνει ότι πρέπει να βασιζόμαστε στον σύντροφό μας για να είναι η πηγή της ευτυχίας μας ή ότι πρέπει να σταματήσουμε να εξελισσόμαστε ως άνθρωποι. Όταν έχουμε το χώρο και την ελευθερία να εξερευνήσουμε τα πάθη μας, να δοκιμάσουμε νέα πράγματα και να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους, αυτό μας κάνει πιο ευτυχισμένους, μας ωριμάζει και μας επιτρέπει να διατηρήσουμε αυτή την αίσθηση της περιέργειας για τη ζωή και τον κόσμο. Η σχέση θα αποκομίσει οφέλη από αυτό.

2 Η απόσταση μπορεί πραγματικά να κάνει την καρδιά να αγαπήσει

Οι σχέσεις συχνά γίνονται στάσιμες επειδή οι άνθρωποι τείνουν να πέφτουν σε συνήθειες και ρουτίνα. Ο χρόνος που περνάει ο ένας με τον άλλο θεωρείται εύκολα δεδομένος. Ο χρόνος χωριστά κάθε τόσο κρατά τα πράγματα φρέσκα, τη συζήτηση συναρπαστική και την σπίθα ζωντανή. Καθώς οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να νιώσουν την αίσθηση της έλλειψης, εκτιμούν έτσι ο ένας τον άλλον σε βαθύτερο επίπεδο.

3 Μπορεί να σας κάνει πιο αυτάρκεις

Οι σχέσεις μπορεί συχνά να υποφέρουν επειδή το ένα ή και τα δύο μέρη εξαρτώνται το ένα από το άλλο. Αν και είναι υπέροχο να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον πρακτικά και συναισθηματικά, είναι σημαντικό και οι δύο άνθρωποι να μπορούν να το κάνουν αυτό ως άτομα. Ταξιδεύοντας μόνοι έχετε την ευκαιρία να βάλετε τον εαυτό σας σε καταστάσεις όπου πρέπει να είστε ανεξάρτητοι. Αυτή είναι μια κρίσιμη δεξιότητα στη ζωή, που συμβάλλει σε μια πολύ πιο ικανοποιητική και χαλαρή σχέση.

4 Ανακαλύπτετε κάτι νέο για τον εαυτό σας

Μπορούμε εύκολα να κολλήσουμε στο τέλμα του να κάνουμε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, ενώ είμαστε σε μια σχέση. Μπορεί ακόμη και να χάσουμε την ταυτότητά μας – μια τεράστια συνειδητοποίηση που συμβαίνει συχνά μετά από χωρισμό ή διαζύγιο. Ως εκ τούτου, το ταξίδι χωρίς το σύντροφό σας μπορεί να γίνει απίστευτα συναρπαστικό, καθώς σας επιτρέπει να συνεχίσετε να ανακαλύπτετε νέα πράγματα και να ωριμάζετε ως άτομο, να αποκτάτε νέες προοπτικές, δεξιότητες και να συνεχίζετε να διεγείρετε τον εγκέφαλο και τις αισθήσεις σας με διαφορετικούς τρόπους. Αυτό μπορεί επίσης να αποδειχθεί επωφελές για τη σχέση.

5 Είναι πρακτικό

Καθώς οι άδειες διακοπών σπανίζουν, περισσότεροι από το ένα τέταρτο των 30χρονων παραδέχονται ότι ο σύντροφός τους, η οικογένεια ή οι φίλοι τους δεν είναι διαθέσιμοι να ταξιδεύουν μαζί τους αρκετά τακτικά. Το να κάνετε διακοπές μόνοι σας μπορεί να έχει περισσότερο νόημα αν και οι δύο άνθρωποι συμφωνούν με αυτό. Αυτό στη συνέχεια καθιστά τον προγραμματισμό των διακοπών πολύ λιγότερο αγχωτικό στη σχέση και οι σύντροφοι μπορούν να βρουν κάτι που να ταιριάζει στο πρόγραμμα εργασίας τους.