Σε συναγερμό έχει τεθεί η επιστημονική κοινότητα για την εμφάνιση μίας νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον με την επιστημονική ονομασία BA.2.75 που ονομάστηκε «Κένταυρος».

Πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία στα μέσα Μαΐου και έχει ήδη φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» φαίνεται πως είναι εξαιρετικά μεταδοτική, καθώς και έχει εντοπιστεί ήδη σε 10 χώρες. Συγκεκριμένα, κρούσματα της νέας αυτής υποπαραλλαγής έχουν εντοπιστεί σε περίπου 10 χώρες, ανάμεσά τους η Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γερμανία και ο Καναδάς.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αναφερόμενο στην «Κένταυρος» την χαρακτήρισε στις 7 Ιουλίου «παραλλαγή υπό παρακολούθηση», φέρει δηλαδή ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να σχετίζεται με πιο σοβαρή νόσο, κάτι που ακόμα δεν δύναται να αξιολογηθεί.

Σε κοινό άξονα κινείται και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ανακοινώνοντας ότι την παρακολουθεί στενά και αναμένει περισσότερα στοιχεία για την εκτίμηση της σοβαρότητάς της.

Οι επιστήμονες παρατηρούν και μελετούν την νέα μετάλλαξη και καταλήγουν σε κάποια πρώτα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με αυτά, τα συμπτώματα της «Κένταυρος» είναι παρόμοια με των άλλων υποπαραλλαγών της Όμικρον και περιλαμβάνουν:

  • βήχα
  • πυρετό
  • κόπωση
  • πονοκέφαλο
  • ρινική συμφόρηση και/ή καταρροή

Οι ειδικοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια από το σημερινό στέλεχος της Όμικρον, η οποία ωστόσο θα είναι πιο ήπια από τις προηγούμενες Δέλτα και Άλφα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν από την υποπαραλλαγή «Κένταυρος» θα εμφανίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα και γρίπη. Οι επικεφαλής της υγείας εξακολουθούν να τονίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος προστασίας, είναι ο εμβολιασμός.

Ακολουθήστε το στο Google News