Ποιος είπε ότι όλο το ευ ζην είναι… στον ατμό; Τα υγιεινά γεύματα έρχονται σε αμέτρητες εκδοχές, γεύσεις και μεγέθη, σε βαθμό που αν έχεις τη διάθεση να παίξεις με αναπάντεχους γευστικούς συνδυασμούς, μπορείς να εκπλήσσεις διαρκώς τον εαυτό σου με πιάτα γεμάτα νοστιμιά, ενέργεια και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Γιατί το φαγητό μας, εντέλει, δεν πρέπει να μας προσφέρει μόνο όσα έχουμε ανάγκη για να μείνουμε υγιείς: πρέπει να μας δίνει και χαρά.

Ένας εύκολος τρόπος να πετύχεις την πολυπόθητη ποικιλία χωρίς να κάνεις εκπτώσεις στη διατροφική αξία, είναι αντλώντας την έμπνευσή σου από τον ανεξάντλητο διατροφικό πλούτο της Μεσογείου, αλλά και από τις υπόλοιπες κουλτούρες του κόσμου. Κάθε κουλτούρα, εξάλλου, έχει τα δικά της μοναδικά πιάτα, που στηρίζονται σε αγνές πρώτες ύλες και η περιοχή του πλανήτη στην οποία έχουμε την τύχη να ζούμε, είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο για την ποιότητα των παραδοσιακών φαγητών της.

Αν προσθέσεις και μερικά σύγχρονα twists, με τη μορφή τροφίμων που ξέρεις καλά ότι ευνοούν την υγεία σου και σε βοηθούν να αισθάνεσαι ανάλαφρη και γεμάτη ενέργεια, καταφέρνεις να δημιουργήσεις την κατάλληλη βάση για μια καθημερινότητα που θα χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη ευεξία. Ενισχυμένες με πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, οι παρακάτω συνταγές είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι για να προσθέσεις μια πρωτότυπη νότα στην καθημερινότητά σου και να μπορέσεις να μείνεις πιστή στον στόχο της ισορροπημένης διατροφής.

Buddha bowl με Κινόα Fytro, Λαχανικά, Μανιτάρια και Σάλτσα Λαδολέμονο

Υλικά

150 γρ. Κινόα Fytro

2 αβοκάντο κομμένα σε λεπτές φέτες

4 καρότα κομμένα σε λεπτά στικς

10 ραπανάκια κομμένα σε ροδέλες

500 γρ. μανιτάρια λευκά κομμένα στα τέσσερα

2 κουτ.σούπας ελαιόλαδο

για το Λαδολέμονο

60 ml (1/3 φλιτζ.τσαγιού) χυμό λεμονιού

150 ml (¾ φλιτζ.τσαγιού) ελαιόλαδο

Μαϊντανός ψιλοκομμένος

Δυόσμος ψιλοκομμένος

Άνηθος ψιλοκομμένος

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση

Βάλε όλα τα υλικά για τη σάλτσα στο μπλέντερ και τα χτύπησέ τα για λίγο.

Βράσε το Κινόα Fytro σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σόταρε τα μανιτάρια μέχρι να πάρουν χρώμα.

Σε τέσσερα μπολ τοποθέτησε στο κέντρο το βρασμένο κινόα. Περίχυσέ το με 3 κουτ. σούπας σάλτσα, πρόσθεσε λίγο αλάτι και ανακάτεψε. Γύρω γύρω σε κάθε μπόλ τοποθέτησε το αβοκάντο, τα καρότα, τα μανιτάρια και τα ραπανάκια. Εάν θέλεις περίχυσέ το με λίγη ακόμα σάλτσα. Σέρβιρε.

Πλιγούρι με πέστο βασιλικού και γαρίδες

Υλικά

1 συσκευασία Πλιγούρι Fytro

Για το πέστο:

100 γρ. κουκουνάρι

50 γρ. φρέσκο βασιλικό

1 σκελίδα σκόρδο

200 γρ. γραβιέρα

100 ml (1/2 φλιτζ.τσαγιού) ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

Για τις γαρίδες:

400 γρ. γαρίδες ολόκληρες

30 ml (6 κουτ. σούπας) ούζο

30 ml (6 κουτ. σούπας) ελαιόλαδο

Τοματάκια cherry για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Πολτοποίησε τα υλικά για το πέστο. Ετοίμασε το Πλιγούρι Fytro σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και ανακάτεψέ το με το πέστο. Σόταρε τις γαρίδες με το ελαιόλαδο και σβήσε με το ούζο. Σέρβιρε γαρνίροντας με τις γαρίδες και τα τοματάκια.

Γεμιστά Κολοκυθάκια με Σόγια Κιμά και Ρύζι με Φλοιό Fytro

Υλικά

8 κολοκυθάκια μετρίου μεγέθους

200 γρ. (1 φλιτζ. τσαγιού) Ρύζι με Φλοιό Fytro

1 μέτριο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1/2 βάζο Passata Bio-Organic

50 ml (1/4 φλιτζ. τσαγιού) ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

100 ml (1/2 φλιτζ. τσαγιού) κόκκινο κρασί ξηρό

1/2 σακουλάκι Σόγια Κιμάς Fytro

Λίγο άνηθο

Αλάτι

Πιπέρι

1 λεμόνι

Εκτέλεση

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα σόταρε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τη Σόγια Κιμάς Fytro με το ελαιόλαδο. Σβήσε με το κόκκινο κρασί και βράσε για 5 λεπτά. Πρόσθεσε το ρύζι, την Passata Bio-Organic με ένα φλιτζάνι τσαγιού νερό. Χαμήλωσε τη φωτιά και σιγόβρασε για μισή ώρα. Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι.

Άνοιξε τα κολοκυθάκια με ένα κουταλάκι, γέμισε τα 2/3 με τον κιμά και τοποθέτησέ τα όρθια στην κατσαρόλα. Πρόσθεσε νερό, μέχρι να τα καλύψει σχεδόν μέχρι πάνω, τοποθέτησε από πάνω ένα πιάτο και άρχισε να τα βράζεις σε χαμηλή φωτιά, για μην ανασηκωθούν και φύγει η γέμιση. Ο χρόνος που χρειάζονται για να είναι έτοιμα είναι περίπου 1 ώρα, εφόσον δεν είναι χοντρά τα κολοκύθια.

Κατέβασε από τη φωτιά, πρόσθεσε τον χυμό από ένα λεμόνι, λίγο ελαιόλαδο, λίγο ψιλοκομμένο άνηθο και σέρβιρε.

Τομάτες Γεμιστές με Πλιγούρι Fytro

Υλικά

2 κιλά (15 μέτριες) ντομάτες

100 γρ. ρύζι γλασέ

250 γρ. (1 ¼ φλιτζ. τσαγιού) Πλιγούρι Fytro

60 γρ. (½ φλιτζ. τσαγιού) σταφίδες ξανθές

60 γρ. κουκουνάρι

120 γρ. φέτα τριμμένη

200 ml, (2 ¼ φλιτζ. τσαγιού) ελαιόλαδο

300 ml συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας

Δυόσμος, μαϊντανός, κόλιανδρο, κύμινο, αλάτι, πιπέρι

3 σκελίδες σκόρδο

Πατάτες (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Άνοιξε τις ντομάτες και κράτησε (τρίψε) το εσωτερικό από τις 10. Ρίξε μέσα στον χυμό από τις ντομάτες το ρύζι, το Πλιγούρι Fytro, τις σταφίδες, το κουκουνάρι, την φέτα, 150 ml ελαιόλαδο, τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, τον ψιλοκομμένο δυόσμο, το ψιλοκομμένο μαϊντανό, λίγο κόλιανδρο, λίγο κύμινο, αλάτι, λίγο πιπέρι και το σκόρδο τριμμένο.

Ανακάτεψέ τα, γέμισε με το μείγμα τις ντομάτες, περίχυσε με 50 ml ελαιόλαδο και προαιρετικά πρόσθεσε πατάτες. Ψήσε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα. Το πρώτο μισάωρο το ταψί πρέπει να είναι σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.

Σουβλάκια με Λαχανικά, Σόγια Κεμπάπ Fytro & Ντιπ με Ταχίνι

Υλικά

2 φλιτζ. τσαγιού Σόγια Κεμπάπ Fytro

2-3 καρότα κομμένα σε μακρόστενα κομμάτια

1 πιπεριά πράσινη

1 πιπεριά κίτρινη

8 μικρά κρεμμυδάκια στιφάδου

250 γρ. μπρόκολο κομμένο σε μικρά κομμάτια

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

3/4 φλιτζ. τσαγιού λάδι

1 κουτ. γλυκού πάπρικα

1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι

1/2 κουτ. γλυκού κάρυ

Αλάτι

Χυμό 1 λεμονιού

4 κουτ. σούπας σόγια σος

6 πίτες ολικής για σουβλάκι

Για το Ντιπ με Ταχίνι:

4 – 5 κουτ. σούπας ταχίνι

2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

λίγη πάπρικα

Εκτέλεση

Βάλε το τηγάνι με το λάδι στη φωτιά και μόλις ζεσταθεί, ρίξε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο λιωμένο, τα μικρά κρεμμυδάκια καθαρισμένα ολόκληρα και ανακάτεψέ τα για λίγη ώρα. Πρόσθεσε τα καρότα και την βρασμένη και καλά στυμμένη Σόγια Κεμπάπ Fytro σύμφωνα με τις οδηγίες προετοιμασίας. Ανακάτεψέ τα για αρκετή ώρα και πρόσθεσε την σόγια και τον χυμό λεμονιού, το αλάτι, το κάρυ, την πάπρικα και το μπαχάρι.

Στη συνέχεια πρόσθεσε τις πιπεριές κομμένες σε κομμάτια, το μπρόκολο και αρκετό νερό, ώστε να μισοσκεπαστεί το φαγητό. Βράσε για αρκετή ώρα, έως ότου μαγειρευτεί η σόγια πολύ καλά και δέσει η σάλτσα.

Άφησε το μείγμα να κρυώσει ελαφρά και ζέστανε τις πίτες.

Σε ένα μπολ χτύπα το ταχίνι με τον χυμό λεμονιού, 2 κουτ. σούπας νερό, τον άνηθο και λίγη πάπρικα. Άπλωσε λίγο από το ντιπ στο κέντρο κάθε πίτας. Μοίρασε σε κάθε πίτα 2 – 3 κουταλιές σόγια κεμπάπ με λαχανικά και τύλιξέ τες. Σέρβιρε με το υπόλοιπο ντιπ ταχινιού.

Γλυκόξινο Dip με Μελάσα Fytro, Κέτσαπ και Χυμό Πορτοκαλιού

Υλικά

100 ml (1/2 φλιτζ. τσαγιού) Xυμός PASSATA ORGANIC

40 γρ. (3 κουτ. σούπας) Μελάσα Fytro

40 γρ. (3 κουτ. σούπας ) κέτσαπ

50 ml (¼ φλιτζ. τσαγιού) χυμός Πορτοκάλι

15 ml (2 κουτ. γλυκού) βαλσάμικο

15 ml (2 κουτ. σούπας) ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ανακάτεψε όλα τα υλικά μαζί με σύρμα. Σέρβιρε με κοτόπουλο στη σχάρα ή χοιρινό.

Ακολουθήστε το στο Google News