Το καλοκαίρι είναι μια εποχή χαράς και ελευθερίας για τα παιδιά. Ωστόσο, η σταθερή ρουτίνα ύπνου είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη των μικρών σωμάτων και μυαλών τους, καθώς και για την διατήρηση μιας χαρούμενης ιδιοσυγκρασίας.

Όμως, όταν δεν υπάρχει σχολείο ή παιδικός σταθμός για να πάνε τα παιδιά, ο ύπνος είναι δελεαστικός. Κι όταν ο ήλιος αργεί να δύσει, μπορεί επίσης να είναι πολύ πιο δύσκολο να πέσουν για ύπνο.

Ίσως τώρα να αισθάνεστε αβοήθητοι αλλά πραγματικά υπάρχει τρόπος να εξασφαλίσετε μια ρουτίνα ύπνου για τα παιδιά σας στις διακοπές. Πριν απ’ όλα, όμως, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά κοιμούνται όσο πρέπει για την ηλικία τους.

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά;

Ακολουθεί μια λίστα με τις προτεινόμενες ώρες ύπνου για το παιδί σας ημερησίως, συμπεριλαμβανομένου του μεσημεριανού ύπνου:

Βρέφη (1 έως 2 ετών) – 11 έως 14 ώρες την ημέρα

Νήπια/Νεαρά παιδιά (3 έως 5 ετών) -10 έως 13 ώρες την ημέρα

Παιδιά (6 έως 12 ετών) – 9 έως 12 ώρες την ημέρα

Έφηβοι (13 έως 18 ετών) – 8 έως 10 ώρες την ημέρα

Αυτοί οι αριθμοί είναι γενικές οδηγίες για το τι λειτουργεί καλύτερα για τα περισσότερα παιδιά αυτών των ηλικιών. Είναι επίσης ένας γενικός μέσος όρος, αν μείνουν ξύπνια ένα βράδυ και καλύψουν το έλλειμμα με έναν μεγάλο μεσημεριανό υπνάκο ή με ύπνο την επόμενη μέρα.

Φυσικά, κάθε παιδί είναι διαφορετικό, οπότε φροντίστε να προσαρμόζεστε στις συγκεκριμένες ανάγκες του παιδιού σας. Εάν το μικρό σας δυσκολεύεται να κοιμηθεί αρκετά ή υπερκοιμάται δραματικά κάθε μέρα, ίσως θέλετε να μιλήσετε με το γιατρό του.

Διασφαλίζοντας μια ρουτίνα ύπνου για τα παιδιά στις διακοπές

Η ρουτίνα ύπνου στις διακοπές είναι επωφελής τόσο για τα παιδιά σας όσο και για εσάς, που επίσης χρειάζεστε ξεκούραση. Παρακάτω είναι 8 πολύ χρήσιμοι και εύκολοι τρόποι για να διασφαλίσετε ότι ο καλοκαιρινός ύπνος των παιδιών σας παραμένει σε καλό δρόμο:

  1. Κρατήστε το δωμάτιό τους σκοτεινό

Οι κουρτίνες συσκότισης είναι εξαιρετικά χρήσιμες σε καταστάσεις όπως αυτή. Απλώς κλείστε τις κουρτίνες πριν ετοιμαστείτε για ύπνο κι αυτό θα βοηθήσει τον εγκέφαλο να αρχίσει να παράγει μελατονίνη και τα μάτια να κλείσουν. Ένα σκοτεινό δωμάτιο είναι επίσης πολύ λιγότερο δελεαστικό για να σηκωθεί το παιδί από το κρεβάτι του και να αρχίσει να παίζει με παιχνίδια.

  1. Διατηρήστε το δροσερό

Ρυθμίζοντας τον θερμοστάτη στο παιδικό δωμάτιο σε ελαφρώς χαμηλότερη θερμοκρασία, λίγο πριν τον ύπνο, μπορεί να βοηθήσει το σώμα των παιδιών σας να προετοιμαστεί για τον ύπνο. Ο πιο δροσερός αέρας ενστικτωδώς θα κάνει τα παιδιά σας να θέλουν να χουχουλιάσουν. Εάν η θέρμανση στο σπίτι είναι γενική, ρυθμίσετε τον θερμοστάτη σε ένα πρόγραμμα που δουλεύει εξίσου καλά και για τον δικό σας ύπνο. Επίσης, φροντίστε να αξιολογήσετε τα καλοκαιρινά κλινοσκεπάσματα και τις πιτζάμες των παιδιών σας.

  1. Να είστε συνεπείς

Αν τα παιδιά σας ξυπνούν κάθε μέρα για το σχολείο, διατηρήστε αυτή την τάση και στις διακοπές. Μόλις σηκωθούν, εξαρτάται από εσάς αν θέλετε να επιβάλετε να ντυθούν ή να φάνε πρωινό. Προτείνουμε επίσης να διατηρήσετε τις νυχτερινές σας ρουτίνες. Αν σας αρέσει να διαβάζετε βιβλία το βράδυ, φροντίστε να συνεχίσετε να παρακολουθείτε αυτές τις ιστορίες πριν τον ύπνο.

  1. Διατηρείστε τον μεσημεριανό ύπνο

Ακόμη κι αν πηγαίνετε σε διασκεδαστικές καλοκαιρινές διακοπές και θέλετε τα παιδιά να απολαμβάνουν κάθε δευτερόλεπτο που μπορούν, πρέπει να κοιμηθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Παίρνοντας κάθε μεσημέρι τον συνηθισμένο υπνάκο τους θα έχουν πολύ καλύτερη διάθεση και θα απολαμβάνουν πολύ περισσότερο τις διακοπές τους. Χωρίς αυτόν θα υπάρξουν άφθονες «εκρήξεις» και κανείς δεν θα καταλήξει να περνάει καλά στις διακοπές.

  1. Ενθαρρύνετε τη σωματική δραστηριότητα

Η σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως κολύμπι, αθλήματα κ.λπ., διευκολύνει πολύ τον ύπνο το βράδυ. Αν και αυτή είναι γενικά κάτι απλό για τους γονείς των περισσότερων νηπίων και μικρών παιδιών, όσοι έχουν εφήβους μπορεί να δυσκολευτούν. Το ίδιο ισχύει για όλους τους ενήλικες. Ενθαρρύνετε λοιπόν όσο το δυνατόν περισσότερο τις σωματικές δραστηριότητες – άλλωστε το καλοκαίρι είναι μια υπέροχη στιγμή για να βγείτε έξω και να διασκεδάσετε.

  1. Προσοχή στον ήλιο

Η λήψη επαρκούς ποσότητας βιταμίνης D είναι σημαντική για όλους μας. Αλλά να θυμάστε ότι ο καλοκαιρινός ήλιος μπορεί να σας κάψει πολύ εύκολα και η παιδική επιδερμίδα είναι ακόμη πιο ευπαθής. Τα ηλιακά εγκαύματα είναι τρομερά άβολα, είναι επώδυνα και μπορούν ακόμη και να προκαλέσουν πυρετό, εξάψεις και κρύο ιδρώτα. Αυτός είναι ένας αφόρητος συνδυασμός αν προσπαθείτε να ξεκουραστείτε καλά τη νύχτα. Βγείτε λοιπόν έξω κι απολαύστε τον όμορφο καιρό, αλλά μείνετε στη σκιά όταν μπορείτε, φοράτε πάντα καπέλα και φροντίστε να επαναλαμβάνετε συχνά το αντηλιακό.

  1. Αποφύγετε την υπερβολική τεχνολογία

Ενώ ο περιορισμός της χρήσης tablet και τηλεόρασης για παιδιά είναι σημαντικός, για τους εφήβους σας είναι ζωτικής σημασίας. Με την προσφορά ψυχαγωγίας στα τηλέφωνα, τους φορητούς υπολογιστές και τα βιντεοπαιχνίδια να είναι απεριόριστη στις διακοπές, οι έφηβοι είναι γνωστό ότι μένουν ξύπνιοι όλη νύχτα με αποτέλεσμα να κοιμούνται μέχρι την ώρα του γεύματος. Χωρίς το ερέθισμα του διαδικτύου, ο έφηβός θα είναι πολύ πιο δύσκολο να μείνει ξύπνιος όλη τη νύχτα. Ορίστε λοιπόν ένα χρονικό όριο μετά από το οποίο οι συσκευές τους θα απενεργοποιούνται (αυτό προϋποθέτει να κάνετε το ίδιο με τις δικές σας συσκευές).

  1. Μην περιμένετε να ξεκινήσει το σχολείο

Αν δυσκολεύεστε να τηρήσετε το πρόγραμμα του ύπνου των παιδιών, να θυμάστε ότι το σχολείο θα επανέλθει πριν το καταλάβετε. Αν και όλοι θα προτιμούσαμε να παραμείνουμε στο ίδιο ακριβώς πρόγραμμα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι φυσιολογικό να επιτρέπετε μια μεταγενέστερη έναρξη της ημέρας σας τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, δεν θέλετε να περιμένετε να αλλάξετε το πρόγραμμα ύπνου πριν από την έναρξη του σχολείου. Εάν θέλετε να αποφύγετε τους τρομερούς καβγάδες και τα εξαντλημένα γκρινιάρικα παιδιά πριν την έναρξη του σχολείου, κάντε τους τη χάρη (και στον εαυτό σας), να επιστρέψετε σταδιακά στις ώρες του σχολικού προγράμματος. Αυτό θα κάνει τη ζωή όλων πολύ πιο εύκολη όταν επιστρέψουν στα θρανία.