1. Πόσο συχνά πρέπει να επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή του αντηλιακού όταν είμαστε έξω;

α. Τουλάχιστον κάθε μία ώρα.

β. Τουλάχιστον κάθε δυο ώρες.

γ. Κάθε 4 ώρες.

δ. Δε χρειάζεται ανανέωση.

ε. Το ανανεώνουμε μόνο αν έχουμε ιδρώσει ή βουτήξει στη θάλασσα.

Σωστή απάντηση

β.

Οπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, αυτή είναι η ιδανική συχνότητα ανανέωσης για να παραμείνουμε ασφαλείς, ανεξάρτητα από το επίπεδο του SPF. Επιπλέον, ανανεώνουμε το αντηλιακό μας και μετά το κολύμπι, το σκούπισμα με πετσέτα ή την έντονη εφίδρωση.

  1. Σύμφωνα με αμερικανικές μελέτες, κάποια συστατικά των αντηλιακών απορροφούνται από το σώμα. Αυτό σημαίνει ότι:

α. Συνεχίζω τη χρήση των αντηλιακών όπως συστήνουν οι ειδικοί. Η απορρόφηση των συστατικών αυτών δε σημαίνει ότι είναι επικίνδυνη.

β. Πρέπει να σταματήσω τη χρήση του αντηλιακού.

γ. Καλό είναι να φτιάξω ένα δικό μου, σπιτικό αντηλιακό.

δ. Θα μειώσω τη χρήση του, για παράδειγμα, θα βάζω ελάχιστη ποσότητα μόνο τις μέρες που πάω στην παραλία.

Σωστή απάντηση

α.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, χρειάζονται πάνω από 250 χρόνια καθημερινής χρήσης για να προκαλέσουν κάποια αντηλιακά συστατικά ζημιά στο δέρμα. Ωστόσο, αν παραμένουμε επιφυλακτικοί, μπορούμε να επιλέξουμε τα οργανικά αντηλιακά φίλτρα, όπως οξείδιο του ψευδάργυρου (zinc oxide) και διοξείδιο του τιτανίου (titanium dioxide), τα οποία δεν απορροφώνται από το δέρμα και αντανακλούν το φως του ήλιου.

  1. Ποια από τα παρακάτω που αφορούν την ασφάλεια των παιδιών είναι αληθή:

α. Οι ενήλικες είναι πιο επιρρεπείς σε φωτο-ευαισθησίες απ’ ό, τι τα παιδιά.

β. Τα παιδιά μπορούν να εκτεθούν στον ήλιο για συγκεκριμένο διάστημα χωρίς αυξημένο κίνδυνο.

γ. Τα αντηλιακά δε συστήνονται σε βρέφη κάτω των 6 μηνών.

Σωστή απάντηση

γ.

Τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο όταν εκτίθενται στον ήλιο επειδή η επιδερμίδα τους δεν έχει αναπτύξει ακόμα τους κατάλληλους μηχανισμούς άμυνας. Γι’ αυτό δεν τα αφήνουμε στον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες (10.00-16.00 μ.μ). Επιπλέον, εκτός από αντηλιακό, καλό είναι να φοράνε προστατευτικά ρούχα, καπέλο και γυαλιά ηλίου. Οσο για τη χρήση αντηλιακού σε βρέφος κάτω των 6 μηνών, καλύτερα συμβουλευτούμε τον παιδίατρο.

  1. Ο FDA (Αμερικάνικος Οργανισμός Φαρμάκων & Τροφίμων) συνιστά να μη χρησιμοποιούμε αντηλιακά που έχουν λήξει. Όμως αν δεν αναγράφεται κάποια ημερομηνία πάνω τους, τι κάνουμε;

α. Τα πετάμε.

β. Υποθέτουμε ότι είναι ασφαλή, αν τα αγοράσαμε μέχρι πριν από 3 χρόνια και τα έχουμε αποθηκεύσει σε ένα δροσερό σημείο, χωρίς υγρασία.

γ. Τα χρησιμοποιούμε άφοβα.

Σωστή απάντηση

β.

Για να είμαστε σίγουροι ότι το αντηλιακό μας προσφέρει την απαραίτητη προστασία, δεν το χρησιμοποιούμε αν έχει περασμένη ημερομηνία λήξης. Αν αυτή δεν αναγράφεται πουθενά, τότε τσεκάρουμε τη σύσταση, το άρωμα και το χρώμα του. Σε περίπτωση που είναι αλλοιωμένα, τότε το πετάμε.

  1. Όλα τα παρακάτω είναι τρόποι για να μειώσουμε τον κίνδυνο των φθορών από τον ήλιο εκτός από την περίπτωση που:

α. Μειώνουμε την έκθεσή μας στον ήλιο, ιδίως τις ώρες από 10.00 – 16.00 μ.μ., όταν η ηλιακή ακτινοβολία είναι πιο έντονη.

β. Καλύπτουμε το σώμα μας με ρούχα και καπέλο.

γ. Χρησιμοποιούμε αντηλιακό ευρείας προστασίας με SPF30 και πάνω, το οποίο εφαρμόζουμε όσο συχνά χρειάζεται.

δ. Αποκτάμε μαύρισμα είτε κάνοντας σολάριουμ είτε πολύωρη ηλιοθεραπεία.

Σωστή απάντηση

δ.

Η συστηματική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία συνδέεται με θεαματική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης μελανώματος. Μάλιστα σύμφωνα με αυστραλούς επιστήμονες τα σολάριουμ εκπέμπουν ακτίνες UV μέχρι και πέντε φορές πιο ισχυρές από εκείνες του καυτού, μεσημεριανού καλοκαιρινού ήλιου.

  1. Όλα τα αντηλιακά προστατεύουν από έγκαυμα, όμως μόνο εκείνα που διαθέτουν φίλτρα ευρείας προστασίας και διαθέτουν δείκτη πάνω από SPF15, μειώνουν τις πιθανότητες για πρόωρη γήρανση και μελάνωμα.

α. Σωστό

β. Λάθος

Σωστή απάντηση

α.

Καλό είναι να επιλέγουμε αντηλιακά με υψηλούς δείκτες ευρείας προστασίας που προστατεύουν από όλο το φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας.

  1. Αν έχουμε ιδρώσει ή μόλις βγήκαμε από τη θάλασσα πρέπει να ανανεώσουμε το αντηλιακό μας πιο συχνά από δυο ώρες, ακόμα και αν είναι αδιάβροχο.

α. Σωστό

β. Λάθος

Σωστή απάντηση

α.

Τα αδιάβροχα ή ανθεκτικά στο νερό αντηλιακά λειτουργούν από 40-80 λεπτά, που σημαίνει ότι πρέπει να τα ανανεώνουμε πιο συχνά από τις 2 ώρες, σε περίπτωση που ιδρώνουμε ή κάνουμε μπάνιο. Ωστόσο και μετά το σκούπισμα χρειάζεται η ανανέωση του αντηλιακού, μιας και η πετσέτα απομακρύνει το αντηλιακό από το δέρμα.

  1. Πότε οι επιστήμονες συστήνουν τη χρήση αντηλιακού;

α. Όταν είμαστε στην παραλία και έχει δυνατό ήλιο.

β. Όταν βρισκόμαστε στο ύπαιθρο μία συννεφιασμένη μέρα.

γ. Όταν κάνουμε σκι τον χειμώνα.

δ. Σε όλες τις παραπάνω περιστάσεις.

Σωστή απάντηση

δ.

Είναι σημαντικό να προσέχουμε και όταν ο ήλιος δεν είναι δυνατός, αφού μέχρι και το 80% των ακτίνων UV μπορεί να διαπέρασει τα σύννεφα. Επίσης όταν κάνουμε σκι στο βουνό, εκτός από την ευθεία ηλιακή ακτινοβολία αντιμετωπίζουμε και την αντανάκλασή της στο χιόνι. Γι’ αυτό φοράμε οπωσδήποτε αντηλιακό και γυαλιά ηλίου.

  1. Η απόκτηση μαυρίσματος είναι δείγμα υγείας είτε έχουμε ανοιχτόχρωμο είτε σκουρόχρωμο δέρμα.

α. Σωστό

β. Λάθος

Σωστή απάντηση

β.

Οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα του δέρματος είναι σημάδι φθοράς. Το μαύρισμα είναι μία αντίδραση του αμυντικού μηχανισμού του δέρματος, ο οποίος παράγει περισσότερη μελανίνη προκειμένου να κάνει πιο ανθεκτική την επιδερμίδα στον ήλιο. Ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό για την ασφάλειά μας, έτσι υποστηρίζουμε αυτή τη λειτουργία με τη χρήση του αντηλιακού.

  1. Το SPF 30 σημαίνει ότι:

α. Μπορούμε να μείνουμε στον ήλιο 30 φορές περισσότερο από όσο καθόμαστε συνήθως χωρίς να καούμε.

β. Το αντηλιακό αφήνει να περάσει η μισή ηλιακή ακτινοβολία στο δέρμα απ’ ό,τι ένα αντηλιακό με SPF15.

γ. Χρειάζεται 30 φορές περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία για να προκαλέσει έγκαυμα σε σχέση με το απροστάτευτο δέρμα.

δ. Μπορούμε να καθίσουμε ως και 30 ώρες στον ήλιο χωρίς να καούμε.

Σωστή απάντηση

γ.

Ο δείκτης προστασίας πολλαπλασιάζει τον χρόνο της φυσικής αυτοπροστασίας του δέρματος. Π.χ. έστω ότι το δέρμα μας κοκκινίζει από τον ήλιο σε 10’. Αν επιλέξουμε αντηλιακό με SPF 30, το δέρμα μας θα εμφανίσει το ίδιο κοκκίνισμα μετά από 10 λεπτά x 30, δηλαδή 300’. Ωστόσο ο χρόνος αυτός είναι ενδεικτικός σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο και εξαρτάται από το μέρος που βρισκόμαστε, την ένταση του ήλιου και το πόσο συχνά ανανεώνουμε το αντηλιακό.