Εμβολιασμό και αναμνηστικές δόσεις κατά της Covid-19 συστήνει o κορυφαίος αμερικανός λοιμωξιολόγος Άντονι Φάουτσι, την ώρα που οι νέες υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της Όμικρον βαίνουν προς επικράτηση και στις ΗΠΑ.

Τα εμβόλια, εξήγησε, θα μπορούσαν να προλάβουν την εμφάνιση νέων, πιο επικίνδυνων στελεχών.

Μέχρι τις 21 Ιουλίου, σχεδόν 228 εκατομμύρια Αμερικανοί, ή περίπου το 70% του πληθυσμού, δεν είχαν λάβει αναμνηστικές δόσεις ήταν εντελώς ανεμβολίαστοι, σύμφωνα με στοιχεία του Ιδρύματος Kaiser.

Η προσέλευση για τις αναμνηστικές δόσεις είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Όλοι οι Αμερικανοί ηλικίας 5 ετών και άνω δικαιούνται αναμνηστική δόση πέντε μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού, ωστόσο μόνο το 48,4% των δικαιούχων έχουν προχωρήσει σε επαναληπτικό εμβολιασμό, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Μεταξύ των ενηλίκων 50 ετών και άνω που πληρούν τις προϋποθέσεις για δεύτερη αναμνηστική δόση, μόνο το 30,9% την έχει λάβει.

Το πρόβλημα αναμένεται  να επιδεινωθεί το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ζήσουν μια μεγάλη αναζωπύρωση με 100 εκατομμύρια νέες μολύνσεις και κύμα θανάτων τους επόμενους μήνες, προέβλεψε τον Μάιο ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας Δρ. Ασίς Τζα.

Ο Φάουτσι χαρακτήρισε τα ποσοστά των πλήρως εμβολιασμένων «αρκετά αποθαρρυντικά».

«Απλώς πιστεύουν ότι δεν χρειάζονται τις πρόσθετες δόσεις επειδή δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Οι πληθυσμοί αυτοί περιλαμβάνουν τους ηλικιωμένους, τα άτομα με υποκείμενες ή ανοσοκατασταλτικές παθήσεις και τα πλήρως μη εμβολιασμένα άτομα» είπε.

«Ο κόσμος σκέφτεται ο κίνδυνος για μένα είναι χαμηλός. Γιατί λοιπόν να την κάνω;», συνέχισε ο Φάουτσι.

Ο λόγος, εξήγησε, είναι ότι όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να μεταλλαχθεί σε νέες παραλλαγές και να απειλήσει ακόμα και ομάδες χαμηλού κινδύνου.

«Με άλλα λόγια, εάν κολλήσετε Covid και αναρρώσετε πλήρως χωρίς πολλή φασαρία, μπορεί να είστε καλά, παρατείνετε όμως ενεργά τη διάρκεια ζωής του ιού και του δίνετε την ευκαιρία να προσαρμοστεί ακόμη περισσότερο», συνέχισε.

ΠΗΓΗ: IN.GR