Αύγουστος! Το καλοκαίρι είναι στα καλύτερά του και η φύση μας «παρακαλεί» να σηκωθούμε από τον καναπέ, να απομακρυνθούμε από τις οθόνες και να περάσουμε χρόνο έξω. Ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνουμε αυτό; Μεταφέροντας τις δραστηριότητές μας από τους εσωτερικούς χώρους, έξω!

Δοκιμάστε το «backyarding»

H φύση ξεκινάει τα στιγμή που περνάμε το κατώφλι του σπιτιού μας κι όλοι μπορούμε να επωφεληθούμε από το να φέρουμε τις εσωτερικές μας δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους – μια πρακτική γνωστή και ως «backyarding». Όλοι μας (συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των σκύλων) μπορούμε να βρούμε δημιουργικούς τρόπους για να ενσωματώσουμε τη φύση στην καθημερινότητά μας: απολαμβάνοντας μια βόλτα στο βοτανικό κήπο, πηγαίνοντας στην παιδική χαρά με τα παιδιά, κάνοντας γυμναστική στο πλησιέστερο άλσος..

Αλλάζουμε τον τρόπο σκέψης μας

Ένας πολύ ενδιαφέρον τρόπος με τον οποίο η πανδημία COVID-19 άλλαξε τις καθημερινές μας συνήθειες ήταν να μας βοηθήσει να αγκαλιάσουμε την ύπαιθρο – ουσιαστικά άλλαξε τον τρόπο σκέψης μας. Πλέον ο χώρος που αισθανόμαστε ασφαλείς μπορούσε να είναι και εκεί έξω κι αυτό μας ενθάρρυνε να επανασυνδεθούμε με τη φύση. Από την άσκηση μέχρι τη διασκέδαση, μπορούμε να κάνουμε λοιπόν τόσα πολλά έξω!

Φτιάξτε υπαίθριους χώρους με βάση τις ανάγκες σας

Το «κλειδί» είναι να προσαρμόσετε το μπαλκόνι ή την αυλή σας, ώστε να ταιριάζει στις ανάγκες σας. Σκεφτείτε ποιες είναι αυτές, τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά σας και στη συνέχεια να δημιουργήσετε ένα σχέδιο για να κάνετε τον τέλειο υπαίθριο χώρο σας πραγματικότητα. Έχετε παιδιά; Έχετε κατοικίδια; Σας αρέσει να διαβάζετε σε μια αιώρα ή να διαλογίζεστε σε εξωτερικούς χώρους; Όσο πιο εξατομικευμένος είναι ο χώρος σας, τόσο περισσότερο θα σας αρέσει να βρίσκεστε σε αυτόν.

Λειτουργήσετε με οικολογική συνείδηση

Λάβετε υπόψη ότι «η φύση δεν είναι απλώς όμορφη. Είναι επίσης βιότοπος. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε ποια φυτά αναπτύσσονται καλύτερα στην περιοχή που ζείτε και να ενσωματώσετε στον υπαίθριο χώρο σας εκείνα που βοηθούν στην υποστήριξη των επικονιαστών. Εάν έχετε μπόλικο χώρο, μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επικοινωνήσετε με τον δήμο σας για να προσθέσετε ένα σύστημα συλλογής όμβριων υδάτων ή έναν κομποστοποιητή.

«Κι αν δεν έχω αυλή;»

Οι περισσότεροι άνθρωποι στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα ζουν σε πόλεις και ειδικότερα σε διαμερίσματα – δηλαδή δεν έχουν αυλή. Ωστόσο, μπορείτε πάντα – και είναι σημαντικό για εσάς – να απολαύσετε τον κοντινότερο χώρο πρασίνου. «Αγκαλιάστε» τα τοπικά πάρκα και την κοινοτική γη, όπως με το να εγγραφείτε για ένα οικόπεδο σε έναν κοινοτικό κήπο, να περπατήσετε σε κοντινά μονοπάτια ή απλώς να απολαύσετε την ήρεμη ατμόσφαιρα του πλησιέστερου δασυλλίου (μια πρακτική γνωστή ως «forest bathing»).