Ακριβώς επειδή η Γη είναι το σπίτι μας, είμαστε υπεύθυνοι τόσο για τη διατήρηση όσο και για την προστασία των πόρων για εμάς αλλά και για τις μελλοντικές γενιές που θα έρθουν. Οσο περισσότερο ανακυκλώνουμε τόσο περισσότερο επωφελούμαστε, καθώς λιγότερα απορρίμματα συσσωρεύονται στους χώρους υγειονομικής ταφής και στις μονάδες αποτέφρωσης. Ταυτόχρονα με την επαναχρησιμοποίηση αλουμινίου, χαρτιού, γυαλιού, πλαστικών και άλλων υλικών, μπορούμε να εξοικονομήσουμε το κόστος παραγωγής και να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν η εξόρυξη και η επεξεργασία παρθένων υλικών από το περιβάλλον.

Γιατί είναι σημαντική η ανακύκλωση

Πολλοί είναι οι λόγοι που καθιστούν την ανακύκλωση απαραίτητη. Οχι μόνο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, αλλά συμβάλλει επίσης στην εξοικονόμηση ενέργειας, μειώνει τα αέρια του θερμοκηπίου και αποτρέπει τη ρύπανση. Καθώς βελτιώνουμε τις συνήθειες ανακύκλωσης, διατηρούμε το περιβάλλον πιο καθαρό, προστατεύοντας ταυτόχρονα τους φυσικούς πόρους της Γης. Μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη της ανακύκλωσης περιλαμβάνουν:

Προστασία των οικοσυστημάτων και της άγριας ζωής.

Διατήρηση των φυσικών πόρων της Γης.

Εξοικονόμηση ενέργειας.

Μειωμένες εκπομπές άνθρακα.

Οικολογικά tips για την παραλία

Καθώς ο υδράργυρος ανεβαίνει, δεν ξεχνάμε να απολαύσουμε τα γαλαζοπράσινα νερά, προστατεύοντας το περιβάλλον. Μερικές από τις πιο χρήσιμες και απλές συμβουλές που μπορούμε όλοι να εφαρμόσουμε:

*Τίποτα δεν μένει πίσω

Αυτή είναι η πιο σημαντική και η πιο εύκολη συμβουλή που πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθούμε σε κάθε μας εξόρμηση. Σιγουρευτείτε όταν εγκαταλείπετε την παραλία ότι φεύγετε μαζί με όλα όσα φέρατε, καθώς με αυτόν τον τρόπο η ρύπανση στις ακτές περιορίζεται. Επιπλέον, με αυτή τη μέθοδο φροντίζετε και το οικοσύστημα, καθώς μειώνεται η πιθανότητα νόσησης των ζώων από απόβλητα που έχουν μείνει στην παραλία.

*Σνακ και φαγητό σε επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία

Εάν θέλετε να φέρετε φαγητό μαζί σας, η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων δοχείων είναι ο καλύτερος τρόπος, καθώς εξαλείφουν τα απόβλητα σε αντίθεση με τα προσυσκευασμένα τρόφιμα και τις πλαστικές σακούλες. Οι πλαστικές σακούλες, μάλιστα, είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούν από το αεράκι και το πιθανότερο να καταλήξουν στη θάλασσα, που είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να συμβεί. Το ίδιο ισχύει και για τα πλαστικά μπουκάλια νερού, τα οποία μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με θερμός που θα διατηρήσουν το νερό σας παγωμένο για περισσότερο.

*Αντηλιακό φιλικό στο δέρμα και… στο περιβάλλον

Το αντηλιακό είναι ζωτικής σημασίας καθώς προστατεύει το δέρμα μας από τις βλαβερές ακτίνες UV του ήλιου και προλαμβάνει τον καρκίνο του δέρματος. Ωστόσο, ορισμένα αντηλιακά περιλαμβάνουν βλαβερές χημικές ουσίες που επιταχύνουν τη λεύκανση των κοραλλιογενών υφάλων. Για αυτό είναι σημαντικό να επιλέγετε οικολογικά αντηλιακά με φυσικά συστατικά και αποφύγετε τα αντηλιακά με οξυβενζόνη. Ετσι προστατεύετε την επιδερμίδα σας αλλά και το περιβάλλον.

*Αφήστε τα κοχύλια στην αμμουδιά

Εφέτος το καλοκαίρι, αντί να πάρετε μαζί σας κοχύλια ως αναμνηστικά, καλύτερα τραβήξτε μια φωτογραφία τους στο φυσικό τους τοπίο και αφήστε εκεί όπου ανήκουν. Τα κοχύλια είναι σημαντικά για την παραλία, καθώς αποτελούν το σπίτι ή την κρυψώνα ζώων, σταθεροποιούν τις παραλίες αλλά και τα θαλάσσια χόρτα σε αυτές.

Η αφαίρεσή τους έχει αρνητικές επιπτώσεις καθώς το περιβάλλον αλλάζει και διαβρώνεται, ενώ μειώνονται και τα ζώα που τα χρειάζονται.

*Δεν αγνοούμε τις σημάνσεις

Ενώ όλοι θέλουμε να απολαύσουμε το φυσικό κάλλος από λίγο… πιο κοντά, είναι σημαντικό να μην αγνοούμε πινακίδες και σημάνσεις που υπάρχουν στις παραλίες, καθώς είναι εκεί για να προστατεύσουν τόσο εσάς όσο και το περιβάλλον.

Εάν υπάρχουν πινακίδες που λένε «Απομακρυνθείτε από αμμόλοφους» είναι επειδή οι αμμόλοφοι είναι οικότοποι για συγκεκριμένα ζώα και φυτά. Εάν περπατήσετε σε αυτούς, είναι πολύ πιθανό να αλλοιώσετε τον βιότοπό τους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να παραμένετε στα ήδη υπάρχοντα μονοπάτια για να αποφύγετε τυχόν βλαβερές για το περιβάλλον επιπτώσεις.