Για ακόμη μία χρονιά, το σκανδιναβικό ύφος που διακατέχεται από τον μινιμαλισμό πρωταγωνιστεί στα παγκόσμια trends διακόσμησης. Για ένα αρμονικό αποτέλεσμα που εκπέμπει ηρεμία και γαλήνη αποκλείουμε όλα τα περιττά στοιχεία που δεν εξυπηρετούν τίποτα και δίνουμε έμφαση μόνο στα απολύτως απαραίτητα. Ενδεχομένως να μας ακούγεται περίεργο ή δύσκολο να αποχωριστούμε τα αγαπημένα μας μπιμπελό, όμως λίγο αργότερα θα νιώσουμε ανακούφιση γιατί δεν θα χρειάζεται να αφιερώνουμε χρόνο στο ξεσκόνισμα και στο καθάρισμα. Αλλωστε το καλοκαίρι είναι εδώ. Ποιος έχει όρεξη για φασίνα αντί για μία απόδραση στο ύπαιθρο; Προσοχή όμως: Μίνιμαλ στυλ δεν σημαίνει ότι αδειάζουμε το δωμάτιο από καλλωπιστικά στοιχεία, γιατί τότε θα νιώθουμε μάλλον αμήχανοι μέσα σε αυτό.

Προκειμένου λοιπόν να πετύχουμε τη «χρυσή» ισορροπία και να προσδώσουμε μία μοντέρνα εμφάνιση στο σπίτι μας, υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες που χρειάζεται να λάβουμε υπόψη μας.

Το μίνιμαλ στυλ διακόσμησης σε 6 βήματα

– Απομακρύνουμε τα έπιπλα που δεν είναι απολύτως απαραίτητα.

– Ακολουθούμε τον κανόνα less is more και κρατάμε μόνο τα βασικά διακοσμητικά, εκείνα που μας αρέσουν και που είναι λειτουργικά.

– Καθαρίζουμε το πάτωμα και τις επιφάνειες από περιττά στοιχεία.

– Στους τοίχους κρατάμε μόνο έναν ή δύο πίνακες ή κάδρα που έχουν ίδιο χρώμα.

– Δημιουργούμε αποθηκευτικούς χώρους για να τοποθετήσουμε όσα αντικείμενα δεν χρειάζεται να βρίσκονται σε κοινή θέα.

– Τοποθετούμε ελάχιστα και μεγάλα μπιμπελό σε απλές γεωμετρικές γραμμές και φυσικά υλικά, π.χ. ένα βάζο.

# Τα χρώματα στους τοίχους

Οι κατάλληλοι συνδυασμοί θέτουν τη βάση για την ήρεμη ατμόσφαιρα που αποζητούμε, ύστερα από μία κουραστική μέρα. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε μία μεγάλη γκάμα επιλογών, ωστόσο ο βασιλιάς του μινιμαλισμού είναι το λευκό.

Από την άλλη, και τα σκούρα, όπως το μαύρο, το κυπαρισσί, το πετρόλ, το καφέ, θα χαρίσουν μία ενδιαφέρουσα διάσταση στον χώρο μας, ως πινελιές.

Γενικά περιοριζόμαστε στη μονοχρωμία ή στον συνδυασμό δύο χρωμάτων. Π.χ. μπορούμε να βάψουμε έναν τοίχο ή μία εσοχή για να δώσουμε έμφαση. Επίσης μία άλλη γκάμα που ταιριάζει απόλυτα με το λιτό και αφαιρετικό στυλ είναι τα neutrals, από το απαλό γκρι, το μπεζ της άμμου, το καφέ και το λευκό.

Σημείωση: Αν τα έπιπλά μας, οι πίνακες και τα υπόλοιπα διακοσμητικά στοιχεία έχουν πολλά και έντονα χρώματα, τότε το λευκό είναι η ιδανική επιλογή.

# Δεν «φορτώνουμε» το δωμάτιο

Ενα από τα πλεονεκτήματα του μινιμαλισμού είναι ότι κάνει έναν χώρο να φαίνεται μεγαλύτερο. Λαμβάνουμε υπόψη μας τις ιδιαιτερότητες του κάθε δωματίου και αναζητούμε τον ισορροπημένο συνδυασμό που θα το κάνει να φαίνεται πιο ευρύχωρο, αλλά όχι «ψυχρό».

Για να το πετύχουμε αυτό, αποφεύγουμε να καλύψουμε τους τοίχους με έπιπλα και κάδρα. Κάτι άλλο που επίσης δεν ταιριάζει με το συγκεκριμένο αισθητικό ύφος είναι τα περίτεχνα διακοσμητικά ή οτιδήποτε υπερβολικό.

Για παράδειγμα στο σαλόνι, ένας ιδανικός συνδυασμός από έπιπλα είναι ο εξής: Ο καναπές με ένα μονόχρωμο ή ασπρόμαυρο ριχτάρι, μία πολυθρόνα, ένα coffee table, ένα έπιπλο αποθήκευσης, η τηλεόραση και ένα επιδαπέδιο φωτιστικό. Συνολικά δεν χρειαζόμαστε πάνω από 5-6 έπιπλα, ανάλογα πάντα με το μέγεθος του δωματίου.

Οσο πιο μικρό είναι τόσο πιο λίγα πράγματα τοποθετούμε.

Αλλο παράδειγμα: Στην κουζίνα αδειάζουμε τους πάγκους επιφάνειας και αποθηκεύουμε τα περισσότερα αντικείμενα στα ντουλάπια. Αφήνουμε έξω μόνο την καφετιέρα και τις ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

# Η αποθήκευση είναι το παν

Αποτελεί το καταλυτικό βήμα για ένα μίνιμαλ αποτέλεσμα. Γι’ αυτό δημιουργούμε πολλούς αποθηκευτικούς χώρους, ώστε να φυλάξουμε τα περιττά αντικείμενα. Μία λύση είναι τα κουτιά, τα οποία τοποθετούμε σε ντουλάπια και ντουλάπες, κάτω από το κρεβάτι, στην αποθήκη ή ακόμα και στο μπαλκόνι.

# Κάνουμε πιο φιλόξενο το δωμάτιο

Η λύση-εγγύηση είναι να επενδύσουμε στα χρηστικά έπιπλα και αντικείμενα από φυσικά υλικά, όπως δέρμα, πέτρα, μπαμπού, ψάθα ή ξύλο, με λιτές μοντέρνες γραμμές και γεωμετρικά σχέδια.

Επίσης, οι μονόχρωμες κουρτίνες είναι ένα από τα must για να κάνουμε πιο όμορφο και «ζεστό» το σπίτι μας. Τέλος, ακόμη μία διακοσμητική πινελιά που δημιουργεί την αίσθηση του cocooning είναι τα φυτά εσωτερικού χώρου.

Δεν προτιμάμε τα φυλλοβόλα και τα άνθη, προκειμένου να αποφύγουμε το συνεχές σκούπισμα. Τα παχύφυτα και οι κάκτοι τοποθετημένα σε όμορφα, λιτά κασπό είναι η δόση πράσινου που θα δώσει μία «γήινη» πινελιά και ταυτόχρονα μπορούν να λειτουργήσουν και ως εικαστικά αντικείμενα.

# Οι λεπτομέρειες που θα κάνουν τη διαφορά

Το ότι έχουμε επιλέξει το μινιμαλιστικό στυλ, δεν σημαίνει ότι θα απογυμνώσουμε εντελώς τον χώρο μας από κάθε στοιχείο.

Σε γενικές γραμμές θα χρειαστούμε κάποια διακοσμητικά αντικείμενα, ωστόσο αυτά πρέπει να χαρακτηρίζονται από την αφαιρετική αισθητική όσο και από την πρακτικότητα.

Επιλέγοντάς τα προσεκτικά θα κάνουμε τη διαφορά στο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, τοποθετούμε έναν μόνο μεγάλο πίνακα που θα δεσπόζει στο δωμάτιο.

Αν είμαστε φαν των πιο μικρών και πολλών κάδρων, τότε φροντίζουμε να έχουν όλα το ίδιο χρώμα και πλαίσιο, προκειμένου να πετύχουμε οπτικά μία συμμετρία.

Ενα άλλο στοιχείο που θα δώσει έξτρα πόντους στο συνολικό αποτέλεσμα δημιουργώντας παράλληλα την ψευδαίσθηση του ευρύχωρου είναι ο μεγάλος καθρέφτης με «καθαρές», λιτές γραμμές.

Επιλέγουμε το μίνιμαλ στυλ διακόσμησης αν:

– Είμαστε οργανωτικοί.
– Δεν αντέχουμε την ακαταστασία.
– Μας έχουν κουράσει τα πολλά πράγματα στο σπίτι μας.
– Εχουμε βαρεθεί το συνεχές συγύρισμα.
– Επιθυμούμε μία εύκολη ανανέωση του χώρου μας.