Μπορεί οι διακοπές σας να τελείωσαν αλλά το καλοκαίρι είναι ακόμη εδώ. Κι ένας «έξυπνος» τρόπος για να το χαρείτε, αν έχετε επιστρέψει στους ρυθμούς της καθημερινότητας, είναι συνδυάζοντας τον απογευματινό καφέ ή το ποτό σας με μια βουτιά στην πισίνα. Σχεδόν όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία καθώς και κάποια bar διαθέτουν πισίνα για τους θαμώνες τους, παρέχοντάς σας την ευκαιρία για μια χαλαρωτική βουτιά μετά τη δουλειά. Ωστόσο, το κολύμπι σε δημόσιες πισίνες που περιέχουν χλώριο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα μαλλιά και το δέρμα σας, αφού το επίπεδο pH του νερού ενδέχεται να μην ελέγχεται τακτικά.

Το χλώριο μπορεί να σκοτώνει τα βακτήρια και μικρόβια που προκαλούν λοιμώξεις, αλλά συχνά προκαλεί φαγούρα και κάνει το δέρμα να ξεφλουδίζει, ενώ ευαίσθητες επιδερμίδες δεν αποκλείεται να εμφανίσουν ακόμη και εξανθήματα.

Ακολουθούν μερικά βήματα για να προστατέψετε το δέρμα και τα μαλλιά σας από το χλωριωμένο νερό:

  1. Εφαρμόστε μια λοσιόν σώματος για την κολύμβηση

Πριν πάτε για κολύμπι, εφαρμόστε μια λοσιόν σώματος για κολύμπι. Σε πολλούς ανθρώπους δεν αρέσει να χρησιμοποιούν λοσιόν σώματος πριν μπουν στην πισίνα, αλλά αν το κάνετε, θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα προστατευτικό φράγμα γύρω από το δέρμα για να εξουδετερώσετε την απορρόφηση χλωρίου στο δέρμα.

  1. Κάντε μασάζ με λίγο λάδι

Εφαρμόστε λίγο λάδι όπως ελαιόλαδο, λάδι καρύδας ή baby oil πριν βουτήξετε στην πισίνα. Αυτό θα δημιουργήσει ένα φράγμα μεταξύ του νερού με το χλώριο και του δέρματός σας.

  1. Ντους πριν από το κολύμπι

Πριν πάτε για κολύμπι κάντε ντους γιατί αν το δέρμα είναι στεγνό θα απορροφήσει γρήγορα το χλωριωμένο νερό. Αυτό το νερό θα φτάσει σε βαθύτερα στρώματα και θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά. Ένα γρήγορο ντους θα εμποδίσει το δέρμα να απορροφήσει πολύ χλωριωμένο νερό. Κάντε ένα γρήγορο ντους μετά την κολύμβηση επίσης για να αποτρέψετε την ξήρανση του χλωριωμένου νερού στο δέρμα.

  1. Γίνετε φίλοι με τη βιταμίνη C

Προσθέστε βιταμίνη C στο σχήμα περιποίησης της επιδερμίδας σας. Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία. Εφαρμόζοντας τοπικά βιταμίνη C αναστέλλετε την τυροσινάση που είναι ένα ένζυμο που παράγει μελανίνη στο δέρμα κι έτσι δεν «καίγεστε».

  1. Διατηρήστε τον εαυτό σας ενυδατωμένο

Το αφυδατωμένο δέρμα είναι πιθανό να έχει ξηρή και τραχιά αίσθηση. Το ενυδατωμένο δέρμα παραμένει ελαστικό από την άλλη. Πιείτε λίγο νερό για να βεβαιωθείτε ότι το δέρμα σας είναι ικανοποιητικά ενυδατωμένο, ενώ κολυμπάτε. Αυτό βοηθά επίσης στον καθαρισμό του δέρματος, στην αναπλήρωση της χαμένης υγρασίας και στην αποβολή του χλωρίου ή άλλων τοξινών.

  1. Να βάζετε πάντα αντηλιακό

Το αντηλιακό όχι μόνο θα προστατεύσει το δέρμα από τις ακτίνες UVA και UVB ενώ κολυμπάτε, αλλά θα σχηματίσει επίσης ένα προστατευτικό στρώμα και θα εμποδίσει το νερό από την πισίνα να έρθει σε άμεση επαφή με το δέρμα. Εφαρμόστε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος τουλάχιστον 15-20 λεπτά πριν μπείτε στην πισίνα για μέγιστη προστασία.

  1. Αποτρέψτε την τριβή χρησιμοποιώντας μια σκληρή πετσέτα

Μετά το ντους, μην τρίβετε το δέρμα με πετσέτα, καθώς η τριβή μπορεί να αφαιρέσει το φράγμα υγρασίας του δέρματος και το τρίψιμο μπορεί επίσης να ερεθίσει το δέρμα.

  1. Χρησιμοποιήστε ένα βάλσαμο για τα χείλη

Το να περνάτε πολλές ώρες σε νερό επεξεργασμένο με χλώριο μπορεί να συμβάλει στο σκάσιμο των χειλιών σας. Φορέστε βάλσαμο για τα χείλη για να αποτρέψετε την ξηρότητα και την επακόλουθη αιμορραγία, αφού βγείτε από την πισίνα.

  1. Κάντε τακτικά απολέπιση

Η απολέπιση του δέρματος μία φορά το δεκαπενθήμερο μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Αυτό μπορεί να μειώσει την εμφάνιση του σκούρου και θαμπού δέρματος. Τα χημικά απολεπιστικά που περιέχουν υδροξυοξέα είναι μια καλή επιλογή εάν είστε τακτικοί κολυμβητές, καθώς λειτουργούν διαλύοντας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Αποφύγετε τις εσωτερικές πισίνες καθώς δεν αερίζονται πολύ καλά και παγιδεύουν τα αέρια από τα χημικά. Αυτό προκαλεί ακόμη περισσότερα δερματικά προβλήματα. Επομένως, επιλέξτε ένα μέρος που έχει εξωτερική πισίνα.