Εγκρίθηκαν την Τετάρτη από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ τα νέα εμβόλια των Pfizer και Moderna ειδικά για την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού, ενόψει πιθανού πανδημικού κύματος το φθινόπωρο.

Και τα δύο εμβόλια στοχεύουν τα στελέχη BA4 και BA.5 της Όμικρον, τα οποία κυριαρχούν σήμερα στις περισσότερες χώρες. Καλύπτουν όμως και το αρχικό πανδημικό στέλεχος, όπως συνέβαινε και με την προηγούμενη γενιά εμβολίων.

Σύντομα οι δύο εταιρείες αναμένεται να υποβάλουν αντίστοιχο αίτημα και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Μια διαφορά είναι ότι το εμβόλιο της Pfizer προορίζεται για άτομα 12 ετών και άνω, την ηλικιακή ομάδα που συμμετέχει στις κλινικές δοκιμές της εταιρείας, ενώ το εμβόλιο της Moderna απευθύνεται μόνο σε ενήλικες.

Και οι δύο εταιρείες έχουν ξεκινήσει την παραγωγή και διαβεβαιώνουν ότι θα είναι σε θέση να διανείμουν τις πρώτες παρτίδες τον Σεπτέμβριο.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη παραγγείλει 175 εκατομμύρια δόσεις των προσαρμοσμένων εμβολίων ενόψει πιθανής αύξησης κρουσμάτων Covid-19 καθώς τα σχολεία ανοίγουν και ο κόσμος συγκεντρώνεται σε εσωτερικούς χώρους.

Οι τελικές συστάσεις για το ποιοι πρέπει να λάβουν νέο γύρο αναμνηστικών δόσεων αναμένονται στα τέλη της εβδομάδας από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρεόληψης Νοσημάτων.

Τον Σεπτέμβριο η έγκριση στην Ευρώπη

Διαφορετική σύσταση, η οποία στοχεύει στον αρχικό πανδημικό ιό και το στέλεχος BA.1 της Όμικρον, έχει το εμβόλιο της Moderna που εγκρίθηκε στη Βρετανία, την πρώτη χώρα που άναψε το πράσινο φως για εμβόλιο προσαρμοσμένο στην παραλλαγή Όμικρον.

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή ΜHRA διαβεβαίωσε πάντως πως, σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, το εμβόλιο της BA.1 προσφέρει «καλή ανοσιακή απόκριση» και έναντι των στελεχών BA.4 και BA.5.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα πρώτα προσαρμοσμένα εμβόλια αναμένεται να εγκριθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA). Σύμφωνα με το Reuters, ο οργανισμός έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτός σε υποψήφια εμβόλια για την BA.1, τα οποία φέρονται να προηγούνται στην κλινική ανάπτυξη.

Πηγή: in.gr