Μετά την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο η επιδερμίδα μας ναι μεν έχει πάρει κολακευτικό χρώμα ωστόσο, μπορεί να παρατηρούμε ότι έχει αποκτήσει περισσότερα απ’ ό,τι συνήθως μαύρα στίγματα που είναι ορατά κυρίως στην περιοχή της μύτης. Γιατί συμβαίνει αυτό; Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα αφαιρέσουμε;

Τι είναι τα μαύρα στίγματα

Με απλά λόγια είναι οι πόροι της επιδερμίδας που φράζουν από βακτήρια, νεκρά κύτταρα, ρύπους και σμήγμα. Όταν αυτά εκτίθενται στον αέρα, οξειδώνονται με αποτέλεσμα η επιφάνειά τους να μαυρίζει. Εξού και η ονομασία που τους δίνουμε. Τα παρατηρούμε κυρίως στο κέντρο του προσώπου, και ιδιαίτερα στη μύτη, γιατί η συγκεκριμένη περιοχή έχει συνήθως πιο διεσταλμένους πόρους και περισσότερους σμηγματογόνους αδένες σε σύγκριση με το υπόλοιπο πρόσωπο.

Γιατί είναι πιο έντονα το καλοκαίρι;

Η έντονη εφίδρωση και η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, χωρίς κατάλληλη προστασία, οδηγεί στην αύξησή των μαύρων στιγμάτων.

Εxtra tip: Τις ζεστές ημέρες ή μετά το γυμναστήριο καθαρίζουμε το πρόσωπό μας με μαντηλάκια καθαρισμού ή ντεμακιγιάζ. Ετσι απομακρύνουμε ή περιορίζουμε τη συσσώρευση σμήγματος και νεκρών κυττάρων στους πόρους.

Είναι σωστό να τα πιέζουμε για να τα απομακρύνουμε;

Είναι ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος αναμφισβήτητα. Μάλιστα ενίοτε αισθανόμαστε και ένα είδος ευχαρίστησης όταν τα ζουλάμε. Ωστόσο οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγουμε αυτήν τη συνήθεια, γιατί μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές, μολύνσεις ή τραυματισμούς.

Εxtra tip: Για τα βαθιά ή επίμονα μαύρα στίγματα απευθυνόμαστε στον δερματολόγο. Εκείνος με το ειδικό εργαλείο μπορεί εύκολα να τα αφαιρέσει χωρίς να τραυματίσει την επιδερμίδα.

Τα σωστά βήματα για να εξαλείψουμε μόνιμα τα μαύρα στίγματα στη μύτη (ή την πλειονότητά τους)

#Χρησιμοποιούμε σαλικυλικό οξύ

Επιλέγουμε ένα ήπιο καθαριστικό με 2% σαλικυλικό οξύ στη σύνθεσή του και πλένουμε το πρόσωπό μας με αυτό 2-3 φορές την εβδομάδα. Το συστατικό αυτό έχει κερατολυτική δράση που διασπάει και απομακρύνει το περιττό σμήγμα και τα νεκρά κύτταρα από τους πόρους.

#Καθαρίζουμε το πρόσωπό μας 2 φορές τη μέρα

Επιλέγουμε μία ήπια σύνθεση την οποία χρησιμοποιούμε πρωϊ και βράδυ, αλλά και μετά τη γυμναστική. Επιπλέον μία φορά την εβδομάδα, κάνουμε απολέπιση προκειμένου να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα και να κάνουμε λεία την επιδερμίδα. Αν έχουμε ευαίσθητο τύπο, προτιμάμε μία μάσκα με ένζυμα που έχει ήπια δράση.

#Εφαρμόζουμε μία τοπική κρέμα με ρετινοειδή

Οι παράγοντες αυτοί καταστρέφουν τα βακτήρια που προκαλούν ακμή και παράλληλα αντιμετωπίζουν τη φωτογήρανση. Ωστόσο επειδή κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο στον ήλιο, είναι απαραίτητη η καθημερινή εφαρμογή αντηλιακού με υψηλό δείκτη. Μία κίνηση που επιβάλλεται έτσι κι αλλιώς, πόσω μάλλον σε αυτήν την περίπτωση.