Αυξημένη είναι η διασπορά της γρίπης στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

«Καμπανάκι» για αυξημένη διασπορά γρίπης

Παρά το γεγονός ότι η γρίπη εμφανίζει εποχική διακύμανση, με σταδιακή αύξηση της διασποράς του ιού από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, ο ΕΟΔΥ καταγράφει τα περιστατικά της γρίπης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης που καταγράφεται είναι μικρός και, κατά κανόνα, αφορά στα σποραδικά κρούσματα του νοσήματος.

Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης διασποράς κατά την τρέχουσα προ-επιδημική περίοδο σε σχέση με προηγούμενα έτη, κυρίως μεταξύ των ατόμων νεαρής ηλικίας σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας.

Πρώιμη έναρξη του πανδημικού κύματος το Νότιο Ημισφαίριο

Με δεδομένο ότι στο Νότιο Ημισφαίριο καταγράφηκε πρώιμη έναρξη του επιδημικού κύματος της γρίπης για τη φετινή περίοδο, ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη της δραστηριότητας του νοσήματος.

Υπενθυμίζεται ότι για την πρόληψη της διασποράς του ιού στην κοινότητα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής, και τα μέτρα προστασίας, ενώ ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για τον πληθυσμό.

Σώζει το εμβόλιο

Το εμβόλιο είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους από τη γρίπη, που μπορεί να αποδειχθεί ακόμη και επικίνδυνη για την ζωή.

Οι παρενέργειες από το εμβόλιο είναι πολύ σπάνιες και τυπικά ήπιες, περιλαμβάνοντας πρωτίστως τον πόνο στο σημείο της ένεσης, τον πονοκέφαλο, τον πυρετό, την ναυτία, τους μυϊκούς πόνους και την κόπωση.

Με την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού, μειώνεται η πιθανότητα σοβαρής νόσησης ή νοσηλείας  από γρίπη ή άλλες ασθένειες.