Η κατάλληλη ώρα είναι κάτι που προσέχουμε σε πολλές περιπτώσεις: για να φάμε βραδινό, να πάρουμε φάρμακα, να μετρήσουμε την πίεση… Άραγε υπάρχει ιδανική ώρα και για την άσκηση; Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί; Σας παρουσιάζουμε τα οφέλη της πρωινής γυμναστικής, ώστε να ξέρετε τι αποκομίζετε κάθε πρωί που βάζετε τα αθλητικά σας παπούτσια.

Πρωινή γυμναστική για…

Αδυνάτισμα

Αν έχετε ξεκινήσει γυμναστική σε μια προσπάθεια να χάσετε τα περιττά κιλά, τότε είναι καλύτερα να προπονείστε τις πρωινές ώρες και κατά προτίμηση με άδειο στομάχι. Σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο Northumbria University στη Βρετανία, όσοι αθλούνται πριν φάνε πρωινό καίνε περισσότερο σωματικό λίπος μέχρι και κατά 20%, συγκριτικά με εκείνους που προπονού-νται άλλες ώρες της ημέρας.

Ωστόσο, η πλειονότητα των ειδικών συστήνει να μην κάνουμε γυμναστική εντελώς νηστικοί, αλλά να έχουμε καταναλώσει κάτι ελαφρύ (π.χ. μια μπάρα δημητρια-κών, ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης) μισή με μία ώρα πριν.

Ευεξία

Ξυπνήσατε κακόκεφοι χωρίς λόγο; Νιώθετε να έχουν αδειάσει οι… μπαταρίες σας; Βρείτε το κέφι σας και νιώστε άμε-σα πιο αναζωογονημένοι κάνοντας γυμναστική.

Έρευνες δείχνουν ότι η πρωινή άσκηση προάγει την έκκριση ενδορφινών, ορμόνες που γεννούν το αίσθημα της ευεξίας και της ευδαιμονίας και εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης, η οποία προκαλεί νευρικότητα και στρες, χαρίζοντας ενέργεια που διαρκεί όλη την ημέρα.

Ακολουθεί η εύκολη πρωινή ρουτίνα γυμναστικής με απλές ασκήσεις και διατάσεις για να τονώσετε την λειτουργία του μεταβολισμού και κάψετε θερμίδες.