Ποιος φιλόδοξος μαθητής θα αγνοούσε ένα μήνυμα που τον ενημερώνει ότι κέρδισε μια υποτροφία; Ποιος άνθρωπος, ενήλικος ή ανήλικος, δεν θα ενδιαφερόταν για δωρεάν τεχνική υποστήριξη στα gadgets που του επιτρέπουν να κυνηγά τους στόχους του; Τέτοιου είδους «δολώματα», αποτελεσματικά σε κάθε περίοδο του έτους, αλλά ακόμη περισσότερο στην αρχή της σχολικής χρονιάς, χρησιμοποιούν οι κυβερνοεγκληματίες για να εξαπατήσουν ενηλίκους και παιδιά, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τις συσκευές τους, αλλά και την ίδια την ιδιωτικότητά τους.

.

Οι πιο συνηθισμένες απάτες του φθινοπώρου

Όπως τονίζουν οι ειδικοί της παγκόσμιας εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας ESET, η προετοιμασία για την επιστροφή στα θρανία «δε θα πρέπει να περιλαμβάνει μόνο την αγορά νέων σχολικών ειδών και βιβλίων», αλλά και τη λήψη μέτρων για την ψηφιακή ασφάλεια και ιδιωτικότητα της οικογένειάς σας. Όπως επισημαίνουν, «μπορεί κατά καιρούς να το αμελείτε, αλλά δυστυχώς η περίοδος επιστροφής στο σχολείο προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για τους κυβερνοεγκληματίες ώστε να εξαπατήσουν τόσο εσάς όσο και τα παιδιά σας».

Ποιοι είναι, όμως, οι πιο συνηθισμένοι κίνδυνοι που συνδέονται με την επιστροφή στο σχολείο; Γνωστές, αλλά και αποτελεσματικές τακτικές, όπως οι απάτες phishing και οι επιθέσεις ransomware, βρίσκονται στην κορυφή των φθινοπωρινών ψηφιακών απειλών. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε και να μεταλαμπαδεύσετε στα παιδιά σας, ώστε να τα κρατήσετε ασφαλή τόσο από αυτές, όσο και από πολλές ακόμη ψηφιακές απειλές.

Ο δεκάλογος του ασφαλούς μαθητή (ή γονιού)

Αναγνωρίζοντας ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές παίζουν τεράστιο ρόλο στην καθημερινότητα των σύγχρονων παιδιών και εφήβων, επιτρέποντάς τους όχι μόνο να επικοινωνούν με τους γονείς και τους φίλους τους, αλλά και να μελετούν πιο αποτελεσματικά για το σχολείο και να αποκτούν πρόσβαση σε ένα τεράστιο σύμπαν πληροφοριών και ψυχαγωγίας, είναι αυτονόητο ότι η μόνη αποδεκτή λύση στα παραπάνω, είναι η κατάλληλη προετοιμασία και θωράκισή τους, ώστε να απολαμβάνουν χωρίς παρενέργειες τον κόσμο της τεχνολογίας.

Οι… δέκα εντολές της κυβερνοασφάλειας δεν αρκούν από μόνες τους για να τα προστατεύσουν πλήρως, όμως μειώνουν δραστικά τον κίνδυνο μέσα από μικρές προσαρμογές της ψηφιακής συμπεριφοράς της οικογένειάς σας. Από εκεί και πέρα, εξειδικευμένα λογισμικά ασφαλείας μπορούν να σας προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια προστατεύοντας τα δεδομένα σας και – κυρίως – εκείνα των παιδιών σας.

.

Τα Do’s και τα Don’ts της κυβερνοασφάλειας:

  1. Μην κάνετε κλικ σε άγνωστους συνδέσμους
  2. Μην ανοίγετε ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
  3. Μην κοινοποιείτε προσωπικές πληροφορίες
  4. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε φορητές συσκευές άλλων όπως στικάκια USB και smartphones
  5. Εστιάστε στην κακή γραμματική ή την περίεργη σύνταξη σε μηνύματα που λαμβάνετε από αγνώστους
  6. Διαλέξτε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και μην αφήνετε τη συσκευή σας ξεκλείδωτη ή χωρίς επιτήρηση
  7. Κάντε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας
  8. Ρωτήστε το σχολείο ή το πανεπιστήμιό σας σχετικά με την πολιτική απορρήτου και ασφάλειας που ακολουθούν
  9. Διατηρήστε το λειτουργικό σας σύστημα (OS) ενημερωμένο
  10. Εάν είστε γονέας, επενδύστε σε αξιόπιστα προγράμματα Γονικού Ελέγχου

.

Η σημασία ενός αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας

Υπάρχουν και άλλα κρίσιμα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να εξασφαλίσετε την ασφάλεια των παιδιών σας στις ψηφιακές τους περιηγήσεις. Ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των συσκευών και των δεδομένων τους, είναι η εγκατάσταση στα smartphone και τα tablet Android που χρησιμοποιούν ενός αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας, που θα κρατήσει μακριά ένα πλήθος απειλών.

Μια από τις κυριότερες λειτουργίες των λογισμικών αυτής της κατηγορίας, είναι η λειτουργία Anti-Phishing που μπορεί να εγκατασταθεί στα πιο κοινά προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο (όπως ο Chrome και πολλά ακόμη), κρατώντας τους μικρούς και μεγάλους χρήστες ασφαλείς σε κάθε διαδικτυακή δραστηριότητα.

Έχοντας πάντοτε ενεργοποιημένη τη λειτουργία Anti-Phishing, τα παιδιά σας θα μπορούν να σερφάρουν με ασφάλεια, ενώ όλες οι κακόβουλες ιστοσελίδες που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων κακόβουλου λογισμικού και phishing θα μπλοκάρονται αποτελεσματικά. Για να έχετε πάντα πλήρη εποπτεία των κινδύνων, το λογισμικό θα σας ενημερώνει για την απόπειρα επίθεσης μέσα από μια σχετική ειδοποίηση, αφού εξουδετερώσει την απειλή.

Ταυτόχρονα, ένα αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας για Android θα σας βοηθήσει να κάνετε τα τηλέφωνα και τις συσκευές της οικογένειάς σας εύκολα ανιχνεύσιμα, καθιστώντας δυσκολότερη την κλοπή τους, αλλά και συμβάλλοντας στην προστασία των πολύτιμων δεδομένων σας.

.

Το ισχυρότερο όπλο

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, πάντως, το σημαντικότερο βήμα που μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε ασφαλή τα παιδιά σας, είναι το ίδιο στον ψηφιακό και τον αναλογικό κόσμο – και δεν είναι άλλο από μια ειλικρινή, άμεση και υγιή συζήτηση. Μιλώντας τους για τους κινδύνους, χωρίς να επιδιώκετε να τα τρομάξετε, και εκπαιδεύοντάς τα να αναγνωρίζουν τις απειλές, θα τα βοηθήσετε να θωρακίσουν την ιδιωτικότητα και την ασφάλειά τους και να αντιληφθούν ποια είναι η σωστή διαδικτυακή συμπεριφορά.

Αν έπρεπε να βάλουμε δυο ακόμη υποσημειώσεις, αυτές θα ήταν οι εξής. Πρώτον, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, έτσι και σε αυτή της κυβερνοασφάλειας, είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να αισθάνονται ότι μπορούν να σας μιλήσουν ανοιχτά και με ασφάλεια – και να ξέρουν πως ό,τι και να γίνει θα είστε εκεί για να τα ακούσετε, χωρίς να τα επικρίνεται. Και δεύτερον, για να είστε σε θέση να τα πείσετε για τη βαρύτητα του θέματος, αλλά και για να απαντήσετε σωστά στις διάφορες απορίες που σίγουρα θα έχουν, θα πρέπει να έχετε μελετήσει και οι ίδιοι καλά το ζήτημα.

Ένα πλήθος από πολύτιμες πληροφορίες σας περιμένει στην ιστοσελίδα saferkidsonline.eset.com, η οποία έχει αναπτυχθεί για αυτόν ακριβώς το σκοπό από την ESET, την εταιρεία που εδώ και 30 χρόνια αναπτύσσει κορυφαίο λογισμικό και υπηρεσίες ασφαλείας πρηροφοριακών συστημάτων για την προστασία επιχειρήσεων, υποδομών ζωτικής σημασίας και καταναλωτών σε όλο τον κόσμο, κατάλληλες για την αντιμετώπιση όλων και πιο εξελιγμένων ψηφιακών απειλών. Μέσα από την πλούσια εμπειρία και την υψηλή της εξειδίκευση, σας προσφέρει μια πλήρη εργαλειοθήκη από γνώσεις και λύσεις που επιτρέπουν σε μικρούς και μεγάλους να έχουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης του διαδικτύου.

Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα της ESET Hellas και μείνετε ενημερωμένοι για κάθε νέα εξέλιξη στον χώρο της κυβερνοασφάλειας ακολουθώντας τις σελίδες της στο Facebook, το Twitter και το LinkedIn.