Ενώ για πολλούς η καλή ημέρα ξεκινά με έναν καλό καφέ, αυτό μπορεί και να μην ισχύει για την επιδερμίδα σας, μας λένε οι ειδικοί. Στην περίπτωση μάλιστα, που έχετε αυξημένη πρόσληψη καφεΐνης (από οποιαδήποτε «πηγή», καφές ή τρόφιμα), μπορεί να εμφανιστούν ορισμένες άβολες παρενέργειες, από τους συχνούς πονοκεφάλους μέχρι και την θαμπή επιδερμίδα.

Πώς επηρεάζει ο καφές την επιδερμίδα σας

Μπορεί να την αφυδατώσει

Η καφεΐνη είναι διουρητικό, που σημαίνει ότι προάγει τη διούρηση, την αυξημένη παραγωγή ούρων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, εξηγούν οι ειδικοί. Όταν είστε αφυδατωμένοι, το δέρμα μπορεί να φαίνεται ξηρό και θαμπό.

Λόγω της διουρητικής της επίδρασης, να είστε πάντα σίγουροι ότι ενυδατώνεστε όλη την ημέρα όταν καταναλώνετε καφεΐνη. Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε την κατάσταση ενυδάτωσης είναι από το χρώμα των ούρων σας: Όταν είναι ανοιχτό κίτρινο, αυτό υποδηλώνει επαρκή ενυδάτωση, λένε οι ειδικοί.

Διαταραγμένος ύπνος; Κουρασμένη όψη

Η κατανάλωση καφεΐνης αργά το απόγευμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον κύκλο του ύπνου σας. Αν λοιπόν, δεν κοιμηθείτε καλά ή δεν κοιμηθείτε επαρκώς, τότε είναι πολύ πιθανό να φαίνεστε κουρασμένοι την επόμενη ημέρα.

Μπορεί να προκαλέσει αϋπνία ή να διαταράξει τον ξεκούραστο ύπνο REM, ο οποίος τελικά δρα ως στρεσογόνος παράγοντας στο νευρικό μας σύστημα και μπορεί να προκαλέσει κύκλους κάτω από τα μάτια και πρήξιμο λόγω εξάντλησης, εξηγούν οι ειδικοί.

Μπορεί να «πυροδοτήσει» ροδόχρου ακμή

Λάβετε υπόψη ότι δεν ανταποκρίνονται όλοι στην καφεΐνη με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που είναι ευαίσθητοι στην καφεΐνη—ακόμα και ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να είναι πολύ—και το δέρμα τους αντιδρά πιο έντονα στην κατανάλωση καφεΐνης από εκείνους με υψηλή ανοχή στην καφεΐνη.

Η καφεΐνη είναι ένα γνωστό ερέθισμα για τη ροδόχρου ακμή, ειδικά για όσους είναι ευαίσθητοι σε αυτήν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και ερυθρότητα, όπως και άλλα γνωστά ερεθίσματα όπως το κόκκινο κρασί και τα πικάντικα τρόφιμα.

Αυξημένη λιπαρότητα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, , η υπερκατανάλωση καφεΐνης μπορεί να επιδεινώσει τη διέγερση και τη νευρικότητα, επειδή μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης και αδρεναλίνης, προσθέτοντας στο άγχος που βιώνουν οι άνθρωποι στην καθημερινή τους ζωή.

Ακόμη και όταν δεν καταναλώνεται υπερβολικά, η καφεΐνη μπορεί να εντείνει τις φυσικές λειτουργίες του σώματος. Το σώμα σας δίνει προτεραιότητα στη ροή του αίματος στα ζωτικά όργανα και μακριά από το δέρμα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ωχρότητα, θαμπάδα, κύκλους κάτω από τα μάτια και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει λιπαρό δέρμα.