Η επιλογή του σωστού μαξιλαριού είναι τόσο σημαντική όσο η επιλογή του σωστού στρώματος, για έναν άνετο και ξεκούραστο ύπνο. Τι γίνεται, όμως, όταν έχουμε το σωστό μαξιλάρι αλλά το χρησιμοποιούμε με λάθος τρόπο;

Αν και το ποιοτικό μαξιλάρι έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές κατασκευής, το σωστό μαξιλάρι για κάθε άνθρωπο εξαρτάται από πολλά πράγματα όπως η στάση ύπνου που συνήθως προτιμά, τυχόν μυοσκελετικά προβλήματα που αντιμετωπίζει (λ.χ. αυχενικό σύνδρομο ή άπνοια), το βάρος του, αλλά και καθαρά υποκειμενικούς παράγοντες. Αν έχετε κάνει τη σχετική έρευνα κι έχετε αγοράσει το μαξιλάρι που σας ταιριάζει, αλλά εξακολουθείτε να μην βολεύεστε στον ύπνο ή να ξυπνάτε κουρασμένοι, πιασμένοι ή μπουκωμένοι, τότε πιθανότατα δεν το χρησιμοποιείτε με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Ακολουθούν έξι συχνά λάθη τοποθέτησης του μαξιλαριού, που βλάπτουν την υγεία και την ευεξία μας:

1 Μαξιλάρι κάτω από τους ώμους

Ένα από τα πιο συχνά λάθη είναι να βάζετε το μαξιλάρι κάτω από τους ώμους σας. Με αυτό τον τρόπο συνθλίβεται από το βάρος της πλάτης και δεν μπορεί να κολλήσει καλά στο λαιμό και το κεφάλι, που είναι εξάλλου τα δύο μέρη του σώματος που πρέπει όντως να στηρίζει. Το βάζετε κάτω από την πλάτη σας επειδή σας αρέσει να διαβάζετε στο κρεβάτι; Φυσικά δεν υπάρχει τίποτα κακό. Στη συνέχεια όμως, όταν ξαπλώσετε, καλό είναι να ανακτήσετε τη σωστή θέση.

2 Λαιμός έξω από το μαξιλάρι

Αυτή είναι η αντίθετη θέση από την προηγούμενη αλλά εξίσου λανθασμένη. Δηλαδή ένα μαξιλάρι που δεν κολλάει στους ώμους αλλά ούτε καν στον λαιμό, γιατί είναι τοποθετημένο πολύ πίσω και χωράει μόνο το κεφάλι ή ένα μέρος του. Αλλά, η στήριξη της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης τη νύχτα είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο για την εξασφάλιση ποιοτικής ανάπαυσης, αποφεύγοντας τον άκαμπτο αυχένα και πολλές άλλες ενοχλήσεις.

3 Μαξιλάρι στο κεφαλάρι

Ένα άλλο τυπικό λάθος είναι να τοποθετήσετε το μαξιλάρι στο κεφαλάρι του κρεβατιού βάζοντάς το σχεδόν κάθετα. Αντίθετα, πρέπει να τοποθετείται απευθείας πάνω στο στρώμα και από αυτό εξαρτάται και η ικανότητά του μαξιλαριού να σας στηρίζει. Επιπλέον, ένα κατακόρυφο μαξιλάρι πιέζει το κεφάλι και τον λαιμό σας σε μια λοξή, εντελώς αφύσικη θέση, προκαλώντας μυϊκή ένταση και κατά συνέπεια πόνο στον αυχένα.

4 Χέρι κάτω από το κεφάλι ή κάτω από το μαξιλάρι

Η τοποθέτηση του χεριού κάτω από το πρόσωπο είναι εξαιρετικά συνηθισμένη θέση για όσους προτιμούν να κοιμούνται μπρούμυτα. Γενικά προέρχεται από την ανάγκη να υπάρχει πιο άκαμπτη στήριξη ή από την επιθυμία να αυξηθεί το ύψος του μαξιλαριού, η οποία είναι προφανώς ανεπαρκής. Σε όλες τις περιπτώσεις αυτό είναι τεράστιο λάθος – κι όχι μόνο για τον αυχένα σας. Οι ώμοι συστρέφονται οδηγώντας τη σπονδυλική στήλη να πάρει μια θέση κακής ευθυγράμμισης που το σώμα σας θα προσπαθήσει να αντισταθμίσει «κατά κάποιο τρόπο» – μια κατάσταση που σίγουρα δεν είναι βέλτιστη για τη στάση σας.

5 Μαξιλάρι κατά μήκος του σώματος

Ανήκετε σε αυτούς τους ανθρώπους που αγκαλιάζουν το μαξιλάρι για να κοιμηθούν, τοποθετώντας το κατά μήκος του στήθους, επειδή αγαπούν αυτή την αίσθηση ζεστής απαλότητας που το συνοδεύει; Δεν υπάρχει τίποτα κακό φυσικά, αλλά όταν μετατρέπεται σε αξεσουάρ χάνει όλη τη λειτουργικότητά του.

6 Διπλά μαξιλάρια

Μερικοί άνθρωποι τείνουν να διπλώνουν το μαξιλάρι σε δύο μέρη για να είναι πιο χοντρό, ίσως για να παρακολουθήσουν τηλεόραση ή χρησιμοποιούν δύο μαξιλάρια το ένα πάνω στο άλλο. Το πρόβλημα είναι ότι μετά αποκοιμούνται σε αυτή τη θέση και μερικές φορές ξυπνούν στη μέση της νύχτας με έντονη αδιαθεσία. Γιατί; Ο λόγος είναι ότι το κάθε μαξιλάρι έχει σχεδιαστεί με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να ευθυγραμμίζει τον αυχένα με την υπόλοιπη σπονδυλική στήλη. Συνεπώς, δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να το διπλώνετε στα δύο για να διπλασιάστε το ύψος του.

Πώς λοιπόν να τοποθετήσετε το μαξιλάρι;

Ανεξάρτητα από τη θέση που θα πάρετε, στο πλάι ή ανάσκελα, το μαξιλάρι πρέπει να στηρίζει σωστά τόσο τον αυχένα όσο και το κεφάλι – που πρέπει ιδανικά να τοποθετηθεί στο κέντρο.

Όταν ξαπλώνετε στο κρεβάτι σας, προσπαθήστε να ακολουθείτε αυτούς τους κανόνες:

  • τοποθετήστε το οριζόντια χωρίς να το λυγίζετε ή να το παραμορφώνετε
  • τοποθετήστε τους ώμους σας απευθείας στο στρώμα
  • βεβαιωθείτε ότι το μαξιλάρι αγγίζει τον αυχένα σας

Ακολουθείτε αυτούς τους κανόνες αλλά δεν αισθάνεστε άνετα και δεν μπορείτε να βρείτε την κατάλληλη στάση για να χαλαρώσετε; Τότε ίσως χρησιμοποιήσετε ένα μαξιλάρι που δεν είναι κατάλληλο για εσάς.